ΕΡΕΥΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΒΓΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Είναι ιδέα σου ή μήπως υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένος λόγος που τα σοκολατένια αβγά σου φαίνονται πιο νόστιμα από τη συμβατική σοκολάτα;
Δεν είναι ιδέα σου. Υπάρχει συγκεκριμένος, επιστημονικά αποδεδειγμένος λόγος που τα παιδιά σου δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε σοκολατένια αβγά, ενώ το ίδιο κάνεις κι εσύ, όταν τα βλέπεις τεμαχισμένα στο μεγάλο μπολ, κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στην British Medical Journal, τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά έχουν καλύτερη γεύση από την κανονική, κοινή σοκολάτα, που πωλείται π.χ. σε μορφή μπάρας. Ο λόγος μπορεί να σε εκπλήξει.
Γιατί τα σοκολατένια αβγά έχουν την πιο νόστιμη σοκολάτα;
Κάποιοι μπορεί να πουν ότι θεωρούμε τα σοκολατένια αβγά πιο νόστιμα επειδή τα απολαμβάνουμε μόνο μια φορά τον χρόνο. Όπως, ας πούμε, τα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα, που αν τρώγαμε όλο το έτος μπορεί και να τα είχαμε βαρεθεί (πολύ αμφιβάλω).
Άλλοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η εντύπωση αυτή έχει σχηματιστεί εξαιτίας του ενθουσιασμού των παιδιών, όταν τους χαρίζεται ένα σοκολατένιο αβγό. Ειδικά όταν μέσα του κρύβεται ένα παιχνίδι-έκπληξη.
Η ψυχολογία πράγματι παίζει κάποιο ρόλο στην υπεροχή του συγκεκριμένου γλυκίσματος και οι επιστήμονες εξηγούν γιατί: Είναι ζήτημα… μορφής!
Κοιτάζοντας έρχεται η όρεξη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέσω της έρευνάς τους ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα στρογγυλά αντικείμενα ως πιο κρεμώδη από τα τετράγωνα. Τα πασχαλινά αβγά είναι η πιο στρογγυλή εκδοχή σοκολάτας που γνωρίζει ο εγκέφαλός μας, ο οποίος με το που αντικρίζει το εν λόγω γλύκυσμα το βρίσκει αυτόματα πιο ελκυστικό από μία κλασική, ορθογώνια μπάρα.
Οι λόγοι όμως δεν σταματούν στο σχήμα: Είναι και ζήτημα μυρωδιάς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως, επειδή τα πασχαλινά αβγά είναι πολύ πιο λεπτά από μία κλασική μπάρα σοκολάτας, όταν σπάνε απελευθερώνουν το άρωμά τους πολύ πιο εύκολα από άλλα, πιο παχύρρευστα είδη σοκολάτας. Δηλαδή, όσο πιο λεπτό είναι το στρώμα της σοκολάτας, τόσο πιο γρήγορα λιώνει και τόσο πιο γρήγορα το άρωμα «χτυπά» τη μύτη μας.
Τέλος, υπάρχει το στοιχείο του εντυπωσιασμού. Σειρά άλλων μελετών έχει ανακαλύψει ότι σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι «τρώμε πρώτα με τα μάτια μας». Αυτό σημαίνει, λένε οι ειδικοί, πως αν κάτι φαίνεται πιο νόστιμο, είναι πιο πιθανό να είναι και πιο νόστιμο.
Τα πασχαλινά αβγά, λοιπόν, με την εντυπωσιακή, γυαλιστερή συσκευασία τους, τη λαμπερή, λεία επιφάνειά τους, ενδεχομένως κάποιο σχέδιο επάνω τους και ειδικά αν έχουν και την υπογραφή κάποιου γνωστού ζαχαροπλάστη –άρα και το εχέγγυο της πιο ποιοτικής σοκολάτας–, ε, είναι ασυναγώνιστα!