ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ;
Το σιρόπι σφενδάμου έχει κερδίσει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα. Έχει νόημα να το βάλεις στη διατροφή σου;
Πριν λίγο καιρό, έκανα με την αδερφή μου ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όσο εγώ έβαζα στη βαλίτσα της επιστροφής τα μαγνητάκια για το ψυγείο που είχα αγοράσει, εκείνη τύλιγε με προσοχή ένα τεράστιο μπουκάλι με σιρόπι σφενδάμου που είχε βρει σε πολύ καλύτερη τιμή από αυτήν που πωλείται στην Ευρώπη.
Το σιρόπι σφενδάμου ή maple syrup αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φυσικά γλυκαντικά παγκοσμίως και οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό (και στον ουρανίσκο) μας με ζεστά πανκέικς. Πόσο θρεπτικό είναι όμως; Αξίζει να αντικαταστήσεις με αυτό κάποιο άλλο γλυκαντικό, π.χ. το μέλι;
Η διατροφική του ταυτότητα
Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια εναλλακτική της ζάχαρης με παραπλήσιες θερμίδες. Περιέχει 12 γρ. σάκχαρα σε μια κουταλιά της σούπας, δίνοντας περίπου 52 θερμίδες. Αν και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες είναι πολύ χαμηλή, περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μια κουταλιά της σούπας καλύπτει περίπου το 33% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγγάνιο. Εκτός από μαγγάνιο, το σιρόπι σφενδάμου περιέχει σε σημαντικά ποσά ψευδαργύρου, χαλκού, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.
Αποτελεί μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών
Περιέχει περισσότερα από 20 αντιοξειδωτικά, όπως οι φαινόλες και οι φλαβονοειδείς ενώσεις, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο. Tα πιο σκούρα σιρόπια σύμφωνα με έρευνες παρέχουν περισσότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα πιο ανοιχτόχρωμα.
Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη
Σε σχέση με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη ή άλλα επεξεργασμένα γλυκαντικά, το σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, περίπου 54. Συγκριτικά, η επιτραπέζια ζάχαρη έχει γλυκαιμικό δείκτη περίπου 65. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί λιγότερο απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ίδιας ποσότητας, σε σχέση με τη ζάχαρη.
Το σιρόπι σφενδάμου διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση
Στα φυσικά συστατικά του περιλαμβάνεται και το quebecol, μια πολυφαινόλη που πήρε το όνομά της από την επαρχία του Κεμπέκ. Η συγκεκριμένη πολυφαινόλη φαίνεται να έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι μια εναλλακτική στις επεξεργασμένες γλυκαντικές ουσίες
Η χρήση λευκής ή καστανής ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, όπως η φρουκτόζη, είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά η κατανάλωσή τους συνδέεται με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες μεταβολικές διαταραχές. Το σιρόπι σφενδάμου, ως φυσικό προϊόν, δεν περιέχει τεχνητά πρόσθετα και είναι μια εναλλακτική επιλογή, χωρίς σημαντικά πλεονεκτήματα, με ελαφρώς διαφορετική γεύση, για εκείνους που δεν θέλουν να θυσιάσουν τη γλυκιά γεύση.
Πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Είναι εξαιρετικό ως συνοδευτικό για τηγανίτες, βάφλες, και παγωτά, ενώ προσθέτει μια γλυκιά νότα σε σάλτσες, μαρινάδες και ψητά. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε συνταγές για γλυκά και ποτά.
Τι να προσέξεις όσον αφορά το σιρόπι σφενδάμου
Μπορεί το σιρόπι σφενδάμου να είναι ελαφρώς καλύτερο από την απλή ζάχαρη, μπορεί να προσφέρει κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα. Μην ξεχνάς ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αν, λοιπόν, θες να χάσεις βάρος ή να βελτιώσεις τη μεταβολική σου υγεία, θα ήταν καλύτερα να μειώσεις σημαντικά τους απλούς υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, η φρουκτόζη, το λευκό ψωμί και τα λοιπά γλυκαντικά με θερμίδες. Από την άλλη, αν θες απλώς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη και τις γλυκαντικές ουσίες που ήδη χρησιμοποιείς με κάτι που παρέχει και κάποια ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, τότε μπορείς να επιλέξεις το σιρόπι σφενδάμου.
Η Καλλιόπη Άννα Πούλια είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας, Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.