Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ Ο Π.Ο.Υ. ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ ΣΤΙΣ «ΠΙΘΑΝΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ» ΟΥΣΙΕΣ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι ένα από τα πιο κοινά γλυκαντικά, η ασπαρτάμη, αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

Η ασπαρτάμη φαίνεται ότι θα χαρακτηριστεί στις 14 Ιουλίου 2023 ως πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Η ανακοίνωση αναμένεται από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), που αποτελεί ερευνητικό κομμάτι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η IARC σχετίζει την ουσία με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν αναφέρεται στη σχέση ποσότητας της ουσίας και ασφαλούς κατανάλωσης. Αυτό είναι δουλειά της JECFA, μιας διεθνούς επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα πρόσθετα τροφίμων, που διοικείται από κοινού από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

H JEFCA συνεδριάζει από το 1956 προκειμένου να αξιολογεί την ασφάλεια των προσθέτων τροφίμων. Μέχρι σήμερα έχει αξιολογήσει περισσότερα από 2600 πρόσθετα. Το έργο της πλέον περιλαμβάνει και την αξιολόγηση μολυσματικών ουσιών, των φυσικών τοξικών ουσιών και των υπολειμμάτων κτηνιατρικών φαρμάκων στα τρόφιμα.

Η IARC μπορεί να προκαλέσει τρικυμία στον κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων. Παρόμοιες αποφάσεις της στο παρελθόν για διαφορετικές ουσίες έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό και κυρίως έχουν οδηγήσει σε αμέτρητες αγωγές. Αποτέλεσμα; Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών να αναζητούν κατά καιρούς εναλλακτικές συνταγές για τα προϊόντα τους προκειμένου αυτά να μην περιέχουν «ένοχες» ουσίες.

Ένας εκπρόσωπος της IARC είπε ότι το συμπέρασμα της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου ήταν το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης. Η επιτροπή προσθέτων αυτή την περίοδο αξιολογεί τον κίνδυνο, προκειμένου να καθορίσει την πιθανότητα εμφάνισης ενός ορισμένου τύπου βλάβης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης στο εξεταζόμενο πρόσθετο.

ασπαρτάμη

Τα ευρήματα τόσο των επιτροπών IARC όσο και της JECFA χαρακτηρίστηκαν μεταξύ τους συμπληρωματικά και θα έπρεπε να παραμείνουν μυστικά μέχρι τον Ιούλιο. Η «διαρροή» όμως έγινε.

Ε951: Η ασπαρτάμη αλλιώς

Για την ιστορία, η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε τυχαία το 1965 από τον James Schlatter των ερευνητικών εργαστηρίων G. D. Searle, αλλά προτάθηκε η χρήση της ως γλυκαντικό το 1970. Από τότε πέρασε πολλά τεστ αξιολόγησης της ασφάλειάς της από εθνικές και διεθνείς αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κάθε γραμμάριό της αποδίδει μόνο 4 θερμίδες και λίγη ποσότητά της αρκεί, καθώς είναι πολύ γλυκιά. Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 90 χώρες και εμπεριέχεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα, ενώ είναι παρούσα σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα.

Η γλυκόπικρη γεύση της ασπαρτάμης

Τον Μάιο του 2023, ο ΠΟΥ είχε χτυπήσει καμπανάκι για τη χρήση γενικότερα των γλυκαντικών ουσιών υποκατάστατων της ζάχαρης.

Αλλά και πάλι δεν ήταν η πρώτη φορά. Από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής εφόσον γίνεται κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Τώρα μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και όσοι παρασκευαστές που χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη σε προϊόντα τους, εφόσον πια γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.