ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Μια υγιεινή χορτόπιτα με γλυκοπατάτα και φέτα παίρνει γιορτινό σχήμα, για να χαρίσει νοστιμιά αλλά και ομορφιά στο γιορτινό τραπέζι.
Τι κάνει ένα πιάτο γιορτινό; Μπορεί να είναι μια συνταγή που έχουμε συνδέσει παραδοσιακά με μια γιορτή, όπως η γαλοπούλα τα Χριστούγεννα. Μπορεί να είναι μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη, που κρατάμε για εξαιρετικές περιστάσεις. Μπορεί όμως να είναι και κάτι πιο απλό, όπως συμβαίνει με τη συγκεκριμένη χορτόπιτα με γλυκοπατάτα και φέτα.
Εκείνο που την κάνει γιορτινή είναι το στρογγυλό σχήμα που της δίνουμε, σαν χριστουγεννιάτικο στεφάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, που θυμίζουν στην όψη το έλατο.
Αν το στεφάνι σας δυσκολεύει, μπορείτε να της δώσετε όποιο σχήμα σας βολεύει. Το κυκλικό, πάντως, βολεύει και για πρακτικούς λόγους, αφού μας επιτρέπει να σχηματίσουμε πολλά κομμάτια και να τα κόψουμε εύκολα.
Το γεγονός ότι είναι vegetarian την κάνει ιδανική επιλογή αν έχετε καλεσμένους χορτοφάγους.
Για τη γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χόρτα μας αρέσουν. Εγώ έβαλα γλυκά χόρτα, σπανάκι και σέσκουλα, μπόλικο πράσο, κρεμμυδάκια φρέσκα, μυρώνια και άνηθο.
Η γλυκοπατάτα προσθέτει μια γιορτινή γλυκάδα, το ίδιο και το κουκουνάρι, που δένει πολύ όμορφα με τα υπόλοιπα υλικά και δίνει στην μπουκιά ένα τραγανό στοιχείο.
Πασπαλίζουμε από πάνω με μπόλικο σουσάμι, κλασικό και μαύρο, γιατί είναι νόστιμο και όμορφο ταυτόχρονα.
Συνταγή για γιορτινή χορτόπιτα με γλυκοπατάτα και φέτα
- Βαθμός δυσκολίας: Μέτριας δυσκολίας
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά
- 170 γρ. γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 160 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. χόρτα, πλυμένα και χοντροκομμένα (χρησιμοποίησα σπανάκι και σέσκουλα)
- 4 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 4 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 120 γρ. φέτα, τριμμένη
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αβγό
- σουσάμι άσπρο και μαύρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 φύλλα σφολιάτα έτοιμα
- φρέσκο δεντρολίβανο για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αλατίζουμε ελαφρώς ανακατεύοντας και τα αφήνουμε να σταθούν στο σουρωτήρι για περίπου 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Έτσι θα στραγγίσουν ακόμα καλύτερα.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε αυτό τη γλυκοπατάτα, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μαλακώσει. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν και αυτά. Δεν θέλουμε να παραμαγειρέψουμε τα χόρτα, θέλουμε ίσα ίσα να μαραθούν.
Σουρώνουμε πάλι και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε μέσα τη γλυκοπατάτα, το κουκουνάρι, τη φέτα και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα λαδόκολλα.
Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπολάκι.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της σφολιάτας σε πάγκο αλευρωμένο. Με τον πλάστη το ανοίγουμε λίγο απλώς. Με ένα πινέλο αλείφουμε με αβγό.
Απλώνουμε κατά μήκος του φύλλου τη μισή ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε σαν κορμό, πιέζοντας στο κλείσιμο για να κολλήσει καλά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο.
Μεταφέρουμε προσεκτικά το πρώτο τυλιγμένο φύλλο πάνω στη λαμαρίνα, δίνοντάς του ημικυκλικό σχήμα. Μεταφέρουμε και το δεύτερο κατά τον ίδιο τρόπο, και τα ενώνουμε πιέζοντας καλά, ώστε να σχηματίσουν κύκλο.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε από πάνω την πίτα ώστε να σχηματιστούν τα κομμάτια (προσοχή, δεν κόβουμε ως κάτω).
Αλείφουμε με αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί καλά το φύλλο και να ροδίσει.
Μόλις ψηθεί, τη μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και τη διακοσμούμε αν θέλουμε με φουντίτσες δεντρολίβανο.