ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ; 3 ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ
Καθώς τα κουλούρια Θεσσαλονίκης μοσχοπουλιούνται τόσο σε φούρνους όσο και σε εξειδικευμένα καταστήματα, θελήσαμε να μάθουμε πόσο υγιεινή επιλογή είναι ρωτώντας τρεις Έλληνες διατροφολόγους.
Παλιότερα οι διαιτολόγοι το σύστηναν σε κάθε πρόγραμμα δίαιτας, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι πιο φειδωλοί. Πλέον, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε αφθονία και συχνά σε διάφορες εκδοχές, πολύσπορα, ολικής άλεσης ή γεμιστά. Είναι άραγε μια επιλογή που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ή δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζουμε;
Δεν ξέρω για εσάς, στον δικό μου ουρανίσκο πάντως το άλλοτε ουδέτερο γευστικά κουλούρι έχει πλέον μια ξεκάθαρα γλυκιά γεύση. Περιέχει ζάχαρη; «Ναι» απαντάει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιάννης Δημακόπουλος: «Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με 3 φέτες ψωμί, ενώ περιέχει σουσάμι, ελαιόλαδο και ζάχαρη, δίνοντάς μας περίπου 300 θερμίδες αν το καταναλώσουμε σκέτο».
Ποιοι πρέπει να προσέχουν το κουλούρι Θεσσαλονίκης;
Αν έχετε ευαισθησία με το σάκχαρο, πάσχετε από διαβήτη, είστε σε προδιαβητικό στάδιο ή έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς με βάση τα συστατικά του θα μπορούσε να εκτινάξει το σάκχαρο του αίματος στα ύψη.
Αυτός είναι και ο λόγος που ένα σκέτο κουλούρι δεν μας κρατάει χορτάτους για ώρα. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου PhD(c), MSc, εξηγεί: «To κουλούρι Θεσσαλονίκης έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα σάκχαρα απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, προκαλώντας και γρήγορες αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειας και πείνας».
Περιέχει ωφέλιμα συστατικά
Το ίδιο ισχύει και για το ολικής άλεσης κουλούρι, που συνήθως είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα αλεύρων σίτου και ολικής άλεσης, ενώ δεν αποκλείεται να περιέχει και περισσότερη ζάχαρη προκειμένου να γίνει πιο νόστιμο. Από την άλλη, το κουλούρι Θεσσαλονίκης περιέχει σουσάμι, που ως γνωστόν χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή.
«Το σουσάμι έχει αυξημένη συγκέντρωση σε καλά λιπαρά, μεγαλύτερη από 40%, και περιεκτικότητα σε ολεϊκό οξύ. Ακόμα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Το σουσάμι επιπροσθέτως περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τις λιγνάνες, με κυριότερους εκπροσώπους τη σεσαμίνη, τη σεσαμινόλη και τη σεσαμολίνη, ενώ η κατανάλωσή του έχει φανεί ότι επιδρά θετικά σε διάφορα προβλήματα, όπως το οξειδωτικό στρες, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η οστεοπόρωση», σημειώνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Μεντζέλου.
Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Οδηγίες για πιο υγιεινή κατανάλωση
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μια καλή επιλογή για σνακ, σε σχέση με άλλα αρτοπαρασκευάσματα ή σφολιατοειδή, δεν είναι όμως μια καθημερινή λύση. Μεγάλη σημασία για να γίνει πιο υγιεινό έχει ο τρόπος και η ώρα που θα το φάμε.
- Προτιμήστε να το φάτε το πρωί ή πριν από την προπόνησή σας, καθώς θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια.
- Επιλέξτε κάποιο ολικής άλεσης ή πολύσπορο κουλούρι, για να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να μειώσετε τον γλυκαιμικό του δείκτη (τσεκάρετε γευστικά τη ζάχαρη για να καταλάβετε ποιον φούρνο να προτιμήσετε).
- Συνοδεύστε το με κάποια πηγή πρωτεΐνης (αβγό, τυρί, γιαούρτι, χούμους) ή καλών λιπαρών (π.χ. βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο, ελιές, σολομό), ώστε να φτιάξετε ένα μικρό, αλλά πλήρες γεύμα, που θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.
- Αποφύγετε να το συνδυάσετε με χυμό φρούτων, γιατί θα προσλάβετε περισσότερα σάκχαρα και θα πεινάσετε συντομότερα.