ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ «ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ»;
«Χωρίς ζάχαρη». «Πάρα πολύ λάιτ». «Χωρίς τύψεις». Τι σημαίνουν αυτές –και κάθε είδους σχετικές– ετικέτες πάνω σε προκλητικά γλυκίσματα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξηγεί και ποια θέση πρέπει να έχουν τα γλυκά «χωρίς ζάχαρη» σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Στην εποχή που ζούμε, η παρότρυνση για υγιεινή διατροφή έχει κατακλύσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας. Από τις αμέτρητες διαφημίσεις νέων προϊόντων στην τηλεόραση και τις τόσες και τόσες «υγιεινές συνταγές» που «πετάγονται» μπροστά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι τα νέα healthy spots που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στη χώρα, όλα φαίνεται να κινούνται προς αυτή την «υγιεινή» κατεύθυνση.
Πολύ ενθαρρυντικό, θα έλεγε κανείς. Και σίγουρα αποδοτικό, αφού πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, με σκοπό να τρεφόμαστε κάθε μέρα και πιο υγιεινά.
Μία από τις πιο συχνές αναζητήσεις μας, μάλιστα, είναι εκείνη για «υγιεινά γλυκά», για την ακρίβεια για γλυκά που δεν περιέχουν ζάχαρη – γιατί στο μυαλό μας αυτός είναι ο πραγματικός «εχθρός» μας: η ζάχαρη!
Έτσι, τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν συνεχώς με προϊόντα που μας υπόσχονται πως συνδυάζουν την υγιεινή απόλαυση με την πλούσια γεύση, χωρίς την επιβαρυντική προσθήκη ζάχαρης. Τι καλύτερο;
Αλλά ερωτηθήκαμε ποτέ στ’ αλήθεια: Είναι πράγματι υγιεινά αυτά τα γλυκά «χωρίς ζάχαρη»;
Δεδομένο #1:
Όντως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία αλλά και διάφορες καρδιαγγειακές ή άλλες ασθένειες. Γι’ αυτό και τα γλυκά «χωρίς ζάχαρη» συνιστούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή από άτομα που θέλουν να προσέξουν το βάρος τους και συγχρόνως τη διατροφή τους.
Δεδομένο #2:
Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς ζάχαρη δε σημαίνει πάντα και χωρίς θερμίδες! Συγκεκριμένα, αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά, μπορεί να μην περιέχουν την κλασική ζάχαρη, χρησιμοποιούν όμως άλλες, «κρυφές» πηγές ζάχαρης» ώστε να αντικαταστήσουν τη γεύση. Κοινώς αντικαθιστούν την ζάχαρη όπως τη γνωρίζουμε με άλλη… ζάχαρη!
Τι περιέχουν τα γλυκά «χωρίς ζάχαρη»
Αν μιλάμε για γλυκαντικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βασικές κατηγορίες γλυκαντικών είναι δύο: τα συνθετικά γλυκαντικά (συχνά και «γλυκαντικά χωρίς θερμίδες») και οι πολυόλες (συχνά και «γλυκαντικά με θερμίδες»).
- Στα συνθετικά γλυκαντικά περιλαμβάνονται τα εξής: σακχαρίνη, ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, σουκραλόζη και νεοτάμη.
- Στις πολυόλες (τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: σορβιτόλη, ξυλιτόλη και μαννιτόλη.
Οι παραπάνω ουσίες είναι δυνατόν να εμπεριέχονται σε πληθώρα προϊόντων από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως τα αναψυκτικά, τα κέικ, τα μπισκότα, οι μαρμελάδες, οι τσίχλες, τα γιαούρτια, οι χυμοί φρούτων, ακόμη και τα ζελέ, ενώ δεν είναι λίγα τα προϊόντα που περιέχουν πολύ περισσότερα από ένα γλυκαντικά ή ακόμη και συνδυασμό γλυκαντικών με κανονική ζάχαρη!
Εκτός αυτού, πληθώρα συνταγών για «υγιεινά γλυκά», αντί για κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη, σου λένε να προσθέσεις στέβια, μέλι, σιρόπια, ζάχαρη από χουρμάδες, φυσικά γλυκαντικά από φρούτα και πολλά ακόμα, με σκοπό να «συνδυάσεις τη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη με την ευχάριστη γεύση». Αυτό που δε σου λένε, φυσικά, είναι ότι όλες αυτές οι ουσίες αναγνωρίζονται το ίδιο από τον οργανισμό μας.
Το θέμα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση ακόμη και αυτών των σακχάρων ή γλυκαντικών ουσιών υποστηρίζεται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφιβάλλουν για την ουσιαστική αντικατάσταση της ζάχαρης, τονίζοντας ότι σπάνια δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα, ή ότι σπάνια έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κλασικά γλυκά.
Γι’ αυτό το λόγο, ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε τι πράγματι περιέχει το προϊόν που επιθυμούμε να αγοράσουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά την ετικέτα στο πίσω μέρος της συσκευασίας, όσο «χωρίς ζάχαρη», «πάρα πολύ λάιτ» ή «χωρίς τύψεις» κι αν «εμφανίζεται» στο μπροστινό μέρος του!
Τελικά, είναι πραγματικά το «χωρίς ζάχαρη» η φράση-κλειδί για μια πιο υγιεινή ζωή;
Είδαμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενήμεροι για τα συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες των φαινομενικά «χωρίς ζάχαρη» γλυκών, ώστε να αποφεύγουμε τους όποιους κινδύνους. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η σύνθεση. Ακόμα πιο σημαντικός είναι ο τρόπος που τα βλέπουμε και, κυρίως, ο τρόπος που επιλέγουμε να τα απολαύσουμε.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν πως η αντίληψη ότι καταναλώνουμε κάτι υγιεινό είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση, να απολαμβάνουμε δηλαδή γλυκά «χωρίς ζάχαρη» σε αμέτρητες ποσότητες και χωρίς κανένα απολύτως μέτρο. Προς επιβεβαίωση αυτής της θέσης, είναι γεγονός πως πολλά γλυκαντικά –όπως αυτά που αναφέραμε– μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή μας και να μας κάνουν να τρώμε περισσότερο απ’ όσο θα περιμέναμε.
Μήπως τελικά η πραγματική υγεία κρύβεται στην ισορροπία; Η απάντηση είναι ναι!
Υγιεινή διατροφή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Είναι εκείνη στην οποία όλα τα τρόφιμα έχουν μια θέση, κανένα δεν θεωρείται «καλό» ή «κακό», «υγιεινό» ή «βλαβερό», και κανένα δεν απαγορεύεται. Εκεί που δεν χωράνε οι τύψεις, όταν απολαμβάνουμε κάτι που μας αρέσει, αρκεί να το κάνουμε με μέτρο και επίγνωση. Άλλωστε, τίποτα που καταναλώνεται με σύνεση δεν μπορεί να βλάψει πραγματικά τον οργανισμό μας!
Τέλος, αν ο στόχος μας είναι να χάσουμε κιλά ή να έχουμε τον έλεγχο του βάρους μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως καμία γλυκαντική ουσία δεν μειώνει ως διά μαγείας τις θερμίδες. Για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, ο οποίος θα μας φτιάξει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο στις προσωπικές μας ανάγκες.