ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
Υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος για να μην ακολουθήσεις κάποιου είδους αποτοξίνωση και αυτός είναι ότι την κάνει ο οργανισμός από μόνος του. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην τον επιβαρύνεις. Έτσι τον βοηθάς.
Σε μια εποχή που η λέξη «αποτοξίνωση» έχει τεράστια απήχηση, σε μια περίοδο που η αποτοξίνωση έχει την τιμητική της μέσω της νηστείας, ακούγεται ίσως προκλητική η διαπίστωση ότι δεν τη χρειαζόμαστε.
Τι νόημα έχουν, τότε, οι διάφορες αποτοξινωτικές δίαιτες των 3, 5 ή 15 ημερών; Τι αξία έχουν τα διάφορα ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης εντέρου, συκωτιού, νεφρών, λεμφικού συστήματος και δεν συμμαζεύεται;
Αποτοξίνωση: μια φυσική διαδικασία
Η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία που ο οργανισμός μας εκτελεί καθημερινά και αυθόρμητα μέσω ορισμένων οργάνων και, εφόσον δεν τον επιβαρύνουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα. Ακόμη όμως κι αν τον επιβαρύνουμε καταναλώνοντας υπερβολική τροφή, ζάχαρη, τρανς λιπαρά, αλκοόλ ή κάνοντας καθιστική ζωή, συνήθειες διόλου σπάνιες στην εποχή μας, η αποτοξίνωση όπως την έχουμε στο μυαλό μας δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
«Το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο, οι πνεύμονες και το δέρμα είναι τα όργανα που έχουν αναλάβει να λειτουργούν εντατικά και με ακρίβεια για να διατηρήσουν τη βιοχημική και μεταβολική ισορροπία του σώματός μας. Όταν αυτά τα όργανα είναι υγιή, μπορούν να φιλτράρουν, διασπούν και αποβάλουν ουσίες όπως προϊόντα πέψης, φάρμακα, αλκοόλ, βακτήρια, χημικές ουσίες που οφείλονται στη ρύπανση κ.ά.», εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Εύα Τσάκου.
Πείτε «όχι» στις δίαιτες και τα προγράμματα αποτοξίνωσης
Η κυρία Τσάκου συμβουλεύει να αγνοήσουμε τις δίαιτες αποτοξίνωσης και να εμπιστευτούμε το σώμα μας, καθώς τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους μηχανισμούς του.
«Μερικές από τις ιδιότητες που αποδίδονται στις λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, η καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία, η καλύτερη όψη της επιδερμίδας, η καλύτερη ενέργεια, η μείωση της κυτταρίτιδας κ.ά. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από αυτές τις δίαιτες. Οι συστάσεις τους είναι συνήθως αυθαίρετες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και επικίνδυνες», αναφέρει.
Οι πιο συνηθισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης είναι φτωχές σε υδατάνθρακες, ενώ μπορεί να προτείνουν και την κατανάλωση αποτοξινωτικών βοτάνων. Οι υδατάνθρακες όμως είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και δεν πρέπει να «κόβονται» χωρίς την καθοδήγηση ειδικού, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανεπάρκεια. Τα βότανα από την άλλη, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ποτών που έχουν καθαρτική δράση και τα οποία συστήνουν τέτοιου είδους δίαιτες, μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών.
Πώς να βοηθήσετε το σώμα σας να κάνει αποτοξίνωση
Εκείνο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να διευκολύνουμε τον οργανισμό μας να κάνει τη δουλειά του σωστά και να μην τον επιβαρύνουμε. Πώς θα το καταφέρουμε; Η κ. Τσάκου, δίνει ορισμένα tips.
1. Μειώστε το αλκοόλ
Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ στο minimum ή αποφύγετέ το για κάποιο χρονικό διάστημα, με στόχο τη μακροπρόθεσμη μείωσή του. Δεν έχει νόημα να το κάνετε περιοδικά, δηλάδή 1 μήνα να πίνετε πολύ και 1 μήνα να μην πίνετε καθόλου.
2. Πιείτε πολύ νερό
Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την αποτοξίνωση. Στην ενυδάτωση συμβάλλουν όλα τα μη αλκοολούχα υγρά, αλλά έμφαση δίνεται στο νερό και σε υγρά που δεν περιέχουν θερμίδες ή ζάχαρη, όπως το πράσινο τσάι και τα βότανα. Η σύσταση για τους άντρες είναι 3,7 λίτρα την ημέρα και για τις γυναίκες 2,7 λίτρα. Μπορεί να χρειάζεστε λιγότερο ή περισσότερο με βάση τη διατροφή που κάνετε, τη φυσική δραστηριότητά σας, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το σωματικό σας βάρος.
3. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
Εντάξτε στη διατροφή σας τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και 2 μερίδες λαχανικών καθημερινά, δίνοντας βάση στην ποικιλία και τα χρώματα. Όσο πιο έντονα τα χρώματα, τόσο περισσότερα και τα αντιοξεδωτικά που περιέχουν.
4. Καταναλώστε πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος φυτικών ινών που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, το οποίο συμμετέχει στην αποτοξίνωση. Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι η ντομάτα, η μπανάνα, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα όσπρια και η βρόμη.
5. Ασκηθείτε συστηματικά
Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις της άσκησης είναι η μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι σημαντική και για τη λειτουργία του συστήματος αποτοξίνωσης. Η σύσταση από τους επίσημους φορείς αναφέρει τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, όπως το γρήγορο περπάτημα, ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης, όπως το τρέξιμο.
6. Αποφύγετε ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές
Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και να επηρεάσουν την αποτοξινωτική λειτουργία του.
7. Μειώστε το αλάτι
Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, γεγονός που παρεμποδίζει την αποτοξίνωση. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών και η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι οι δύο κύριοι τρόποι μείωσης της κατακράτησης. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να μειώσει την κατακράτηση. Τέτοιες τροφές είναι η μπανάνα, η πατάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, τα φασόλια, το πορτοκάλι, τα μανιτάρια, το αγγούρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
8. Κοιμηθείτε καλά
Η εξασφάλιση ενός επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να οδηγήσει τα όργανα αποτοξίνωσης στην αποβολή των τοξινών που έχουν συσσωρευθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να στοχεύετε στις 7-9 ώρες ύπνου, ενώ είναι σημαντικό να κοιμάστε νωρίς, δηλαδή από τις 11 το βράδυ.
Η Εύα Τσάκου είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος.