3 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ
Υπάρχουν τρεις πολύ καλοί λόγοι που θα σε παρακινήσουν να βάλεις τα όσπρια στη διατροφή σου – και μόνο ο ένας από αυτούς αφορά τη διατροφική τους αξία.
Τα όσπρια αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Η αγροτική παραγωγή των φασολιών, των ρεβιθιών και των φακών χρονολογείται από το 7000 - 8000 π.Χ. Ωστόσο, εγώ άργησα να τα εκτιμήσω. Σήμερα, πάντως, αποτελούν μια από τις αγαπημένες μου ομάδες τροφίμων. Μπορώ να τα κάνω σούπα, να τα βάλω σε σαλάτες, να τα συνδυάσω με κάθε λογής υλικό. Άσε που αν τα βράσω και τα χώσω στην κατάψυξη, έχω έτοιμη λύση σε περίπτωση ανάγκης.
Δεν είμαι, όμως, μόνο εγώ που άργησα να αναγνωρίσω την αξίας τους. Το 2013, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε το 2016 ως Διεθνές Έτος Οσπρίων, σε μια προσπάθεια να μας ευαισθητοποιήσει γύρω από τα θρεπτικά και περιβαλλοντικά τους οφέλη ως μέρος της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Αρκετά χρόνια αργότερα, χάρη στις προσπάθειες της Μπουρκίνα Φάσο, η Γενική Συνέλευση κήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων. Γιατί, όμως, τα όσπρια είναι μια τόσο σημαντική καλλιέργεια;
Η μεγάλη διατροφική τους αξία
Τα όσπρια είναι γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθιστώντας τα ιδανική διατροφική πηγή, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Δεν έχουν χοληστερόλη και γλουτένη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και από την άλλη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων τους, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους, για την καλύτερη διαχείριση ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Συμβάλλουν στη διατροφική ασφάλεια
Για τους αγρότες, τα όσπρια είναι μια σημαντική καλλιέργεια επειδή μπορούν και να πουλήσουν, αλλά και να καταναλώσουν την παραγωγή τους. Επίσης, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχά εδάφη και σε περιοχές με ημίξηρο κλίμα. Τέλος, τα υπολείμματα από τις καλλιέργειές τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας των νοικοκυριών και στη δημιουργία οικονομικής σταθερότητας.
Τα περιβαλλοντικά τους οφέλη
Τα όσπρια έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το διοχετεύουν στο έδαφος, βελτιώνοντας έτσι τη γονιμότητά του. Κατά συνέπεια, αυξάνεται η παραγωγικότητα. Η χρήση τους στη γεωργία βοηθά, επίσης, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και στην καταπολέμηση ζιζανίων και ασθενειών. Επιπλέον, μπορούν να συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, περιορίζοντας την εξάρτησή μας από τα συνθετικά λιπάσματα, των οποίων η παραγωγή και εφαρμογή εκλύουν αέρια του θερμοκηπίου. Τέλος, οι καλλιέργειες οσπρίων έχουν χαμηλό ανθρακικό και υδατικό αποτύπωμα και μπορούν να αντέξουν σε απαιτητικές συνθήκες.