ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΜΠΙΡΑ ΜΕ ΑΦΡΟ
«Όταν η μπίρα δεν μπορεί να αφρίσει στο ποτήρι, θα αφρίσει στο στομάχι», μου είχε πει κάποτε γνώστης της ζυθοποιίας. Ένα βίντεο δείχνει πώς και γιατί μπορεί να μας φουσκώσει μια μπίρα που δεν έχει κάνει αφρό, αλλά και πώς μπορούμε για να το αποφύγουμε.
Όταν μιλάμε για μπίρα, το all-time-classic ποτό του καλοκαιριού αλλά και μία από τις πιο safe επιλογές για όλο τον χρόνο (η οποία μπορεί να κάνει καλό ακόμα και στο έντερό μας), ένα ερώτημα μου έρχεται στο μυαλό: με αφρό ή χωρίς;
Αν και νόμιζα ότι είναι γνωστό πως η μπίρα πρέπει να σερβίρεται με αφρό, σύντομα διαπίστωσα ότι δεν είναι τόσο δεδομένο όσο το θεωρούσα. Γι' αυτό και κάθε φορά που πρέπει να προσφέρω μπίρα σε κάποιον, κάνω αυτή τη μικρή (αλλά σημαντική) διευκρίνιση.
Η δική μου μπίρα είναι πάντα «με». Κι αυτό γιατί ο ρόλος του αφρού στη μπίρα δεν είναι διακοσμητικός. Όπως έχει εξηγήσει στο OW ο Νικολά Ραδίσης, εκδότης του περιοδικού Beer & Bar Magazine, «ο παχύς αφρός προστατεύει την μπίρα, [καθώς] δεν την αφήνει να έρθει σε επαφή με τον αέρα και να οξειδωθεί». Πολλές φορές, μετά από μία μόνο μπίρα μπορεί να νιώσουμε υπερβολικό φούσκωμα ή δυσφορία. Μήπως δεν τη σερβίραμε σωστά;
Τι μπορεί να κάνει ο αφρός της μπίρας στην κοιλιά μας
«Όταν η μπίρα δεν μπορεί να αφρίσει στο ποτήρι, θα αφρίσει στο στομάχι», μου είχε εξηγήσει ένας γνώστης της ζυθοποιίας. Όπως αναφέρει ο «σομελιέ μπίρας» Max Bakker, ο πιο σωστός τρόπος σερβιρίσματος μιας μπίρας είναι να έχετε στην αρχή το ποτήρι ελαφρώς γυρισμένο και, καθώς η μπίρα χύνεται σε αυτό, να το ισιώνετε σιγά σιγά. Ωστόσο, κάποιοι κρατούν το ποτήρι πλάγια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κι αυτό είναι λάθος.
Όταν δεν γίνεται αφρός στο ποτήρι που σερβίρουμε τη μπίρα, μόλις καταναλώσουμε ένα σνακ ή φαγητό αφού έχουμε πιει τη μπίρα, ο αφρός εκρήγνυται στο στομάχι μας. Έτσι, προκαλείται φούσκωμα. Ο Bakker εξηγεί αυτή τη διαδικασία με τρόπο παραστατικό στο παρακάτω βίντεο.
Πώς να διαλύσετε τον αφρό σε μια (λανθασμένα) σερβιρισμένη μπίρα
Ιδανικά, η μπίρα θα πρέπει να αφρίσει στο ποτήρι μας. Κι αν αναρωτιέστε τι γίνεται στην περίπτωση που έχει ήδη σερβιριστεί η μπίρα χωρίς αφρό, υπάρχει κόλπο, το οποίο ναι μεν έφτασε στα αυτιά μου από γνωστό-γνωστού, αλλά το έχω επιβεβαιώσει αρκετές φορές.
Ο πιο εύκολος και απλός είναι να την ανακατέψετε έντονα και κυκλικά με ένα κουτάλι. Ανακατέψτε μέχρι να μην αφρίζει πλέον. Περίπου τρία με τέσσερα λεπτά αρκούν, αν και πιθανότατα το εγχείρημα θα πετύχει σε πολύ λιγότερο χρόνο. Η γεύση της μπίρας δεν θα αλλοιωθεί κι εσείς θα μπορέσετε να την απολαύσετε απαλλαγμένοι από τον φόβο ότι θα σας αφήσει ένα ενοχλητικό φούσκωμα.