iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μπορείτε να επεκτείνετε το «προσδόκιμο ζωής» στις μπανάνες και τα μήλα που έχετε στη φρουτιέρα σας, με δύο απλούς –αλλά αποτελεσματικούς– τρόπους.

Κάθε φορά που αγοράζω φρούτα (πάντα εποχής) φροντίζω να μην υπερβάλλω στην ποσότητα. Να είναι, δηλαδή, τόσα ώστε να καταναλωθούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Όταν συνειδητοποιώ ότι δεν τα έχω καταναλώσει και υποψιάζομαι ότι πρόκειται να χαλάσουν, συνήθως τα χρησιμοποιώ σε κάποια συνταγή για να αποφύγω να τα πετάξω (όπως για παράδειγμα κάνοντας μπάρες δημητριακών με μπανάνες).

Στη διατήρηση των φρούτων παίζει ρόλο ο τρόπος που τα αποθηκεύουμε. Παρακάτω θα μοιραστώ δύο συμβουλές αποθήκευσης για δύο από τα φρούτα που καταναλώνω περισσότερο τον χειμώνα: τα μήλα και τις μπανάνες.

Πώς να διατηρήσετε μήλα και μπανάνες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

– Τα μήλα

Τα μήλα είναι το απόλυτο φρούτο του χειμώνα, παρόλο που για κάποιους θεωρούνται αδιάφορα ή άνοστα. Σίγουρα, θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν έχετε όλα τα μήλα αποθηκευμένα μαζί, το σάπισμα του ενός μπορεί να επηρεάσει και τα υπόλοιπα.

Τα μήλα, λοιπόν, είναι σημαντικό να διατηρούνται χωρίς να ακουμπούν το ένα το άλλο, έτσι ώστε να «κρατήσουν» περισσότερο. Αυτό συμβαίνει, γιατί πρέπει «να αναπνέουν». Αν το ένα ακουμπάει στο άλλο, τότε τους στερούμε αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα ένα μέρος της σάρκας τους να μαλακώνει και να αλλοιώνεται πιο γρήγορα.

Επίσης, για ακόμα καλύτερη διατήρηση προτιμήστε να αποθηκεύετε τα μήλα στο ψυγείο παρά σε θερμοκρασία δωματίου, ή εναλλακτικά εάν έξω έχει χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε να τα διατηρείτε και στη βεράντα, εξοικονομώντας χώρο στο ψυγείο σας.

φρούτα μπανάνες
Unsplash Syed Hussaini

– Τις μπανάνες

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε σωστά τις μπανάνες, ο καλύτερος τρόπος είναι να τις βάλετε στο ψυγείο. Προσοχή: Θα πρέπει όταν τις βάλετε στο ψυγείο να είναι ήδη ώριμες, γιατί στο δροσερό περιβάλλον του ψυγείου δεν πρόκειται να ωριμάσουν άλλο. Καθώς οι μέρες περνούν, είναι πολύ πιθανό να δείτε τη φλούδα της μπανάνας να γίνεται καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω του κρύου, ωστόσο το εσωτερικό της μπανάνας, δηλαδή η γεύση της, δεν αλλοιώνεται.

Αν οι μπανάνες σας δεν είναι τόσο ώριμες για να αποθηκευτούν στο ψυγείο, αφήστε τες στην κουζίνα, ιδανικά σε ένα σκιερό μέρος έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στο φως του ήλιου. Αν βλέπετε ότι ωριμάζουν αλλά δεν πρόκειται να τις καταναλώσετε άμεσα, αποθηκεύστε τες στο ψυγείο.

Τέλος, αν οι μπανάνες σας δεν είναι αρκετά ώριμες για να καταναλωθούν κι εσείς θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, τοποθετήστε τες σε μια χάρτινη σακούλα και διπλώστε χαλαρά την κορυφή της. Αν έχετε άλλα ώριμα φρούτα, όπως ένα ώριμο μήλο ή ένα αβοκάντο, βάλτε το κι αυτό στη σακούλα. Το αιθυλένιο που παράγει το ώριμο μήλο, θα βοηθήσει στην ταχύτερη ωρίμανση της μπανάνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.