ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΦΡΟΓΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΗ
Με εργαλεία που έχεις στην κουζίνα σου μπορείς να φτιάξεις το τέλειο αφρόγαλα για έναν σπιτικό, λαχταριστό καπουτσίνο.
Μερικά χρόνια πριν, στην πρώτη καραντίνα, είχα δοκιμάσει να κάνω το τότε viral στο TikTok ρόφημα «Dalgona Coffee», το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην όψη μοιάζει με έναν παγωμένο καφέ espresso. Ομολογουμένως το σημείο στο οποίο αντιμετώπισα μια μικρή δυσκολία (κάποιος θα τη χαρακτήριζε και αποτυχία) ήταν το αφρόγαλα.
Φίλη που δούλευε τότε σε καφετέρια μού είχε εξηγήσει ποιο ήταν το λάθος που έκανα και (μάλλον γι' αυτό) το αφρόγαλα δεν θύμιζε εκείνο των αφράτων καπουτσίνο που πίνουμε στις καφετέριες: Δεν είχα χρησιμοποιήσει το σωστό είδος γάλακτος.
Ως coffee freak που σέβεται τον εαυτό της –και παρά τη μερική αποτυχία– δεν το έβαλα κάτω. Έψαξα και έμαθα ποιο γάλα συνιστούν οι ειδικοί να χρησιμοποιούμε για το τέλειο αφρόγαλα αλλά και πώς να πετύχουμε την ιδανική σύσταση, ακόμα και χωρίς την ειδική μηχανή.
Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για αφρόγαλα;
«Σε γενικές γραμμές, θέλετε ένα γάλα με ισορροπία λιπαρών και πρωτεϊνών – τα λιπαρά δίνουν γεύση και ισορροπία, ενώ οι πρωτεΐνες είναι αυτές που παγιδεύουν τις φυσαλίδες αέρα και δίνουν τη δομή του αφρού», εξηγεί σε διαδικτυακό άρθρο η πρώην barista και ειδική σε θέματα καφέ Ashley Rodriguez.
Αν πίνετε αγελαδινό γάλα, τα πλήρη γάλατα θεωρούνται καλές επιλογές, καθώς οι ειδικοί λένε ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά που έχουν θα βοηθήσει στη δημιουργία βελούδινου αφρού. Αν όμως έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε χορτοφάγος ή απλώς προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα γάλα φυτικής προέλευσης, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν το γάλα βρόμης.
4 τρόποι να φτιάξετε αφρόγαλα χωρίς μηχανή
Σίγουρα μια ειδική μηχανή θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και θα δώσει ένα ομοιόμορφο και σταθερό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχετε το ειδικό μηχάνημα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αξιοπρεπές αφρόγαλα για τον καφέ σας χρησιμοποιώντας άλλα εργαλεία. Παρακάτω σας δίνουμε 4 μεθόδους για να δοκιμάσετε.
1. Θυμάστε το χτυπητήρι του φραπέ;
Μπορεί πλέον οι άνθρωποι που πίνουν φραπέ να είναι υπό εξαφάνιση, αλλά το εργαλείο του θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για να φτιάξετε αφρόγαλα.
Ρίξτε περίπου 110 γραμμάρια κρύου ή ζεστού γάλακτος σε ένα ποτήρι μεσαίου ύψους. Τοποθετήστε το χτυπητήρι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος και ενεργοποιήστε το, μετακινώντας το απαλά πάνω-κάτω.
Μόλις το γάλα διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος και σχηματίσει ένα λείο με μικρές, ομοιόμορφες φυσαλίδες αφρό, σταματήστε το χτύπημα και αφαιρέστε το χτυπητήρι από το γάλα. Ρίξτε αμέσως το αφρόγαλα πάνω από το ρόφημά σας.
2. Χρησιμοποιήστε σύρμα ζαχαροπλαστικής
Ρίξτε περίπου 110 γραμμάρια κρύου γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι αυτό να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Έπειτα, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά τοποθετώντας τη σε έναν πάγκο ή ένα τραπέζι, πάνω από μια βάση ή ένα σουπλά για κατσαρόλες. Χρησιμοποιώντας ένα χειροκίνητο σύρμα χτυπήστε δυνατά το γάλα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος.
Μόλις φτάσει στην υφή που θέλετε, ρίξτε το αμέσως πάνω από το ρόφημα.
3. Κάντε αφρόγαλα σε ένα βαζάκι
Η μέθοδος αυτή μιμείται το σέικερ που χρησιμοποιούσαμε για τον φραπέ αλλά γίνεται με τη χρήση ενός βάζου. Ρίξτε περίπου 110 γραμμάρια κρύου ή ζεστού γάλακτος σε ένα μικρό βάζο και κλείστε καλά το καπάκι. Ανακινήστε δυνατά το βάζο μέχρι το γάλα να διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος. Και σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε αμέσως το αφρόγαλα.
4. Βάλτε το γάλα στο μπλέντερ
Τέλος, αν βαριέστε να κάνετε τη διαδικασία χειροκίνητα, μπορείτε να χτυπήσετε το γάλα στο μπλέντερ. Ρίξτε την ίδια ποσότητα κρύου ή ζεστού γάλακτος (περίπου 110 γραμμάρια) σε ένα μπλέντερ και βάλτε το σε λειτουργία σε μεσαία ταχύτητα. Όταν το γάλα διπλασιαστεί περίπου σε μέγεθος, είναι έτοιμο να το προσθέσετε στο ρόφημά σας.