iStock

ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΝΥΣΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΓΕΥΜΑ;

Αληθεύει ότι η γαλοπούλα είναι αυτό που μας κάνει να νυστάζουμε μετά το γιορτινό γεύμα; Ένας καρδιολόγος εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Όσοι βλέπατε φανατικά την αμερικάνικη σειρά Seinfeld, πιθανώς θυμάστε τη σκηνή εκείνη που o Jerry και ο George βρίσκονται στο σπίτι της Celia, της τότε συντρόφου του Jerry, για το γεύμα των Ευχαριστιών. Στόχος τους είναι να την αποκοιμίσουν προκειμένου να μπορέσουν να παίξουν ανενόχλητοι με τη συλλογή της από παιχνίδια-αντίκες, οπότε την «μπουκώνουν» με γαλοπούλα και την «ποτίζουν» κρασί. Κάποια στιγμή η Celia τους ρωτάει: «Τι είναι αυτό που έχει η γαλοπούλα και σε κάνει να νυστάζεις τόσο;», με τους δύο πρωταγωνιστές να απαντούν με μια φωνή: «Τρυπτοφάνη!».

Δεν ξέρω κατά πόσο το συγκεκριμένο επεισόδιο συνέβαλε στη δημιουργία του μύθου, πάντως γεγονός είναι ότι κυριαρχεί η άποψη πως η τρυπτοφάνη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στη γαλοπούλα, προκαλεί υπνηλία. Οι περισσότεροι από μας μάλιστα πιστεύουμε πως αυτός είναι ο βασικός λόγος που έπειτα από τα μεγάλα γιορτινά γεύματα, πέφτουμε σε λήθαργο.

Μας κάνει, λοιπόν, η γαλοπούλα να νυστάζουμε;

«Όχι περισσότερο από όσο μας κάνει ο τόνος ή κάποιο άλλο λιπαρό ψάρι. Πρόκειται για έναν μύθο», λέει μιλώντας στο Today.com ο κλινικός καρδιολόγος και καθηγητής στο Columbia University Medical Center New York, Dr. Marc Eisenberg.

«Οι άνθρωποι έχουν υπνηλία μετά τα μεγάλα γιορτινά γεύματα εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και αλκοόλ σε αυτά».

γαλοπούλα νύστα
iStock

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος;

Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα αμινοξέα που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί για να φτιάξει πρωτεΐνες που βοηθούν στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών.

Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει τρυπτοφάνη, οπότε πρέπει να τη λάβουμε από τη διατροφή μας. Η γαλοπούλα είναι σίγουρα μια καλή πηγή αυτής, όπως είναι το τυρί, το κοτόπουλο, το ψάρι, το γάλα, τα φιστίκια, τα ασπράδια των αβγών και η σόγια. Η τρυπτοφάνη περιέχεται, επίσης, στους ηλιόσπορους, την κολοκύθα και το σουσάμι.

Τα αμινοξέα, βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο για να «χτίζουν μυς». Κάποια από αυτά ενεργοποιούν τους νευροδιαβιβαστές. «Η τρυπτοφάνη μπορεί να γίνει σεροτονίνη (το χημικό του εγκεφάλου που μεταξύ άλλων μας ηρεμεί και μας νυστάζει) αρκεί τα σωστά ένζυμα να βοηθήσουν», συνεχίζει ο γιατρός.

Το σώμα μας, επίσης, χρησιμοποιεί την τρυπτοφάνη για να δημιουργήσει μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-ξύπνιου μας.

Αυξάνοντας την κατανάλωση τρυπτοφάνης μέσω πρωτεϊνούχων τροφών, όπως η γαλοπούλα, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το σώμα μας θα τη μετατρέψει απαραίτητα σε σεροτονίνη. Υπάρχουν και άλλα αμινοξέα που παρεμβαίνουν στη διαδικασία και, τελικά, η τρυπτοφάνη δεν είναι τόσο «ισχυρή» ώστε να αυξήσει τόσο πολύ τη σεροτονίνη.

«Είναι περισσότερες οι πιθανότητες να νυστάξουμε αν φάμε απλά πουρέ πατάτας στο γιορτινό γεύμα: Οι καθαροί υδατάνθρακες προκαλούν περισσότερη υπνηλία, γιατί βοηθούν στην έκλυση ινσουλίνης που μειώνει τα επίπεδα άλλων αμινοξέων, οπότε η τρυπτοφάνη έχει την ευκαιρία να εισέλθει στον εγκέφαλο χωρίς ανταγωνισμό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τι μας νυστάζει μετά το γιορτινό γεύμα;

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος που δεν θα προσέξει τη διατροφή του σε ένα γιορτινό γεύμα μπορεί να λάβει ακόμα και 3.000 θερμίδες. «Δεν ευθύνεται, λοιπόν, η γαλοπούλα αν νυστάζετε μετά!», λέει ο Eisenberg.

«Ο λόγος που νυστάζουμε είναι οι αλλαγές στη μεταβολική μας δραστηριότητα κατά τη χώνεψη. Το σώμα μας παίρνει το σήμα να “ρίξει ρυθμούς” για να κάνει τη χώνεψη προτεραιότητα. Επίσης, γίνονται αλλαγές στην ισορροπία γλυκόζης και ινσουλίνης που μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τη διαδικασία της χώνεψης», καταλήγει.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την ενδεχόμενη κούραση που απαιτεί η προετοιμασία ενός μεγάλου γιορτινού γεύματος, τη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που το έχει συνοδεύσει, τη χαλαρή ατμόσφαιρα με τους φίλους στο σπίτι... πώς να μην νυστάξουμε μετά;

Αν συγκρατήσουμε λίγο την κοιλιοδουλία μας ίσως καταφέρουμε να μείνουμε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.