Καρολίνα Δωρίτη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΡΟΔΙΟΥ

Δώστε μια ιδιαίτερη νότα στο γιορτινό σας τραπέζι, όχι μόνο γευστικά αλλά και διακοσμητικά, με μια υπέροχη χειμωνιάτικη σαλάτα με ροκφόρ και βινεγκρέτ ροδιού.

Όταν αρχίζουμε να σχεδιάζουμε ένα γιορτινό τραπέζι, συνήθως ξεκινάμε από τα κυρίως πιάτα, που είναι και το «βαρύ πυροβολικό». Κατά πάσα πιθανότητα, θα βάλουμε στο μενού και κάποιο πρώτο πιάτο ή ορεκτικά, αφήνοντας τελευταία την έγνοια μας για τη σαλάτα. Ότι χρειάζεται να υπάρχει, χρειάζεται, και θα μπορούσε να είναι μια απλή μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα. Γιατί όμως να μην δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή, ώστε και διατροφικά οφέλη να έχουμε και να δώσουμε μια ξεχωριστή νότα στο τραπέζι μας;

Κατ’ αρχάς, οι σαλάτες βοηθούν στη χώνεψη, κάτι που σίγουρα χρειαζόμαστε, ιδίως σε γεύματα φορτωμένα – όπως αυτά των Γιορτών. Θυμάμαι πάντα έναν βοτανοθεραπευτή που μου έλεγε: «Ό,τι και να τρως, θα τρως τη διπλάσια ποσότητα σε σαλάτα». Δεν το κάνω πάντα, για να είμαι ειλικρινής, αλλά το θυμάμαι και το προσπαθώ. Άσε που δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα και να φτιάξεις μια σαλάτα που θα καταναλώσεις με μεγάλη ευχαρίστηση.

Οι σαλάτες αφήνουν ανοιχτό πεδίο στη δημιουργικότητα και τα πειράματα. Εκτός από φρεσκάδα και γεύση, φέρνουν στο γιορτινό τραπέζι ζωντάνια και χρώμα – ακόμα και διακοσμητική διάσταση μπορεί να αποκτήσουν.

Εδώ, ετοιμάζουμε μια σαλάτα χειμωνιάτικη με πρωταγωνιστή το ρόδι, που έχει και την τιμητική του αυτή την περίοδο. Σούπερ φρούτο με αντιοξειδωτική δράση και πολλές βιταμίνες.

Ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιώ είναι το εσκαρόλ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα αντίδια και έχει πλατιά, τσαλακωμένα πράσινα φύλλα (στην όψη θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μαρούλι και κέιλ).

Τα καρύδια ταιριάζουν τέλεια με τα λαχανικά, το παντζάρι, αλλά και το ροκφόρ, που το έχω πάντα στο μυαλό μου ως ένα γιορτινό και χειμωνιάτικο τυρί. Τα καρύδια, επίσης, είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Από το φθινόπωρο που ξεκινά η εποχή τους και όλο τον χειμώνα, όσο τα βρίσκω παίρνω πάντα φρέσκα, με το κέλυφος. Έχουμε τόσο ωραία καρύδια στην Ελλάδα, που είναι κρίμα να αγοράζουμε μόνο τα καθαρισμένα και πακεταρισμένα, καμιά φορά αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Προτιμώ, λοιπόν, τα φρέσκα, τα οποία διατηρώ στο ψυγείο μου με το κέλυφος, τα σπάω όταν έρθει η ώρα και είναι ονειρεμένα.

Συνταγή για σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και ροκφόρ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

σαλάτα Χριστουγέννων
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα (6-8 άτομα)

  • 1 εσκαρόλ
  • 1 κόκκινη λόλα
  • 1 κόκκινη σαλάτα σγουρή
  • 50 γρ. φύλλα βαλεριάνας
  • 70 γρ. καρυδόψιχα
  • 200 γρ. παντζάρια στον ατμό (ή βραστά), κομμένα σε κυβάκια
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 200 γρ. τυρί ροκφόρ, κομμένο σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για τη βινεγκρέτ ροδιού

  • 80 ml φρέσκος χυμός ροδιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι
  • 1 κ.γ. φύλλα φρέσκου δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

  • τουφίτσες δεντρολίβανου

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε τις σαλάτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά.

Κόβουμε τα φύλλα σκίζοντάς τα απαλά με τα χέρια. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το σχοινόπρασο, τα μισά καρύδια, το μισό ρόδι, το μισό τυρί, και ανακατεύουμε απαλά προσθέτοντας το dressing (το βάζουμε βάζουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας απαλά για να μην βαρύνει και «πέσει» η σαλάτα).

Αν θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο σχήμα στη σαλάτα, μπορούμε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι σε μια μεγάλη πιατέλα, να διακοσμήσουμε από πάνω με τα υπόλοιπα υλικά, και να την περιχύσουμε με λίγο από το dressing. Μπορούμε επίσης να τη μοιράσουμε σε μικρότερες πιατέλες και να διακοσμήσουμε αν θέλουμε με τουφίτσες δεντρολίβανο.