ΕΥΚΟΛΟ ΜΙΛΦΕΪΓ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Φτιάχνουμε σπιτικό μιλφέιγ στο πι και φι, με πρωτότυπη κρέμα γιαουρτιού αντί για σαντιγί.
Χίλια φύλλα. Έτσι μεταφράζεται από τα γαλλικά το αγαπημένο μιλφέιγ. Παλιότερα ταξίδευα τακτικά στο Παρίσι, κυρίως για να συναντήσω μια αγαπημένη μου φίλη, τη Μάριον, αλλά και φυσικά για να φάω! Ενώ δεν είμαι ιδιαίτερα γλυκατζού, υπάρχουν κάποια στα οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Ένα είναι βεβαίως το μιλφέιγ!
Έχω πολλές φωτογραφίες από μικρά καφέ ή ζαχαροπλαστεία του Παρισιού, που κάθομαι με τρία διαφορετικά μιλφέιγ μπροστά μου έτοιμη να ορμήξω! Φραμπουάζ, καραμέλα, φράουλες, σοκολάτα, ή κλασικό; Δύσκολο να διαλέξει κανείς ένα μόνο γλυκό στην «Πόλη του φωτός» και της πιο εκλεπτυσμένης ζαχαροπλαστικής στον κόσμο.
Στη συνταγή αυτή, φτιάχνουμε μιλφέιγ σε μια απλοποιημένη και γρήγορη εκδοχή. Βασικά, είναι τόσο απλοποιημένη, που σε 20 λεπτά έχουμε φρέσκο σπιτικό γλυκό, και όχι ό,τι κι ό,τι!
Το αγαπημένο μιλφέιγ εδώ το παντρεύουμε με αρωματικές φράουλες, που είναι ακόμα στην εποχή τους. Χρησιμοποιούμε έτοιμα σφολιατίνια, οπότε αποφεύγουμε το χρονοβόρο στάδιο της ζύμης ή έστω και του ψησίματος έτοιμης σφολιάτας.
Επειδή το μιλφέιγ πρέπει να τρώγεται φρέσκο, αλλιώς πανιάζει και γίνεται σαν σφουγγάρι, κάνουμε μικρή δόση για να καταναλωθεί αυθημερόν (όχι πως είναι δύσκολο να καταναλώσουμε και το μεγάλο, αλλά ας δείξουμε μια σχετική εγκράτεια).
Ετοιμάζω μια κλασική, εύκολη κρέμα πατισερί, συνταγή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε πολλά άλλα γλυκά, όπως π.χ. σου.
Τη στρώση σαντιγί που μπαίνει εξωτερικά (καμιά φορά και εσωτερικά), την αντικαθιστώ με μια ελαφριά κρέμα γιαουρτιού, οπότε γλιτώνουμε λίγα περιττά λιπαρά και το αποτέλεσμα είναι πιο δροσερό και άγλυκο.
Συνταγή για μιλφέιγ με φράουλες και κρέμα γιαουρτιού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Υλικά για 4-6 μερίδες (σκεύος 16x21εκ.)
- 450 ml γάλα πλήρες
- 3 κρόκοι, κατά προτίμηση από βιολογικά αβγά
- 110 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- 30 γρ. βούτυρο
- 26-30 σφολιατίνια
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. βανίλια
- 10-15 φράουλες κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Δεν θέλουμε να έρθει σε βράση, θέλουμε να το ζεστάνουμε μέχρι να αρχίσει να ατμίζει.
Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ, μέχρι να δέσει και να ασπρίσει το μείγμα.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά 2 κουτάλες της σούπας μέσα στο μείγμα των αβγών, ενώ χτυπάμε έντονα με σύρμα.
Αφού μπει μέσα όλο το γάλα και το μείγμα μας είναι ωραίο και λείο, το αδειάζουμε όλο μέσα στο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε και το επιστρέφουμε σε χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα μέχρι να δέσει και να γίνει κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε. Η κρέμα μας πρέπει να είναι λεία και βελούδινη.
Την καλύπτουμε με μεμβράνη για να διατηρήσει την ωραία της υφή.
Σε ένα μικρό πυρέξ, δίσκο ή άλλο σκεύος στρώνουμε περίπου 12 σφολιατίνια (εξαρτάται από το σκεύος. Χρειαζόμαστε δύο ίσες στρώσεις από σφολιατίνια, συν 4-5 επιπλέον για να τα θρυμματίσουμε από πάνω στο τέλος).
Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα μας, κρατώντας 4-5 κ.σ. για να μπει πάνω από τις φράουλες και να κολλήσει καλά η δεύτερη στρώση από σφολιατίνια.
Τοποθετούμε τις φράουλες (μια στρώση), την υπόλοιπη κρέμα και από πάνω τα σφολιατίνια.
Χτυπάμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τη βανίλια και απλώνουμε εξωτερικά από πάνω (μπορούμε να βάλουμε και στα πλάγια, αν θέλουμε).
Προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.