Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ VEGAN «ΤΣΙΛΙ ΚΟΝ ΚΑΡΝΕ» ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΟΓΙΑΣ

Βγάζουμε το κρέας από το κλασικό τσίλι κον κάρνε και το αντικαθιστούμε με σόγια, για μια vegan εκδοχή του αγαπημένου πικάντικου πιάτου.

Το τσίλι κον κάρνε (chili con carne) είναι ένα από τα αγαπημένα «παρεΐστικα» φαγητά, που μπορούμε να απολαύσουμε ως μερίδα σε πιάτο, μαζί με ρύζι, λίγη sour cream ή απλά γιαούρτι, γουακαμόλε ή σαλάτα. Μπορούμε επίσης να το μετατρέψουμε σε λαχταριστό burrito, τυλιχτό σε τορτίγια, να το βάλουμε σε tacos, ή ακόμα και να το σερβίρουμε σε μεγάλο μπολ στη μέση του τραπεζιού, για να βουτάμε ασύστολα τραγανά nachos!

«Con carne» στα Ισπανικά σημαίνει «με κρέας» και, όπως δηλώνει το όνομα, η κλασική συνταγή γίνεται με κρέας. Είναι ένα πιάτο νόστιμο και πικάντικο, συνήθως αρκετά βαρύ στην αυθεντική του εκδοχή. Εμείς όμως το φτιάχνουμε vegan, «sin carne», δηλαδή χωρίς κρέας, με βιολογικό κιμά σόγιας.

Η σόγια είναι ένα υλικό πολύ ευέλικτο και οικονομικό, που μπορούμε εύκολα να εντάξουμε σε συνταγές αντικαθιστώντας το κρέας. Η υφή της είναι τέτοια που, όταν μαγειρευτεί, θυμίζει πραγματικά αυτή του κιμά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως επίσης σε μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Β.

Λόγω του κιμά σόγιας, η συνταγή γίνεται πιο εύκολη στην παρασκευή της και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο μαγειρέματος από την κλασική.

Συνταγή για vegan «τσίλι κον κάρνε» με κιμά σόγιας

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος: 45 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

τσίλι κον κάρνε
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 150 γρ. κιμάς σόγιας
  • 200 γρ. κόκκινα φασόλια (kidney beans) σε κονσέρβα, βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου μικρές, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • 2 κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα
  • 200 ml κρασί
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ σε κονσέρβα, ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. ντοματίνια
  • 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
  • 400 ml ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 λάιμ
  • φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
  • ρύζι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε και σουρώνουμε καλά τα φασόλια. Αφαιρούμε προσεκτικά τα σποράκια από την πιπεριά τσίλι (καλύτερα φορώντας γάντια) και την κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι, τις πιπεριές και το τσίλι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το κύμινο, το μπαχάρι, τον τριμμένο κόλιανδρο, την πάπρικα, το μπαχάρι, πιπέρι, λίγο αλάτι και την πάστα ντομάτας, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και τα φασόλια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τη σάλτσα σόγιας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με ρύζι, φρέσκο χυμό λάιμ και φύλλα κόλιανδρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.