iStock

ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ

Μπορεί το αλάτι να νοστιμίζει το φαγητό αλλά σίγουρα η υπερβολική κατανάλωσή του δεν είναι καλός σύμμαχος για την υγεία μας. Ένας διατροφολόγος δίνει μερικές έξυπνες ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν να το μειώσεις.

Το αλάτι είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη μαγειρική μας. Δεν βγήκε άλλωστε τυχαία η έκφραση «το αλάτι της ζωής». Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες αυτού δεν κάνουν καλό στον οργανισμό μας. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενώ έχει συσχετιστεί ακόμα και με το στρες και την παχυσαρκία.

«Το αλάτι αποτελεί ένα βασικό ηλεκτρολύτη απαραίτητο για τον οργανισμό», εξηγεί στο OW ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος. «Εκτός από το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, αυτό εντοπίζεται φυσικά σε πολλές τροφές, καθώς και στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η πρόσληψή του σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία».

Τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού:

Ζητήσαμε από τον κ. Παπαχρήστο να μας προτείνει ορισμένους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να το περιορίσουμε και εκείνος μάς είπε τις ακόλουθες ιδέες.

1. Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι σας.

2. Δοκιμάστε το φαγητό πριν προσθέσετε επιπλέον από συνήθεια.

3. Περιορίστε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα.

4. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι/νάτριο. Στην ετικέτα είναι πολύ πιθανό να το δείτε ως αλάτι σε γραμμάρια, αλλά μπορεί να αναγράφεται και ως νάτριο.

Για να υπολογίσετε πόσο αλάτι περιέχεται στα τρόφιμα, πολλαπλασιάστε τα γραμμάρια νατρίου επί 2,5. Η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού πρέπει να είναι λιγότερη από 6 g (ή 2,4 g νατρίου) την ημέρα. Αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, δηλαδή όσα περιέχουν περισσότερο από 0,6 γρ. νατρίου (ή 1,5 γρ. αλατιού) ανά 100 γρ.

αλάτι
iStock

5. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων έτοιμων τροφίμων, όπως το γρήγορο φαγητό και τα τυποποιημένα σνακ.

6. Δώστε έμφαση στο σπιτικό φαγητό, όπου μπορείτε να καθορίσετε την ποσότητα αλατιού που θα περιέχει.

7. Σε εστιατόρια, ταβέρνες και γενικά χώρους μαζικής εστίασης, ζητήστε προκαταβολικά να μην βάλουν αλάτι στις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα.

8. Εντάξτε στη διατροφή σας πηγές καλίου, το οποίο μετριάζει τις επιδράσεις του νατρίου και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

μπαχαρικά
iStock

9. Χρησιμοποιήστε στο φαγητό άλλα ενισχυτικά γεύσης, όπως μπαχαρικά, βότανα και λαχανικά! Προσθέστε θυμάρι, δυόσμο, κάρι, βασιλικό, δεντρολίβανο, ρίγανη, κρεμμύδι, λεμόνι, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, κάπαρη, ξύδι ,πιπέρι, πάπρικα, τσίλι ή ακόμα και πιπεριές και μανιτάρια. Θα κερδίσετε μια διαφορετική και έντονη γεύση στο πιάτο σας, αλλά φυσικά θα επωφεληθείτε και από πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.