ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΛΑΤΟ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΣΟΥ
Ένα πλατό αλλαντικών είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου. Δες πώς θα το στήσεις σωστά για να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι σου.
Τα τραπεζώματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να γιορτάζεις κάτι (ό,τι κι αν είναι αυτό) και να μην καλέσεις κόσμο στο σπίτι για τσιμπoλόγημα. Αυτό που ίσως έχει λίγο προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι το τι προσφέρεις στους καλεσμένους σου. Πλέον, πέρα από τα κλασικά πιάτα που θέλουν χρόνο για προετοιμασία, στο τραπέζι θα βρεις και πλατό για όλα τα γούστα: αλλαντικών, λαχανικών, τυριών.
Τα πλατό είναι εύκολα στο στήσιμο, ευχάριστα στο μάτι και μπορείς να προμηθευτείς τα υλικά από το σούπερ μάρκετ της περιοχής σου ή από κάποιο ντελικατέσεν, ανάλογα με το μπάτζετ που διαθέτεις. Αυτή τη φορά, λέμε να εστιάσουμε στα αλλαντικά και παρακάτω θα βρεις τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για να εντυπωσιάσεις με τις δημιουργίες σου.
Η κατάλληλη προετοιμασία
Για να αποφύγεις τη σπατάλη χρημάτων και τροφίμων, θα χρειαστεί να κάνεις κάποια μικρή προετοιμασία, οπότε σκέψου:
- Τη λίστα των καλεσμένων. Κατάγραψε πόσα άτομα θα έρθουν και τις προτιμήσεις τους. Υπολόγισε ότι καθένας θα θέλει να δοκιμάσει μερικές φέτες από κάθε αλλαντικό που θα επιλέξεις. Εστιάστε, ωστόσο, σε αυτά που απολαμβάνουν όλοι, τα οποία δεν είναι πάντα τα πιο ακριβά.
- Τι έχεις ήδη στο σπίτι σου. Ρίξε μια ματιά στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου. Όλο και κάτι θα έχεις, όπως τουρσιά, μέλι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά αξίζουν μια θέση στο πλατό σου, καθώς προσφέρουν ποικιλία σε γεύσεις και υφές.
- Τον εξοπλισμό. Οι ξύλινες σανίδες συχνά προτιμώνται για τη ρουστίκ αισθητική τους, αλλά θα μπορούσες να επιλέξεις κάτι από σχιστόλιθο ή γυαλί. Αν έχεις μαζέψει βαζάκια και μπολάκια, ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσεις για να βάλεις μέσα ελιές ή τσάτνεϊ. Επίσης, αν διαθέτεις μικρά κουταλάκια ή μαχαίρια τυριού, τώρα είναι η ώρα να τα βγάλεις από το συρτάρι.
Διάλεξε προσεκτικά τα υλικά
Όταν φτιάχνεις ένα πλατό αλλαντικών, προσπάθησε να έχεις διαφορετικές υφές και γεύσεις. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις, π.χ. ζαμπόν Πάρμας, jamon Iberico, μορταδέλα, chorizo, σαλάμι. Φρόντισε, επίσης, να συμπεριλάβεις και μία μικρή ποικιλία τυριών, μιας κι έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε αυτά τα δύο. Πρόσθεσε μερικούς μεζέδες (π.χ. πίκλες, ελιές και λιαστές ντομάτες) και γλυκά φρούτα (π.χ. σύκα, σταφύλια, πεπόνι, βερίκοκο) και μην ξεχάσεις τα αλείμματα και τσάτνεϊ. Ολοκλήρωσε τα πλατό με κράκερ, ψημένο ψωμί και κριτσίνια.
Στήνοντας το πλατό
Το μεγάλο πλεονέκτημα των πλατό είναι το πόσο εύκολα στήνονται. Για να φτιάξεις ένα κλασικό πλατό, κόψε τα υλικά σου σε μεγέθος μπουκιάς και φρόντισε να τα βάλεις στην ξύλινη επιφάνεια κοπής με τρόπο που να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση, ώστε να μπορεί καθένας να παίρνει αυτό που θέλει κατευθείαν.
Παρουσίασε τα τυριά με διαφορετικούς τρόπους, π.χ. σε φέτες, σε τρίγωνα, θρυμματισμένα. Αν χρησιμοποιήσεις φρούτα που κιτρινίζουν όταν τα κόψεις, μην ξεχάσεις να να περιχύσεις με λίγο χυμό λεμονιού. Τέλος, αφαίρεσε κάθε συσκευασία από τα υλικά σου, όπως π.χ. το κερί από τα τυριά.