ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Ακούς ριζότο με σπαράγγια και νομίζεις ότι έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας; Κι όμως, είναι απλό να γίνει και πολύ απολαυστικό.
Ακούς ριζότο και φοβάσαι; Ακούς κι από πάνω σπαράγγια, που είναι άγνωστο είδος στην κουζίνα σου; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και εύχομαι να σε οδηγήσουν στην κουζίνα με αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια. Το ριζότο με σπαράγγια που θα γευτείς θα σε ανταμείψει!
Λοιπόν, το ριζότο δεν είναι μόνο εύκολο να γίνει αλλά και γρήγορο. Είναι δηλαδή από αυτά τα φαγητά που μπορείς να κάνεις στα γρήγορα, με ό,τι βρεις στο ψυγείο σου. Το ιδιαίτερο που απαιτεί είναι ένας καλός ζωμός, αλλά ακόμη κι αν δεν έχουμε σπιτικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν έτοιμο που γίνεται σε 5 λεπτά. Ένα κόλπο επίσης που κάνω πάντα για επιπλέον γεύση είναι να χρησιμοποιώ και τον ζωμό από τα σπαράγγια που ζεματίζω. Αυτόν τον ανακατεύω με ζωμό λαχανικών (ή και κότας), σπιτικό ή έτοιμο, δίνοντας του μια νότα από σπαράγγι.
Τα σπαράγγια τώρα έχουν την τιμητική τους. Τα τρώμε σκέτα, απλά ζεματίζοντας ή βράζοντάς τα, με λίγο λαδάκι και λεμόνι ή άλλο ντρέσινγκ. Τα μαγειρεύουμε με αβγά, σε πίτες, τάρτες, ζυμαρικά και φυσικά σε ριζότο.
Εδώ κάνουμε ένα απλό και ελαφρύ ριζότο με φρέσκα σπαράγγια. Διαλέγουμε σπαράγγια ζωντανά, δηλαδή να στέκονται περήφανα και όχι ζαρωμένα. Η φουντίτσα τους στο πάνω μέρος πρέπει να είναι φρέσκια και όχι σπασμένη ή μαραμένη. Να έχουν ζωντανό πράσινο χρώμα και τρυφερό, λεπτό κοτσάνι. Τα καθαρίζουμε κόβοντας το κάτω μέρος και κρατώντας το τρυφερό πάνω τμήμα του κοτσανιού μαζί με τη φουντίτσα. Αν τα σπαράγγια είναι φρέσκα και καλής ποιότητας, το μεγαλύτερο μέρος του κοτσανιού θα είναι τρυφερό και αρκεί να κόψουμε μόνο το κάτω τμήμα.
Όπως έχουμε πει και στη συνταγή για ριζότο μιλανέζε, σε τέτοια πιάτα θεωρώ το ρύζι Carnaroli ανώτερο από το αρμπόριο, γιατί πραγματικά δίνει το πιο ωραίο και κρεμώδες αποτέλεσμα.
Συνταγή για ριζότο με σπαράγγια
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
- Vegetarian
Υλικά για 2-4 μερίδες
- 300 γρ. σπαράγγια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 240 γρ. ρύζι Carnaroli ή αρμπόριο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 ml λευκό κρασί
- 1-1,5 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 κ.σ. πεκορίνο, τριμμένο
- 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το κάτω τμήμα τους. Το τρυφερό μέρος τους το κόβουμε σε κυλινδράκια ύψους περίπου 1 εκατοστό. Το τμήμα με τις φουντίτσες το κόβουμε μεγαλύτερο.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι να βράσει. Σβήνουμε τη φωτιά και ζεματίζουμε τα σπαράγγια για δύο λεπτά. Σουρώνουμε και βουτάμε σε κρύο νερό με πάγο για να διατηρήσουμε το χρώμα τους ζωντανό. Σουρώνουμε και φυλάμε λίγες φουντίτσες για να γαρνίρουμε.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γυαλίσει.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει και αυτό. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να πιει τα υγρά.
Προσθέτουμε 1 κουτάλα σούπας από τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πιει τα υγρά, προσθέτουμε ακόμα μια κουτάλα ζωμό και συνεχίζουμε μέχρι το ρύζι να αρχίσει να γίνεται. Θέλουμε το ρύζι μας να μαλακώσει αλλά να κρατάει.
Λίγο πριν γίνει το ρύζι, προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαράγγια. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το πεκορίνο, τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι. Προσθέτουμε μαύρο πιπέρι κατά βούληση και σερβίρουμε.