Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ
Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, τότε τα μανιτάρια μπορεί να είναι η τροφή που χρειάζεται να προσθέσεις στο πιάτο σου. Γιατί;
Αν είσαι λάτρης των μανιταριών, όπως κι εγώ, τότε ανήκεις ήδη στους κερδισμένους. Αν δεν τα πολυσυμπαθείς, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να τα προσθέσεις σε σάλτσες, σπιτικές πίτσες, πίτες, σάντουιτς και γενικά σε κάθε σου πιάτο. Γιατί; Γιατί τα μανιτάρια περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, ενώ, από την άλλη, διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και οι πρωτεΐνες τους είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Αν θέλεις έναν ακόμα λόγο για να τα συμπεριλάβεις στο διαιτολόγιό σου, μην πας μακριά. Συνέχισε το διάβασμα και θα πειστείς.
Πώς επηρεάζουν τα μανιτάρια την αρτηριακή πίεση
Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research δείχνει ότι η ενσωμάτωση βρώσιμων μανιταριών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από υπέρταση, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη που έχουν οι συγκεκριμένοι μύκητες στην υγεία μας, αλλά συχνά είναι «δύσκολο να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος τους ως διατροφική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης».
Οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχουν τα μανιτάρια πιστεύεται ότι επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενώσεις αυτές είναι δομικά παρόμοιες με έναν αριθμό ουσιών. Ανάμεσά τους και η αδενοσίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Δεν γίνονται θαύματα
Μία μερίδα, δηλαδή 84 γρ. ωμά, βρώσιμα μανιτάρια αύξησαν τα μακροθρεπτικά συστατικά (κατά 5%), τις διαιτητικές ίνες (2%-6%), τη ριβοφλαβίνη (15%), το κάλιο (11%), καθώς και τα επίπεδα νιασίνης (13%-26%), χαλκού (13%-22%), βιταμίνης D (9%-11%) και χολίνης (14%).
«Αυτά τα συστατικά παίζουν ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και αρτηριακής πίεσης», εξηγεί η Dana Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA. Προσθέτει, μάλιστα, ότι διαθέτουν ικανοποιητική ποσότητα καλίου ανά μερίδα, συστατικό που «μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης».
Ωστόσο, «στο πλαίσιο μιας όχι και τόσο ισορροπημένης διατροφής, η συμπερίληψή τους στο μενού μας μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά τον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής δίαιτας, μπορεί να βοηθήσει», καταλήγει.