Alamy/Visualhellas.gr

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΙΡΟΠΙ ΑΓΑΥΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

Στο σαφάρι αναζήτησης της πιο γλυκιάς μα και υγιεινής ταυτόχρονα γεύσης, η αγαύη διεκδικεί επάξια μια θέση στο τραπέζι μας. Μάθε τα οφέλη και τα μειονεκτήματά της.

Ποιος να το φανταζόταν ότι το ίδιο φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα, μας δίνει και ένα τόσο αθώο και εύγευστο απόσταγμα όπως η αγαύη. Ο λόγος για την Agave Tequiliana, ένα κακτοειδές φυτό που καλλιεργείται στις ερήμους του Μεξικό, τα σπαθωτά φύλλα του οποίου επεξεργάζονται μέσω υδρόλυσης για να παράγουν αυτό το πεντανόστιμο σιρόπι που θυμίζει μέλι και καραμέλα.

Το σιρόπι αγαύης αποτελεί μια πιο υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης. Έχει πολύ πιο γλυκιά γεύση, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα, ενώ είναι vegan.

Η σύστασή του, ωστόσο, θυμίζει αυτή του μελιού, οπότε μπορείς να το επιλέξεις αν θες να δώσεις στα γλυκά ή τα φαγητά σου μια πιο «καραμελένια» γεύση. Έτσι, η αγαύη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικό φυσικό συστατικό όταν φτιάχνεις σπιτική λεμονάδα, παγωμένες μπάρες γιαουρτιού, σοκολατίνια με φράουλα, αλλά και σε αλμυρά πιάτα, όπως noodles με λαχανικά, φοβερή τροπική σαλάτα με κοτόπουλο, ακόμα και στα μακαρόνια με κιμά!

Η διατροφική αξία της αγαύης

Στα καταστήματα θα βρεις σιρόπι αγαύης, το οποίο προτείνεται ως γλυκαντικό για τις τηγανίτες, τα παγωτά και τα γιαούρτια σου. Σύμφωνα με το WebMD, σε ένα κουταλάκι αγαύης περιέχονται:

  • 60 θερμίδες
  • 0 γρ. λιπαρά
  • 0 mg χοληστερόλη
  • 0 mg νάτριο
  • 16 γρ. υδατάνθρακες
  • 0 γρ. φυτικές ίνες
  • 16 γρ. ζάχαρη
  • 0 γρ. πρωτεΐνη

Στην αγαύη περιέχεται και μικρή ποσότητα βιταμινών όπως:

  • Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
  • Πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6)
  • Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9)
  • Βιταμίνη Κ

Γιατί να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης;
Pexels Alesia Kozi

Κάποια διατροφικά οφέλη, λοιπόν, που μπορεί να έχει η αγαύη είναι:

  • Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης – σημαντικό για άτομα με διαβήτη.
  • Η βιταμίνη Β6, η οποία παίζει ρόλο στο πώς το ο οργανισμός διασπά τις τροφές, ειδικά τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, ενώ μπορεί να βοηθά και τις εγκύους με τις πρωινές ναυτίες. Η ίδια βιταμίνη κρατά χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστεΐνης (αμινοξύ) και αυτό συμβάλλει στην προστασία από καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό.
  • Το φυλλικό οξύ, μιλώντας για εγκύους, συμβάλλει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Η βιταμίνη Κ, μαζί με το φυλλικό οξύ, μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία. Μελέτες συνδέουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης με μικρότερο κίνδυνο για κατάθλιψη.

Τι να προσέχεις στην κατανάλωση αγαύης

Παρόλο που πρόκειται για φυσικό γλυκαντικό, η αγαύη μπορεί να έχει και τους κινδύνους της.

Καταρχάς, έχει περισσότερες θερμίδες από την κοινή ζάχαρη, οπότε μπορεί να επιδεινώσει:

  • Την παχυσαρκία
  • Τον διαβήτη τύπου 2
  • Τις καρδιακές παθήσεις
  • Τα οδοντικά προβλήματα

Συνεπώς, δεν συνιστάται η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα γλυκαντικά (όπως η λευκή ή καστανή ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφένδαμου).

Επιπλέον, καθώς δεν είναι παστεριωμένη, δεν θα πρέπει να δίνεται σε μωρά.

Γιατί να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης;
iStock

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, η ιδανική εναλλακτική για να γλυκάνεις τα φαγητά ή τα ροφήματά σου είναι τα φρέσκα φρούτα. Εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις:

  • Εκχύλισμα βανίλιας
  • Εκχύλισμα αμυγδάλου
  • Σκόνη κακάο
  • Κανέλα

Να προτιμήσω αγαύη ή μέλι

Καθώς η σύσταση της αγαύης είναι παρεμφερής με αυτή του μελιού εύλογα θα αναρωτηθείς ποιο από τα δύο γλυκαντικά να προτιμήσεις. Καταρχάς και τα δύο τρόφιμα είναι φυσικής προέλευσης και πολύ λιγότερο επεξεργασμένα από τη ζάχαρη. Η διαφορά τους έχει να κάνει με το πώς καταλήγουν στο ράφι.

Δεδομένου ότι το σιρόπι αγαύης προέρχεται από τον χυμό του φυτού Agave Tequiliana, ο οποίος περνά από μια συγκεκριμένη διαδικασία για να διασπάσει τα συστατικά και να πάρει την παχύρρευστη μορφή του, απαιτεί διάφορα στάδια επεξεργασίας πριν καταναλωθεί. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κατά κανόνα χάνουν μέρος ή όλη τη φυσική θρεπτική τους αξία. Το μέλι αντίθετα, δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία για να καταναλωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν και τυποποιημένα μέλια που έχουν παστεριωθεί για να καταστρέφονται τα βακτήρια και να μην «ζαχαρώνουν».

Από άποψη θερμίδων, πάντως, το μέλι και η αγαύη δεν διαφέρουν.

Το μέλι, λοιπόν, ίσως κερδίζει «στα σημεία», δεδομένου ότι –πέρα από πιο φυσικό– έχει και αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία: σύμφωνα με έρευνες είναι αντιικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό και περιέχει ένα σημαντικό ποσοστό φωτοχημικών που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά (όσο πιο σκούρο τόσο το καλύτερο) που είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

Πρόσεξε, όμως: Απαγορεύεται να δίνουμε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση. Η αγαύη δεν έχει συνδεθεί με κάποιον τέτοιον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει να αποφεύγουμε πάσης φύσης γλυκαντικό μέχρι την ηλικία των 2 ετών, οπότε τα παιδιά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς καμία τεχνητή προσθήκη σακχάρων.

Η Βάνα Κροντήρη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.