ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ BARBEQUE; ΜΑΘΕ ΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΨΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ)
Το καλοκαίρι αξίζει να μαγειρέψεις λαχανικά και φρούτα στη σχάρα, για να τα απολαύσεις είτε ως σνακ είτε σε μια πολύχρωμη σαλάτα.
Κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια κάνουμε με τους γονείς μου ένα ξεχωριστό, καλοκαιρινό πιάτο: λαχανικά στη σχάρα. Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, πιπεριές. Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα συνηθίζουμε να ψήνουμε στα κάρβουνα, συνήθως κάποιο βράδυ του Ιουλίου κάπου κοντά στη φύση.
Μπορεί το κρέας και το ψάρι να πρωταγωνιστούν στα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου δίπλα στη θάλασσα, όμως λόγω εποχής την τιμητική τους έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Συνήθως, αφού ψηθούν τα φτιάχνουμε μια νόστιμη, καλοκαιρινή σαλάτα με λίγη φέτα και μυρωδικά ενώ μερικές φορές χρειάζεται μόνο λίγο αλάτι και λίγο λεμονάκι για να καταναλωθούν ως σνακ.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να τα προτιμήσει κανείς έναντι του κρέατος. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι έτσι μπορεί να μειώσει την πρόσληψη λίπους και να εμπλουτίσει τη διατροφή του με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
6 φρούτα και λαχανικά ιδανικά για τη σχάρα
– Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι χαμηλά σε θερμίδες, επομένως θα μπορούσαν να γίνουν το ιδανικό σνακ του καλοκαιριού. Όταν τα ψήνουμε στα κάρβουνα, αξίζει να τα αφήσουμε λίγο παραπάνω έτσι ώστε να γίνουν τραγανά και στο τέλος να προσθέσουμε απλά λίγο αλάτι και λίγο λεμόνι.
– Αβοκάντο
Το αβοκάντο, αυτό το φρούτο που βοηθάει την υγεία της καρδιάς μας, όταν ψήνεται στη σχάρα αποκτά μια ξεχωριστή, καπνιστή γεύση χωρίς παράλληλα να χάνει τη μοναδική, κρεμώδη υφή του.
– Πιπεριές
Οι πιπεριές, το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού που χρησιμοποιείται ως κύριο υλικό στο μπριάμ ή στο γαλλικό ρατατούι, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Πορτοκαλί, κόκκινες ή πράσινες, όποιο χρώμα κι αν βάλουμε στη σχάρα σίγουρα δεν θα μας απογοητεύσει.
– Σπαράγγια
Τα σπαράγγια δεν γίνονται μόνο τέλεια ομελέτα αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ψητά απλά με την προσθήκη αλατιού, πιπεριού και λεμονιού. Το ότι είναι μοναδική πηγή βιταμίνης Κ μάς δίνει ένα ακόμα κίνητρο για να τα προτιμήσουμε!
– Καλαμπόκι
Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το καλαμπόκι, το οποίο θεωρείται φρούτο, λαχανικό αλλά και δημητριακό! Το καλαμπόκι μπορείς να το ψήσεις είτε με βούτυρο στον φούρνο είτε στη σχάρα.
Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και καλαμποκοκεφτέδες, σνακ που κερδίζει την αγάπη των παιδιών.
– Ντομάτες
Τέλος, μπορείτε να ψήσετε ντομάτες στη σχάρα αναδεικνύοντας νέες γεύσεις και αρώματα του «παρεξηγημένου» αυτού φρούτου.