ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ HANGOVER ΚΡΑΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
Αν θέλαμε να αστειευτούμε, θα λέγαμε ότι κάποιες φορές το hangover σου έχει… hangover. Η ουσία πάντως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν περνάει την επόμενη μέρα. Πώς μπορείς να το προλάβεις ή να το αντιμετωπίσεις;
Αν έχεις αποπειραθεί να μάθεις το όριό σου στην κατανάλωση αλκοόλ για να αποφεύγεις το hangover, μάλλον έχεις νιώσει κάποια από τα 47 συμπτώματα που έχουν καταγραφεί σε μελέτες. Το πιο σύνηθες είναι η κούραση. Ακολουθούν η δίψα, το «γλάρωμα», η υπνηλία, ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία, η ναυτία, η αδυναμία, τα μειωμένα αντανακλαστικά, τα προβλήματα στη συγκέντρωση, η απάθεια και άλλες 36 συγκινήσεις που αν δεν τις ξέρεις, είναι προτιμότερο να μην τις μάθεις.
Αν έχεις την απορία τι σημαίνει «υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την έχουν προσδιορίσει στα τουλάχιστον τέσσερα ποτά για τις γυναίκες και στα πέντε στους άνδρες.
Πρόκειται, ωστόσο, για ένα καθαρό υποκειμενικό θέμα. Και το πόσα ποτά «αντέχει» ο οργανισμός σου και η διάρκεια του hangover.
Τι προκαλεί αυτό που λέγεται hangover
Κατά τους New York Times, για να μεταβολίσουμε την αιθυλική αλκοόλη (βλ. αλκοόλ) το σώμα μας την διασπά σε χημική ένωση που λέγεται ακεταλδεΰδη. Παράγεται με μερική οξείδωση της αιθανόλης από το ηπατικό ένζυμο που λέγεται αιθανολική αφυδρογονάση. Αν η χημεία δεν είναι το φόρτε σου, κράτα πως είναι αυτό που συνεισφέρει στην πρόκληση πονοκεφάλου μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Η επιστήμη έχει προτείνει πως το hangover μπορεί να είναι το υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας.
Παρεμπιπτόντως, ένα υγιές ήπαρ μεταβολίζει πολύ γρήγορα μικρές ποσότητες αιθανόλης. Όσο τις αυξάνουμε, καθυστερεί ο μεταβολισμός. Τότε συσσωρεύεται η ακεταλδεΰδη και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.
Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ως επί το πλείστον το δράμα μας ακολουθεί ένα προβλέψιμο μοτίβο: αισθανόμαστε αδύναμοι και κουρασμένοι για περίπου μία ημέρα και μετά αρχίζουμε σιγά σιγά να βρίσκουμε την «ειρήνη» μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα συμπτώματα αρνούνται να εξαφανιστούν. Κρατούν έως και μια επιπλέον ημέρα.
Πέραν του προφανούς λόγου (όσο περισσότερο αλκοόλ πίνουμε, τόσο υποφέρουμε), υπάρχουν άνθρωποι που φαίνεται πως έχουν προδιάθεση για διήμερο hangover. Έστω κι αν δεν έχουν πιει το Βόσπορο. Γιατί;
Ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο λόγος. Ενδέχεται να έχει να κάνει με τα γονίδια. Ή με ασυνήθιστα έντονη αντίδραση στον τρόπο που αυξάνει το αλκοόλ το σάκχαρο στο αίμα. Υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, κάποιοι είναι ευαίσθητοι στην μπύρα, εξαιτίας της μαγιάς. Άλλοι σε συγκεκριμένους τύπους κρασιών, λόγω των θειωδών ενώσεων.
Όπως είπε στους New York Times ο Emmert Roberts, ψυχίατρος στο Stanford που μελετά το θέμα μας, «γενικά υπάρχουν ελλείψεις στην έρευνα για το hangover. Γι' αυτό και είναι κάπως αχαρτογράφητα τα νερά».
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στο hangover
Σε αυτά που γνωρίζουν οι επιστήμονες –άρα και εμείς– είναι πως πιο επιρρεπείς στο να βιώσουν πιο βαριά τις συνέπειες της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι:
- όσοι πίνουν πολύ συχνά,
- όσοι πίνουν πολύ σπάνια.
Όταν καταναλώνουμε τακτικά υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, εξοικειωνόμαστε με όσα πρόκειται να ζήσουμε καθώς το σώμα μας προσπαθεί σκληρά να επεξεργαστεί τα ποτά που έχουμε πιει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πιστεύουμε πως έχουμε hangover, ενώ αυτό που πραγματικά μας ταλαιπωρεί –βάσει των συμπτωμάτων μας– μπορεί να είναι έντονο άγχος ή μια υποκείμενη πάθηση. Ενδέχεται να πρόκειται και για την απαρχή σοβαρής στέρησης αλκοόλ. Τα συμπτώματα του hangover και της στέρησης αλκοόλ μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά.
Πότε πάμε τρέχοντας στο νοσοκομείο
Εάν κάνουμε εμετό επίμονα, έχουμε διάρροια, αισθανόμαστε σύγχυση, έχουμε και ήπιες παραισθήσεις ή το δέρμα μας παίρνει ένα μπλε τόνο, το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για σύνδρομο στέρησης. Άρα πρέπει να πάμε το συντομότερο στο νοσοκομείο.
Το απλό στερητικό σύνδρομο είναι ο λόγος που έχει βάση η θεωρία που προτείνει να πίνουμε το πρωί της επόμενης ημέρας το ποτό που μάς μέθυσε λίγες ώρες νωρίτερα. Καταλαβαίνεις, ωστόσο, πως αυτή δεν είναι λύση. Είναι «τσιρότο».
Εάν γενικά δεν πίνουμε πολύ αλκοόλ αλλά ένα βράδυ το ρίξουμε έξω, μια περίπτωση που μπορεί να οφείλεται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια hangover είναι ότι το συκώτι μας –άμαθο στην παραγωγή ακεταλδεΰδης– δοκιμάζεται.
Ένας άλλος παράγοντας που το hangover μένει για πολλές ώρες κοντά μας είναι η ηλικία. Ένας ηλικιωμένος μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσει το αλκοόλ.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν συνδυάζουμε το αλκοόλ με κατηγορία φαρμάκων όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε θεραπείες για την κατάθλιψη, τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, τις αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχολογικές καταστάσεις.
Πώς κρατάμε μακριά το hangover
Πέραν της προφανούς απάντησης (δεν μεθάμε), μπορούμε να σωθούμε από τα συμπτώματα του hangover αν πίνουμε ένα ποτήρι νερό μεταξύ κάθε ποτού. Βοηθά και να έχουμε φάει, πριν αρχίσουμε να πίνουμε αλκοόλ.
Εντωμεταξύ, κάποια ποτά αυξάνουν τις πιθανότητες του ατελείωτου hangover: είναι η τεκίλα, το ουίσκι και άλλες σκούρες αλκοόλες (π.χ. κόκκινο κρασί), που περιέχουν ενώσεις οι οποίες λέγονται συγγενείς ουσίες.
Τώρα, αν έχει γίνει το κακό, πίνουμε πολλά υγρά, τρώμε λιπαρά –κατά προτίμηση αβγά– και υδατάνθρακες (θα βρεις και τα δύο στη συνταγή μας για hangover noodles) ή συνδυάζουμε ένα τοστ με ένα χυμό. Αν θέλεις να σβήσεις τα σημάδια του hangover και από το πρόσωπό σου, διάβασε τι συμβουλεύει η beauty editor.
Ο λόγος που το hangover «κερνάει» πονοκεφάλους είναι ότι το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ως εκ τούτου ο εγκέφαλος υποχρεώνεται να λειτουργήσει χωρίς τη βασική πηγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες είναι η λύση στο πρόβλημα.