iStock

ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ;

Είναι υγιεινά και θρεπτικά τα αποξηραμένα φρούτα; Μήπως παχαίνουν υπερβολικά; Τι να προσέχουμε στην κατανάλωσή τους.

Θα μπορούσα να ζω τρώγοντας μόνο ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Λατρεύω τη γήινη, καθαρή, συμπυκνωμένη γεύση τους. Λατρεύω που είναι ζουμερά και μαλακά, αλλά και λίγο τραγανά. Το ότι μπορώ να τα έχω συνέχεια μαζί μου με κάνει να τα προτιμώ από τα φρούτα που ειδικά το καλοκαίρι μαραζώνουν αμέσως, ενώ είναι πολύ χορταστικά χωρίς να σε φουσκώνουν. Παχαίνουν, όμως; Και έχουν κάποιο διατροφικό όφελος;

«Τόσο τα φρούτα όσο και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια υγιεινή πηγή θερμίδων. Υπάρχει, όμως, μια παγίδα: Επειδή το αποξηραμένο φρούτο είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο φρέσκο, είναι εύκολο να καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα και έτσι να μας δώσει περισσότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, δύσκολα θα φας 3 φρέσκα βερίκοκα και 30 σταφύλια μέσα σε λίγες ώρες, όμως πολύ εύκολα θα φας τρία αποξηραμένα βερύκοκα και μια μεγάλη χούφτα σταφίδες», λέει σχετικά ο Anthony Komaroff, γιατρός και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Harvard Health.

«Κάτι ακόμα που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι ότι σε ορισμένα αποξηραμένα φρούτα έχει προστεθεί ζάχαρη, παρά την ήδη γλυκιά γεύση από τα σάκχαρά τους. Και αυτό κυριολεκτικά εκτινάσσει τις θερμίδες τους», συνεχίζει ο ίδιος.

«Την ίδια ώρα, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερες ίνες και περισσότερες φαινόλες (αντιοξειδωτικά) από τα φρέσκα φρούτα, ανά 100 γρ. Οι ίνες προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες, την παχυσαρκία και κάποιες μορφές καρκίνου (αν και είναι αμφιλεγόμενο το κατά πόσο προστατεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου). Άτομα, πάντως, με διατροφή πλούσια σε φαινόλες έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, διαβήτη, διάφορων μορφών καρκίνου και πιθανότατα εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου».

Με λίγα λόγια, ο Dr. Komaroff είναι σαφώς υπέρ της κατανάλωσής τους, καθώς είναι πολύ θρεπτικά. Αρκεί να αποφεύγονται αυτά με την προσθήκη ζάχαρης και να υπάρχει ένας έλεγχος στην πρόσληψη θερμίδων.

Έχουν διατροφικά οφέλη τα αποξηραμένα φρούτα;
iStock

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις για τα αποξηραμένα φρούτα

Πρόκειται για φρούτα που έχω αφυδατωθεί, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν όλη τους την ενέργεια σε έναν μικρότερου μεγέθους καρπό.

Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι οι σταφίδες και ακολουθούν τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα cranberries και τα βερίκοκα.

Ένα αποξηραμένο φρούτο περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με το αντίστοιχο φρέσκο φρούτο, απλά συμπυκνωμένο σε μικρότερο μέγεθος.

Αναφορικά με το βάρος, 100 γρ. αποξηραμένων φρούτων περιέχουν 3,5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των 100 γρ. του αντίστοιχου φρέσκου φρούτου. Έτσι, με μία μόνο μερίδα αποξηραμένου φρούτων λαμβάνεις ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμινών, μετάλλων και φυλλικού οξέος. Ωστόσο, η βιταμίνη C είναι σημαντικά μειωμένη στο αποξηραμένο φρούτο συγκριτικά με το φρέσκο.

Τέλος, αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα που είναι ούτως ή άλλως υψηλή, αυτά που έχουν την υψηλότερη είναι:

  • Χουρμάδες: 64-66%
  • Σταφίδες: 59%
  • Βερίκοκα: 53%
  • Σύκα: 48%
  • Δαμάσκηνα: 38%

Τι έχει να προσφέρει το κάθε αποξηραμένο φρούτο

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Adda Bjarnadottir, ορισμένα από αυτά έχουν συνδεθεί με σημαντικές ιδιότητες για την υγεία:

  1. Οι σταφίδες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων ασθενειών, ειδικά όσων σχετίζονται με τη χοληστερόλη.
  2. Τα δαμάσκηνα είναι φυσικά υπακτικά και μπορεί να καταπολεμούν ασθένειες σχετικές με την υψηλή χοληστερόλη και την οστεοπόρωση.
  3. Οι χουρμάδες είναι ωφέλιμοι στην εγκυμοσύνη και είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.