Καρολίνα Δωρίτη

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΙΣΟ

Γλυκοπατάτες σε ένα ή περισσότερα χρώματα, παραδοσιακό ταχίνι και ιαπωνική σάλτσα μίσο συνθέτουν ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο, που στέκεται και ως συνοδευτικό και ως κυρίως.

Ορισμένοι συνδυασμοί συστατικών δεν δίνουν μόνο ξεχωριστή γεύση αλλά και ιδιαίτερη θρεπτική αξία σε ένα πιάτο. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις γλυκοπατάτες που ψήνουμε στον φούρνο και περιχύνουμε με σάλτσα από ιαπωνική πάστα μίσο και ταχίνι.

Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ τρία είδη γλυκοπατάτας: λευκή, κόκκινη και μοβ. Μπορούμε όμως να την ετοιμάσουμε και με ένα ή δύο είδη μόνο, ανάλογα με το τι διαθέτουμε.

Παρά τη γλυκιά γεύση που δίνουν οι γλυκοπατάτες, είναι ένα γεύμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό προκαλεί αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ συνάμα μειώνει αισθητά τις απότομες επιθυμίες για γλυκό!

Με λίγα υλικά, δημιουργούμε μια λαχταριστή συνταγή που μπορούμε να απολαύσουμε ως κυρίως ή ως συνοδευτικό. Προσωπικά μου αρέσει να τρώω τις γλυκοπατάτες με μίσο και ταχίνι ως κυρίως πιάτο, με τη συνοδεία μια μεγάλης σαλάτας.

Η νόστιμη σάλτσα με ταχίνι και πάστα μίσο μπορεί να ταιριάξει με διάφορα πιάτα, από νουντλς και σαλάτες μέχρι κρέας και κοτόπουλο. Αν μας περισσέψει, τη φυλάμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Γλυκοπατάτες ψητές με σάλτσα από μίσο και ταχίνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
  • Vegan | Χωρίς γλουτένη

γλυκοπατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 3 γλυκοπατάτες (κόκκινη, άσπρη, μoβ), περίπου 950 γρ.
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

γλυκοπατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 50 γρ. λευκό μίσο
  • 2 κ.γ. ρυζόξιδο
  • 5 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 100 ml νερό χλιαρό

Για το σερβίρισμα

  • κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • σουσάμι, καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τρίβοντάς τες με τα χέρια ώστε να καθαρίσει καλά η φλούδα τους. Τις κόβουμε σε σχήμα βαρκούλας, όχι πολύ χοντρά κομμάτια, ή σε όποιο άλλο σχήμα μας βολεύει, όπως ροδέλες ή μισοφέγγαρα.

γλυκοπατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Τις στεγνώνουμε καλά, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ανακατεύουμε με 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά (εξαρτάται και από το μέγεθος που τις έχουμε κόψει), μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο εξωτερικά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ ή πολυκόφτη και χτυπάμε καλά να γίνει λεία η σάλτσα.

Σερβίρουμε τις πατάτες σε πιατέλα και περιχύνουμε με σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σουσάμι. Σερβίρουμε αμέσως. Καλό είναι να βάζουμε σάλτσα μόνο στις πατάτες που πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.