Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ

Η σπιτική πίτσα δεν είναι κάτι δύσκολο. Ούτε χρειάζεται να έχει πολλά και παχυντικά υλικά. Μπορεί να είναι ελαφριά, vegan ή vegetarian, αν προτιμάτε. Με αγνή, αεράτη ζύμη, ανοιγμένη με τα χεράκια σας.

Πίτσα με σπιτική ζύμη; Ακούγεται πιο δύσκολο απ’ όσο είναι, αν και γενικά η αλήθεια είναι ότι οι ζύμες θέλουν χέρι και εμπειρία! Όσο περισσότερες φορές τη φτιάξετε, τόσο θα εξασκηθείτε και θα την κάνετε τέλεια – όπως συμβαίνει γενικά με το μαγείρεμα! Η συνταγή που προτείνουμε, μάλιστα, είναι vegan. Αν προτιμάτε, μπορεί να γίνει και σε vegetarian εκδοχή, προσθέτοντας τυριά της επιλογής σας, π.χ. φρέσκια μοτσαρέλα, παρμεζάνα ή τριμμένη φέτα. Η vegan πίτσα είναι νόστιμη, ελαφριά και χαμηλή σε λιπαρά.

Για να γίνει η ζύμη της πίτσας πιο ωραία και αεράτη –αλλά και πιο ευκολοχώνευτη– πρέπει να την αφήσουμε να γίνει αργής ωρίμανσης. Αυτό σημαίνει ότι, αφού τη ζυμώσουμε, πρέπει να την αφήσουμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (10 ώρες), ώστε να φουσκώσει.

Αυτή η διαδικασία θέλει προσοχή όταν έχει πολλή ζέστη. Σε τέτοια περίπτωση, η «αναμονή» της ζύμης μπορεί να γίνει καλύτερα στο ψυγείο, απλά θα πρέπει να διαρκέσει αρκετό χρόνο παραπάνω (24 ώρες).

Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν έχει διπλασιαστεί σε όγκο και είναι λεία και ελαστική.

Με αυτή τη βάση και τις ίδιες οδηγίες ψησίματος μπορούμε να ετοιμάσουμε όποια πίτσα μας αρέσει, αλλάζοντας toppings, ό,τι δηλαδή βάζουμε πάνω. Κι αν δεν έχουμε χρόνο για να φτιάξουμε ζύμη, αλλά μας περισσεύει ψωμί, αξιοποιούμε αυτό!

Η διατροφική μαγιά που προτείνουμε προαιρετικά ως υλικό χρησιμοποιείται πολύ στη vegan κουζίνα λόγω της «τυρένιας» γεύσης της. Είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης (του ζυμομύκητα Saccharomyces cerevisiae) και έχει έντονη γεύση, όποτε χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα. Τη βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή (flakes), σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Συνταγή για vegan πίτσα

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 10 ώρες αναμονής (για τη ζύμη)
  • Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά

vegan πίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για πίτσα τύπου 00
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • λίγο ελαιόλαδο

Για vegan πίτσα topping

  • ½ κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένo
  • 8-10 χρωματιστά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ½ κούπα φύλλα ρόκας
  • 5-6 ελιές μαύρες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, βάζουμε μια μικρή ποσότητα από το χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη και σχηματίζουμε στο κέντρο με το χέρι μας μία τρύπα. Εκεί προσθέτουμε πρώτα το νερό με τη μαγιά και σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό καθώς και τα υπόλοιπα υλικά, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Ιδανικά, ζυμώνουμε με τα χέρια, για να νιώθουμε το ζυμάρι, αλλά γίνεται και στο μίξερ, με το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα.

Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η ζύμη μας να είναι λεία και ελαστική. Καθαρίζουμε και λαδώνουμε ελαφρά τη λεκάνη που χρησιμοποιήσαμε προηγουμένως, σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη μας και την τοποθετούμε στη λεκάνη. Σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου για περίπου δέκα ώρες ή όλη νύχτα.

Λίγο πριν ετοιμάσουμε την πίτσα, ψήνουμε τα κολοκύθια, ως εξής: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε πάνω τις φέτες του κολοκυθιού. Τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλατοπίπερο κατά βούληση. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο σκόρδο με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια από τον φούρνο όταν περάσει ο χρόνος ψησίματός τους, και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 230°C, ώστε να τον προετοιμάσουμε για την πίτσα.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια πάνω στην οποία ζυμώνουμε τη ζύμη λίγο και απαλά, ώστε να μην μας φύγει όλος ο αέρας. Την ανοίγουμε με τα χέρια, τραβώντας την περιμετρικά ανάλογα με το πάχος που θέλουμε. Αν προτιμάμε να είναι πολύ λεπτή, χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε δύο πίτσες.

Απλώνουμε το λάδι με το σκόρδο στη βάση της ζύμης μας. Από πάνω τοποθετούμε τα κολοκυθάκια αφήνοντας περιθώριο γύρω-γύρω, για να δημιουργηθεί περιμετρικά η κρούστα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα ντοματίνια, τις ροδέλες κρεμμυδιού και τη ρίγανη.

Ντύνουμε με λαδόκολλα τη σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε πάνω την πίτσα – έτσι ψήνεται πιο ομοιόμορφα σε οικιακούς φούρνους. Ψήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η κρούστα. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τις ελιές, τη ρόκα, τη διατροφική μαγιά, το κουκουνάρι, λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.