ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΒΡΟΜΗ
Η βρόμη είναι μια πραγματική υπερτροφή. Αν την αποθηκεύσουμε σωστά, μπορεί να αντέξει στην κουζίνα μας για πολλούς μήνες.
Η βρόμη έχει εξέχουσα θέση στη διατροφή μου εδώ και αρκετό καιρό. Εκτός από το κλασικό κουπάκι βρόμης με γάλα, την απολαμβάνω σε overnight oats, πάνκεικς, μπάρες δημητριακών και άλλες λιχουδιές. Είναι μια πολύ θρεπτική τροφή και ειδικά αν την εντάξεις στο πρωινό σου θα δεις πολλά οφέλη.
Αυτός ο μικρός πρόλογος δεν ήταν τυχαίος. Το περασμένο Σάββατο γυρίσαμε από τη λαϊκή των παραγωγών φορτωμένοι με καμιά δεκαριά πράγματα – ανάμεσά τους μία μεγάλη σακούλα βρόμης και μία μεγάλη σακούλα με δημητριακά χωρίς ζάχαρη. Και μιας και το γυάλινο βάζο που συνήθως την αποθηκεύουμε ήταν κατειλημμένο από την προηγούμενη παρτίδα που δεν είχε τελειώσει ακόμα, το ερώτημα που ταλάνιζε το νοικοκυριό ήταν το εξής: πού θα αποθηκευτεί η νέα βρόμη.
4 τρόποι να αποθηκεύσετε τις νιφάδες βρόμης
Η βρόμη εντάσσεται στα τρόφιμα που δεν χαλάνε εύκολα. Ωστόσο, αν το μέρος που αποθηκευτεί έχει πολλή υγρασία, μπορεί να αλλοιωθεί. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό της και η έκθεση στο φως και το οξυγόνο να επιφέρουν αλλοίωση. Γι' αυτό και η σωστή αποθήκευση στην κουζίνα μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
1. Φυλάξτε τη στην αρχική συσκευασία
Αν έχετε προμηθευτεί αρκετά πακέτα βρόμης τα οποία θα καταναλώνετε σταδιακά (όπως εμείς καλή ώρα) κρατήστε τα στην αρχική τους συσκευασία, αν αυτή σφραγίζει καλά. Έτσι, θα διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για αρκετούς μήνες.
2. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία
Οι νιφάδες βρόμης πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να εμποδίζεται η είσοδος της υγρασίας και διάφορων παρασίτων. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μην αλλοιωθούν είναι να τις αποθηκεύσουμε σε δοχεία με αεροστεγές καπάκι σε ένα ξηρό, δροσερό μέρος, όπως ένα ντουλάπι που δεν το «βλέπει» άμεσα ο ήλιος.
3. Επανασφραγιζόμενες σακούλες κατάψυξης τροφίμων
Αν δεν έχετε στην κουζίνα σας αεροστεγή δοχεία, μπορείτε να επιλέξετε μια πιο οικονομική –αλλά ομολογουμένως λιγότερο οικολογική– λύση: τις επανασφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες κατάψυξης. Τοποθετήστε την ανοιγμένη συσκευασία βρόμης μέσα σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα κατάψυξης που κλείνει καλά ή ρίξτε τις νιφάδες απευθείας στη σακούλα. Βεβαιωθείτε ότι η σακούλα με τη βρόμη βρίσκεται σε ένα σκοτεινό μέρος και καταναλώστε την –το πολύ– μέσα σε έναν χρόνο.
4. Γυάλινα βάζα αποθήκευσης
Τα γυάλινα βάζα είναι μια καλή επιλογή για την αποθήκευση της βρόμης. Αν έχετε διαφορετικούς τύπους βρόμης, μπορείτε επάνω σε κάθε βάζο να βάλετε ετικέτες για να τους ξεχωρίζετε – μέθοδος που αξίζει να εφαρμόσετε και στην οργάνωση όλων των ντουλαπιών της κουζίνας. Πριν εφησυχαστείτε, βεβαιωθείτε ότι σφραγίσατε καλά το βάζο.
Πώς θα καταλάβω ότι η βρόμη χάλασε;
Τέλος, αν αναρωτιέστε αν η βρόμη έχει χαλάσει, αναζητήστε την απάντηση στα τρία παρακάτω στοιχεία:
- Υπάρχουν αλλαγές στην υφή ή το χρώμα της; Αν ναι, είναι πολύ πιθανό αυτή να έχει αλλοιωθεί.
- Βλέπετε μούχλα πάνω στη βρόμη; Η μούχλα, η οποία αναπτύσσεται συνήθως λόγω της υγρασίας, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι πρέπει να πετάξετε τη βρόμη χωρίς δεύτερη σκέψη.
- Ελέγξτε την οσμή. Αν μυρίζει περίεργα ή ασυνήθιστα, παρατηρήστε το χρώμα και την υφή της και ελέγξτε για πιθανή μούχλα, η οποία μπορεί να προκαλεί τη μυρωδιά.