ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Αν θες να εντάξεις στη διατροφή σου το ωφέλιμο ταχίνι αλλά δεν ξέρεις πώς, μια σεφ δίνει 5 απλές ιδέες και 2 συνταγές για να το αξιοποιήσεις στην κουζίνα σου.
Το ταχίνι είναι μια πάστα από ψημένο και αλεσμένο σουσάμι, με πολλά διατροφικά οφέλη. Η κατανάλωσή του στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Το χρησιμοποιούμε ευρέως στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα, τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές. Οι διαφορές στο ταχίνι έχουν να κάνουν με την ποιότητα του σουσαμιού. Τα καλύτερα σουσάμια προέρχονται από το Σουδάν, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Επίσης, καλό είναι πριν το αγοράσουμε να προσέχουμε αν είναι καβουρδισμένο (που σημαίνει ότι η θερμική επεξεργασία έχει επιδράσει στο διατροφικό προφίλ του) και αν περιέχει πρόσθετα έλαια και άλευρα.
5 τρόποι να απολαύσεις το ταχίνι
1. Σκέτο σαν άλειμμα
Αφού ανακατέψουμε το ταχίνι καλά, ώστε να ενωθεί ο πολτός με το σησαμέλαιο, μπορούμε να το απλώσουμε σαν άλειμμα σε ψωμί, φρυγανιές, τορτίγιες και ριζογκοφρέτες, προσθέτοντας 1 κ.γ μέλι ή μελάσα, και πασπαλίζοντας λίγη κανέλα και μικρή ποσότητα από έναν αλεσμένο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας.
2. Για μια ιδιαίτερη νότα στα πιάτα μας
Βάζοντας 1 κ.σ. ταχίνι σε ντιπ σαλάτας ή ανακατεύοντάς το σε σαλάτες, σάλτσες, χούμους και σούπες, μπορούμε να δώσουμε μια διαφορετική γεύση και άρωμα στις δημιουργίες μας.
3. Για να φτιάξουμε άλειμμα σοκολάτας, ιδανικό για παιδιά
Ανακατεύουμε 300 γρ. ταχίνι, 100 γρ. μέλι και 50 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη. Το άλειμμα αυτό μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για αρκετό διάστημα.
4. Για να φτιάξουμε ένα θρεπτικό και νόστιμο smoothie
Χρησιμοποιούμε 40 γρ. βρόμη, 1 ώριμη μπανάνα, 300 γρ. γάλα αμυγδάλου (ή κάποιο άλλο γάλα της αρεσκείας μας), 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ταχίνι και 1 κ.σ. κακάο. Χτυπάμε σε μπλέντερ την βρόμη μέχρι να γίνει σκόνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε.
5. Για ένα γρήγορο γλυκό
Βάζουμε σε ένα μπολ 70 γρ. ταχίνι, 50 γρ. μέλι, 30 γρ. νερό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 10 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη, 40 γρ. βρόμη αλεσμένη, 1/3 κ.γ. σόδα, 10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μερικές σταγόνες σοκολάτας. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια ελαφρώς σφιχτή ζύμη για cookies. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή και με τα χέρια πλάθουμε μπάλες, τις οποίες τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά περίπου.
Συνταγή #1: Ψάρι στον φούρνο με σάλτσα ταχίνι
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
- Μερίδες: 4
Υλικά
- 1 τσιπούρα ή λαβράκι
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 90 ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
- 3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
- 1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
- 6 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 10 γρ. σπόρους κόλιανδρου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 75 ml ταχίνι
- 1 lime για τον χυμό του
- 45 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 70 ml νερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε σε ένα ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Χαράσσουμε το ψάρι με μαχαίρι διαγώνια και στις δύο πλευρές.
Σε ένα γουδί, χτυπάμε τους σπόρους κόλιανδρου και το σκόρδο, μαζί με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε με το μείγμα το ψάρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια και το λεμόνι στο ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και τοποθετούμε το ψάρι ανάμεσά τους, προσθέτοντας τα φρέσκα αρωματικά. Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνουν θολοί ζωμοί από το ψάρι όταν το τρυπάμε.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζοντας το ταχίνι, το lime, το σκόρδο και τον μαϊντανό σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με 70 γρ. νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη.
Συνταγή #2: Cake με ταχίνι
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά
- Μερίδες: 8-10
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι ζαχαροπλαστικής, κοσκινισμένο
- 1 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια ταχίνι
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- 1/2 αμύγδαλα, καλά ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 πορτοκάλι για το ξύσμα
- 1 κ.σ. γαρύφαλλο και κανέλα, σε σκόνη
- 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο
- 1 κ.γ. σόδα, κοσκινισμένη
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα ή/και γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι μαζί με το νερό και το διαλύουμε. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με αβγοδάρτη.
Σε ένα άλλο μπολ πανάρουμε ελαφρά τις σταφίδες με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο και την κανέλα στο μείγμα με το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το κέικ σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, κάνοντας το τεστ με το μαχαίρι. Όταν το κέικ ψηθεί, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή/και κομματάκια γλυκό πορτοκάλι.
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.