ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ
Οι περισσότεροι από εμάς –αν όχι όλοι– έχουμε κάποια στιγμή απολαύσει λαχταριστή σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού, πάνω σε ψωμί ή και με το κουτάλι, απευθείας από το βαζάκι. Η πιο αγνή εκδοχή της φτιάχνεται στο σπίτι, με ελάχιστο κόπο και με λίγα υλικά.
Το να φτιάξουμε πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι δεν είναι κάτι δύσκολο. Απαιτεί λίγα υλικά, πολύ λίγο χρόνο και ελάχιστο κόπο. Επειδή βασίζεται κυρίως στα φουντούκια και τη σοκολάτα ή το κακάο, όσο καλύτερης ποιότητας είναι οι πρώτες ύλες τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Η πραλίνα φουντουκιού που φτιάχνουμε περιέχει ελάχιστη ζάχαρη. Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο γλυκιά, μπορούμε να τη γλυκάνουμε προσθέτοντας ζάχαρη κανονική ή καρύδας, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης ή μέλι. Προσοχή, τα ρευστά στοιχεία πήζουν την πραλίνα – όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό.
Σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι το καβούρδισμα τον φουντουκιών. Με τη ζέστη, τα φουντούκια απελευθερώνουν τα έλαια και τα αρώματα τους, οπότε είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να μετατραπούν σε βούτυρο. Επίσης, το καβούρδισμα βοηθά να ξεκολλήσει η φλούδα τους και αρκεί μετά να τα τρίψουμε με τα χέρια ή με μια πετσέτα για να τα καθαρίσουμε.
Σοκολάτα χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση με πάνω από 65% κακάο. Μπορούμε να κάνουμε την πραλίνα φουντουκιού και με σκόνη κακάο, αρκεί να είναι καλής ποιότητας, χωρίς πρόσθετα. Γίνεται και με ωμό κακάο, για πιο υγιεινό.
Μπορούμε να αρωματίσουμε την πραλίνα με επιπλέον μπαχαρικά και άλλα μυρωδικά, ανάλογα με την όρεξη μας. Για παράδειγμα, με λίγο τσίλι θα την κάνουμε πικάντικη, η κανέλα ταιριάζει φανταστικά με τη σοκολάτα, με περισσότερο αλάτι θα την κάνουμε αλμυρή, με ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, περγαμόντου κ.ά. θα την πάμε σε άλλο γευστικό επίπεδο!
Βασική προϋπόθεση για να πετύχει είναι να έχουμε καλό μπλέντερ/πολυκόφτη. Ο πολυκόφτης πρέπει να έχει λεπτή λεπίδα. Αν ξαφνικά πήξει η πραλίνα, επειδή π.χ. προσθέσαμε ρευστό γλυκαντικό, βάζουμε σταδιακά καυτό νερό, κουταλάκι-κουταλάκι, και χτυπάμε.
Η συγκεκριμένη δοσολογία βγάζει ένα μικρό βαζάκι, που είναι μια χαρά ώστε να καταναλωθεί φρέσκια. Τον χειμώνα δεν χρειάζεται ψυγείο, αλλά αν έχει ζέστη καλό είναι να μπει.
Συνταγή για πραλίνα φουντουκιού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Vegan | Gluten-free
Υλικά
- 160 γρ. φουντούκια ωμά
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας ή άλλο λάδι ουδέτερο σε γεύση (προαιρετικά)
- 75 γρ. σοκολάτα καλής ποιότητας
- ½ μικρός λοβός φυσικής βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1-2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ή άλλο γλυκαντικό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν τα φυσικά έλαια του φουντουκιού και τα ωραία του αρώματα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τα καβουρδίσουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά περίπου.
Τρίβουμε τα φουντούκια με το χέρι ώστε να αφαιρέσουμε τη σκουρόχρωμη λεπτή φλούδα τους. Καλό είναι να επιμείνουμε και να μην βαρεθούμε, γιατί αυτό θα κάνει την κρέμα μας πιο σωστή, λεία και κρεμώδη.
Πρώτα βάζουμε τη ζάχαρη στον πολυκόφτη/μπλέντερ και την κάνουμε σκόνη. Μπορούμε να βάλουμε παραπάνω, αν θέλουμε πιο γλυκιά πραλίνα φουντουκιού.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τα φουντούκια αφού έχουν κρυώσει λίγο και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη.
Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν βούτυρο. Αυτό θα πάρει περίπου 10 λεπτά: χτυπάμε, σταματάμε, μαζεύουμε από τα τοιχώματα, ανακατεύουμε και ξαναχτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει φουντουκοβούτυρο.
Όσο χτυπάμε, τόσο απελευθερώνονται τα έλαια και γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία. Βοηθάμε αν χρειαστεί με λίγο ζεστό νερό (κουταλάκι-κουταλάκι) ενώ χτυπάμε.
Στο μεταξύ, λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αν θέλουμε να γυαλίσει η σοκολάτα περισσότερο, μπορούμε να προσθέτουμε μέσα ένα κουταλάκι λάδι και να ανακατέψουμε καλά.
Ανοίγουμε τον λοβό της βανίλιας κατά μήκος με ένα μυτερό μαχαίρι και αφαιρούμε τους πόρους εσωτερικά. Τους ανακατεύουμε μέσα στο βούτυρο φουντουκιού.
Προσθέτουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε.
Όσο περισσότερο χτυπάμε, τόσο πιο λεία και ρευστή γίνεται η πραλίνα. Μπορούμε και πάλι ναπροσθέσουμε καυτό νερό (κουταλάκι-κουταλάκι πάντα), μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που προτιμάμε.