ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
Το φιλέτο σολομού βρίσκει το τέλειο συνοδευτικό στο άγριο ρύζι, ενώ μια ελαφριά σάλτσα με μουστάρδα, πορτοκάλι και άνηθο ολοκληρώνει ένα εύκολο, υγιεινό και εγγυημένα νόστιμο πιάτο.
Το άγριο ρύζι προέρχεται από ένα φυτό γνωστό ως «ζιζανία» και καλλιεργείται στην Κίνα και στη Βόρειο Αμερική, κυρίως στον Καναδά. Στην Κίνα δεν καταναλώνεται ιδιαίτερα, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως άλλο τμήμα του συγκεκριμένου φυτού.
Στην Αμερική, το άγριο ρύζι το μάζευαν παραδοσιακά οι ιθαγενείς με κανό, αφού φύεται σε λίμνες. Πλέον, καλλιεργείται κανονικά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ λίγοι είναι οι ιθαγενείς που θα βγουν να το μαζέψουν με τον παλιό τρόπο.
Το άγριο ρύζι είναι αρκετά ιδιαίτερο και μου αρέσει πάρα πολύ. Έχει πιο σκληρή υφή από τα λευκά ρύζια, αφού είναι ολόκληρο και όχι επεξεργασμένο. Το εξωτερικό του σκουρόχρωμο περίβλημα, το οποίο είναι βρώσιμο, ανοίγει λίγο όταν βράσει το ρύζι, και προσθέτει στο πιάτο ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον και υφές. Η γεύση του είναι πολύ ωραία και «γήινη». Θυμίζει λίγο ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, και είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Έχω χρόνιο «κόλλημα» να συνδυάζω αυτό το ρύζι με ψάρι. Ταιριάζει φανταστικά, ειδικά με σολομό, ίσως επειδή συνυπάρχουν στις ίδιες λίμνες!
Εδώ το συνδυάζω με φιλέτο σολομού που μπορούμε εύκολα να βρούμε σε ιχθυοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Η αλήθεια είναι ότι ο σολομός, που γενικά αρέσει πάρα πολύ, δεν είναι πάντα καλής ποιότητας. Ο καλός ο σολομός, με τα οφέλη που γνωρίζουμε, είναι ο άγριος σολομός, ο σχεδόν κόκκινος. Αυτόν στην Ελλάδα τον βρίσκουμε κυρίως κατεψυγμένο. Αξίζει να τον δοκιμάσετε, αν τον πετύχετε για παράδειγμα σε κάποιο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.
Το ρύζι το ετοιμάζω με φινόκιο και μανιτάρια, για να δώσω έμφαση στη «γήινη» γεύση του, και το σερβίρω με λίγο σουσάμι και μια ελαφριά σάλτσα με μουστάρδα, πορτοκάλι και άνηθο. Δοκιμάστε το, είναι εύκολο, υγιεινό και εγγυημένα νόστιμο!
Φιλέτο σολομού και άγριο ρύζι με φινόκιο και μανιτάρια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 180 γρ. άγριο ρύζι
- 200 γρ. μανιτάρια brown μικρά, κομμένα σε φέτες
- 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
- 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 40 ml + 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 500 γρ. φιλέτο σολομού (2 φιλέτα)
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν είναι έτοιμο, σουρώνουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Πλένουμε τον σολομό, τον στεγνώνουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι με τη μουστάρδα μέχρι να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε σε αυτό το φινόκιο και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.
Ανακατεύουμε μέσα το φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι, κατά προτίμηση μαντεμένιο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε ακόμα δύο κουταλιές ελαιόλαδο και ακουμπάμε τα φιλέτα του σολομού από την πλευρά της πέτσας. Ψήνουμε χωρίς να τα κουνήσουμε για 6-8 λεπτά μέχρι το φιλέτο του σολομού που κοιτάει προς τα επάνω να ασπρίσει.
Γυρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα τα φιλέτα από την ανάποδη και ψήνουμε για ακόμη 2-4 λεπτά. Ο σολομός θέλει προσοχή με τους χρόνους, γιατί συχνά παραψήνεται και στεγνώνει αρκετά δυσάρεστα.
Στο μεταξύ, προσθέτουμε το ρύζι και τον άνηθο μέσα στο τηγάνι με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε σε πιάτα το ρύζι και το περιχύνουμε με 1-2 κ.σ. σάλτσα. Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα σολομού, τα περιχύνουμε με 1-2 κ.σ. σάλτσα και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.