iStock

ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ

Αν ψάχνεις έναν πρακτικό οδηγό για να φτιάχνεις νόστιμες και θρεπτικές σούπες, δεν έχεις παρά να διαβάσεις αυτόν που ετοιμάσαμε για σένα.

Σκέφτεσαι να διώξεις την πείνα σου με μια ζεστή σούπα, αλλά δεν ξέρεις πως να την ετοιμάσεις. Έτσι, καταφεύγεις στην εύκολη λύση της έτοιμης, που απλά ανοίγεις το σακουλάκι ή το κυπελλάκι και προσθέτεις νερό.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις, κάνε μια παύση, άνοιξε αυτό το άρθρο και ακολούθησε ένα ένα τα βήματα που σου παρουσιάζουμε. Το να φτιάξεις τις δικές σου σούπες είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις. Με βασικό εξοπλισμό, απλά υλικά και εύκολες τεχνικές, μέσα σε λίγη ώρα μπορείς να ετοιμάσεις ένα πιάτο νόστιμο και σίγουρα πιο υγιεινό από αυτό που θα αγόραζες έτοιμο.

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείς

  • Μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι, που να κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα.
  • Ένα κοφτερό μαχαίρι και ένα ξύλο κοπής για την προετοιμασία των λαχανικών.
  • Ένα μπλέντερ (χειρός ή κανονικό), σε περίπτωση που δεν θες κομματάκια μέσα στη σούπα σου.
  • Μια κουτάλα για το σερβίρισμα.

iStock

Τα βασικά υλικά για νόστιμες σούπες

– Ζωμός ή μπουγιόν σε κύβους/σκόνη

Είναι η βάση για όλες τις νόστιμες σούπες. Ο ζωμός λαχανικών, κοτόπουλου ή κρέατος θα δώσουν γεύση, άρωμα και θρεπτική αξία στο πιάτο σου. Αν δεν έχεις σπιτικό ζωμό, μπορείς να προμηθευτείς σκόνη ή κύβους μπουγιόν, αλλά φρόντισε να διαβάσεις με προσοχή τα συστατικά τους.

– Βότανα, μπαχαρικά και αρωματικά

Για πιο ήπια γεύση, φρέσκα βότανα όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο ή ο μαϊντανός μπορούν να απογειώσουν μια απλή σούπα λαχανικών. Πρόσθεσε τα πιο σκληρά βότανα στην αρχή και τα πιο μαλακά προς το τέλος του μαγειρέματος (ή ακόμα και μετά) για να διατηρήσουν τη γεύση και το χρώμα τους. Επίσης, το φρέσκο ​​τζίντζερ, το λεμονόχορτο, το γάλα καρύδας μπορούν να μεταμορφώσουν μια σούπα.

– Γαρνιτούρες και προσθήκες

Τραγανά κρουτόν, ψημένοι σπόροι, μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι μπορούν να προσθέσουν υφή, αντίθεση και γεύση. Μπορείς να αξιοποιήσεις ακόμα και τις καθαρές φλούδες από τις πατάτες και να τις χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα αφού τις ψήσεις στο air fryer ή τον φούρνο. Φυσικά, πάντα μπορείς να προσθέσεις ένα βραστό αβγό και λίγα noodles. Μην ξεχνάς ότι μια απλή σούπα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στα γούστα όλων με μερικές πινελιές. Αν κάποιος θέλει τη σούπα πιο πικάντικη, μπορεί να βάλει λίγο τσίλι. Αν πάλι τη θέλει λιγότερο πικάντικη, μπορεί να προσθέσει γιαούρτι.

– Ακολούθησε τις εποχές

Πάρε έμπνευση από τα προϊόντα που προσφέρει κάθε εποχή. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο μπορείς να ετοιμάσεις σούπα κολοκύθας με λίγο μοσχοκάρυδο και το καλοκαίρι ένα γκασπάτσο. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις φρέσκα, εποχιακά προϊόντα, π.χ. σπανάκι, τα κατεψυγμένα και τα κονσερβοποιημένα υλικά μπορούν να σου λύσουν το πρόβλημα.

iStock

Βασική συνταγή για νόστιμες σούπες

Ας αφήσουμε τις περίπλοκες συνταγές στην άκρη κι ας πάμε να κατακτήσουμε τα βασικά. Αρχικά, αποφάσισε αν θες να νιώθεις τα υλικά στο στόμα σου ή όχι, γιατί αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο που θα τα κόψεις. Αν θες μια σούπα βελουτέ, δεν χρειάζεται να προβληματιστείς για το πώς θα τα κόψεις. Αν θες μια σούπα όπως η μινεστρόνε, πρέπει να τα ψιλοκόψεις σε μέγεθος ζαριού ή τουλάχιστον μπουκιάς.

Έπειτα, πρόσθεσε λίγο λάδι ή βούτυρο στην κατσαρόλα και μετά αρωματικά, όπως κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, μάραθο, σκόρδο, πράσο. Ρίξε λίγο αλάτι, ανακάτεψε και κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας, αφήνοντας τα υλικά να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν.

Βάλε τα σκληρά συστατικά και τα υγρά. Στο σημείο αυτό δηλαδή θα ρίξεις λαχανικά, όπως οι πατάτες, η κολοκύθα, το μπρόκολο και όσπρια (π.χ. ξεπλυμένες φακές ή ρεβίθια) μαζί με λίγα υγρά. Εκτός από τον ζωμό, μπορείς να συμπληρώσεις με υλικά όπως η ντομάτα κονκασέ. Βεβαιώσου ότι τα υγρά καλύπτουν τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειαστεί να προσθέσεις, θα το κάνεις στην πορεία. Μόλις μαγειρευτούν τα «σκληρά» υλικά, πρόσθεσε τα μαλακά, όπως κονσερβοποιημένα φασόλια, λάχανο ή περισσεύματα από κρέας. Άφησέ τα να μαλακώσουν.

Στο τέλος, μπορείς να ρίξεις για επιπλέον γεύση υλικά, όπως miso ή πέστο. Μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Καλύτερα να προσθέσεις αυτό που σου λείπει.

Αφού αποφασίσεις αν θες η σούπα σου να είναι βελουτέ ή να έχει μια πιο ρουστίκ εμφάνιση, είναι ώρα να τη σερβίρεις. Μια κουταλιά γιαούρτι, ένα κλωναράκι φρέσκων βοτάνων, λίγοι ψημένοι σπόροι είναι ό,τι πρέπει για να βάλεις μια τελική πινελιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.