ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕΝΟ ΨΩΜΙ
Πριν πετάξεις το μπαγιάτικο ψωμί, δοκίμασε έναν τρόπο να το ξανακάνεις σαν φρέσκο – και θα με θυμηθείς.
Ανήκω στους οπαδούς του ψωμιού, πράγμα που σημαίνει πως αν αγοράσω ένα ζεστό, φρεσκοψημένο καρβέλι, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κοιμηθώ το βράδυ αν δεν το έχω φάει όλο. Νιώθω πως με περιμένει στην κουζίνα, να του δώσω σημασία.
Για χρόνια δεν αγόραζα ψωμί, γιατί ήξερα το «χάλι» μου. Μετά ενημερώθηκα ότι το ψωμί ολικής αλέσεως με προζύμι κάνει καλό στην υγεία, όταν βέβαια δεν γίνονται παρεκτροπές.
Πώς κατάφερα να σταματήσω τον εαυτό μου; Μόλις το αγοράσω, το κόβω σε φέτες και μου επιτρέπω να φάω μία την ημέρα. Για να το πετύχω, το φυλάω στο ψυγείο σε σακούλα. Έτσι δεν με καλεί σαν «Σειρήνα».
Αν κάνω το λάθος και το ξεχάσω έξω, συνήθως λίγες ώρες αργότερα το πετάω στον τοίχο και σπάει ο τοίχος, γιατί το ψωμί έχει ξεραθεί τελείως. Σήμερα, θα σου πω πώς έλυσα και αυτό το πρόβλημα.
Τι να κάνεις για να φρεσκάρεις το ξερό ψωμί
Έχεις αγοράσει ψωμί, νομίζεις πως το έχεις προστατέψει, αλλά όταν ανοίγεις την ψωμιέρα, τη σακούλα ή όπου αλλού το φυλάς, διαπιστώνεις πως έχει ξεραθεί; Κανένα άγχος.
- Το βρέχεις γενναία με νερό, βάζοντάς το κάτω από τη βρύση. Αν είναι κομμένο σε φέτες, προτίμησε να το ψεκάσεις με νερό ή να το αλείψεις με ένα πινέλο.
- Το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο.
- Το βάζεις σε κρύο φούρνο που ρυθμίζεις στους 150°C και το αφήνεις για 12 λεπτά (ανάλογα με το επίπεδο ξηρασίας, μπορεί να πάρει και ένα τέταρτο, σίγουρα πάντως όχι λιγότερο από δεκάλεπτο. Καταλαβαίνεις τι χρειάζεται να γίνει, αν το σφίξεις ελαφρά στα χέρια σου).
- Μετά, χωρίς να σβήσεις τον φούρνο, βγάζεις το ψωμί και το ξετυλίγεις από το αλουμινόχαρτο.
- Το ξαναβάζεις στον φούρνο για ένα πεντάλεπτο. Τσεκάρεις αν έχει γίνει ξεροψημένο, αλλιώς αφήνεις λίγο ακόμα.
Τελείωσες. Η γεύση θα σε εκπλήξει! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μέσα στο αλουμινόχαρτο το νερό μετατρέπεται σε ατμό τον οποίο απορροφά το ψωμί, αποκτώντας ξανά «ζωή». Αφού το ξετυλίξεις, το επιστρέφεις στον φούρνο για να φύγει η υγρασία και να γίνει η κρούστα τραγανή.
Α, στο τέλος της διαδικασίας η κουζίνα θα μυρίζει σαν να έψησες φρέσκο ψωμί (το οποίο επίσης μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα στη γάστρα).
Οι πληροφορίες προήλθαν από πηγές όπως οι PunGuys (που είναι σε όλα τα social media και αξίζει να τους γνωρίσεις, αν δεν τους ξέρεις), το All Recipes και το Taste of Home.