ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ;
Μια καινούργια μόδα στον καφέ είναι η προσθήκη μιας κουταλιάς ελαιόλαδου σε κάθε φλιτζάνι. Έχει, όμως, πραγματικά κάποιο όφελος;
Το γεγονός ότι ο καφές αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο γαστρονομικής έμπνευσης και πειραματισμών το έχεις καταλάβει ήδη. Ένας καφές δεν αποτελεί πια το σύνθημα για τον παραδοσιακό γλυκύ βραστό, ούτε βέβαια για –εντελώς μπανάλ πλέον– φραπόγαλο. Οι μεγάλες διεθνείς αλυσίδες καφέ μας έμαθαν ότι μπορεί να έχει ποικιλίες, τρόπους ψησίματος και βαθμό έντασης, και ότι μπορεί να συνοδεύεται από ένα σωρό διαφορετικά σιρόπια, γάλατα και γλυκαντικά, ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες του καθενός. Καλά μέχρι εκεί. Το ελαιόλαδο, όμως, στον καφέ πού κολλάει;
Ναι, όπως φαντάζεσαι, αποτελεί μία ακόμα φαεινή ιδέα της πιο διάσημης αλυσίδας καφέ ανά τον κόσμο, η οποία πριν από μερικούς μήνες λανσάρισε μια νέα σειρά ροφημάτων με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Για την ακρίβεια, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο προστίθεται σε κάθε φλιτζάνι, με σκοπό να αναδείξει τη γεύση του.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, η ιδέα προέρχεται από την Ιταλία και συγκεκριμένα τη Σικελία όπου –υποτίθεται– πως πριν από χρόνια συνηθιζόταν λίγο ελαιόλαδο στον καφέ (τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποια τέτοια παράδοση). Το πιθανότερο είναι ότι ο εμπνευστής, όπως αναφέρεται και στο site της εταιρείας, εκτιμώντας την αξία του μεσογειακού παρθένου ελαιόλαδου σε κάποιο ταξίδι του εκεί, καθώς έπινε τον πρωινό του καφέ αναφώνησε «Why not?» και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «luxurious».
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Ιταλοί απορούν και αποδίδουν το εγχείρημα (που εννοείται πως υιοθέτησαν και άλλοι baristas) στη μόδα της keto διατροφής, που υπόσχεται απώλεια βάρους με την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και περισσότερων λιπαρών.
Φυσικά, δεν ήταν λίγοι και οι πιο τετραπέρατοι συμπατριώτες τους που άρχισαν λίγο καιρό μετά να λανσάρουν συσκευασίες αγνού παρθένου ιταλικού ελαιόλαδου ιδανικού για προσθήκη σε καφέ! Στα e-shops τους τονίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, τις οποίες δεν αμφισβητεί βέβαια κανείς, και έτσι χαρακτηρίζουν τα ροφήματα που το περιλαμβάνουν πιο υγιεινά.
Έχει οφέλη η προσθήκη ελαιόλαδου στον καφέ;
Το τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου της Utah δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο της καθηγήτριας διαιτολόγου Theresa Dvorak, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο καφές όσο και το ελαιόλαδο είναι τροφές με πολλές ενώσεις που προάγουν γενικά την καλή υγεία. Πιο συγκεκριμένα:
- Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, κάλιο και βιταμίνες Β, ενώ χάρη στην καφεΐνη τονώνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.
- Το ελαιόλαδο είναι ένα ελαϊκό οξύ, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Είναι, επίσης, καλή πηγή βιταμινών Ε και Κ, ενώ περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Έχει βρεθεί να καταπολεμά τις φλεγμονές, να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος και να βελτιώνει τη χοληστερόλη.
«Το γεγονός ότι μιλάμε για δύο υπερτροφές, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η προσθήκη ελαιόλαδου στον καφέ θα τον κάνει πιο… μαγικό! Αν θες πραγματικά να βελτιώσεις την υγεία σου, θα πρέπει να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και ακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως το ελαιόλαδο). Την ίδια ώρα θα πρέπει και να γυμνάζεσαι», καταλήγει η Dvorak και προσθέτει πως «δεν υπάρχει και κάποιος κίνδυνος στο να το δοκιμάσεις».
Μαζί της δεν θα συμφωνήσουν όλοι: Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία των νέων ροφημάτων με ελαιόλαδο δεν άργησαν και οι αρνητικές κριτικές, που χαρακτήρισαν τον συνδυασμό με τον καφέ «εκρηκτικό» αλλά όχι με τη θετική έννοια. Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες των social media που υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν τρέχοντας στην… τουαλέτα.
Εσύ θα το δοκίμαζες;