ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ SOBA NOODLES ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ
Τα αυθεντικά ιαπωνικά soba noodles φτιάχνονται αποκλειστικά από φαγόπυρο, που σημαίνει ότι είναι gluten-free, και προσφέρονται για εύκολα, γρήγορα και υγιεινά πιάτα.
Τα ιαπωνικά soba noodles φτιάχνονται παραδοσιακά από φαγόπυρο, που σημαίνει ότι δεν περιέχουν γλουτένη. Παρ’ όλα αυτά, όσοι ακολουθούν gluten-free δίαιτα χρειάζεται να προσέχουν, επειδή κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά soba noodles που περιέχουν και λίγο αλεύρι σίτου.
Τα soba noodles είναι ιδιαίτερα εύγευστα και ελαφριά. Βράζουν πολύ γρήγορα και μια υγιεινή συνταγή όπως η συγκεκριμένη μπορεί να γίνει μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά.
Το βράσιμό τους απαιτεί προσοχή, γιατί μπορεί εύκολα να μαλακώσουν υπερβολικά και να μην τρώγονται μετά! Αφού ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και τους χρόνους βρασίματος που αναγράφονται στο πακέτο, πρέπει να στραγγίξετε τα noodles και να τα ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό. Αυτό θα διατηρήσει την υφή τους σωστή και δεν θα κολλάνε.
Σημαντικό είναι επίσης να τα βάλετε να βράσουν σε σκέτο νερό, χωρίς καθόλου αλάτι. Άλλωστε, σε τέτοιες συνταγές το αλάτι είναι περιττό, αφού το αντικαθιστά η σάλτσα σόγιας.
Αφού τα κρυώσουμε και τα στραγγίσουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε απαλά με μια λαβίδα. Το λάδι που χρησιμοποιώ προσπαθώ να είναι ουδέτερο σε γεύση, όπως ένα σπορέλαιο, ή χρησιμοποιώ λίγο σησαμέλαιο που το αγαπώ πολύ.
Αν δεν έχετε soba noodles, αλλά θέλετε να δοκιμάσετε τη συνταγή με μπρόκολο και σουσάμι, μπορείτε να την ετοιμάσετε με κάποιο άλλο είδος που σας εξυπηρετεί καλύτερα.
Από το μπρόκολο χρησιμοποιούμε κυρίως τις φουντίτσες, αλλά το κοτσάνι του δεν το πετάμε. Μπορούμε να το κόψουμε σε μικρά κομμάτια και να το προσθέσουμε στη συνταγή, ή να το χρησιμοποιήσουμε αλλού, π.χ. σε μια σαλάτα τριμμένο όπως το καρότο, σε ζωμούς ή σούπες.
Συνταγή για soba noodles με μπρόκολο και σουσάμι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Vegan
Υλικά για 2 μερίδες
- 360 γρ. soba noodles
- 1 μπρόκολο μέτριο, κομμένο σε φουντίτσες
- 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή χυμός λάιμ
- 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 ½ κ.σ. σησαμέλαιο
- 100 ml σάλτσα σόγιας
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τις συμβουλές που ανέφερα.
Βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τις φουντίτσες του μπρόκολου για 2-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Θέλουμε να κρατάνε και να μην μαλακώσουν πολύ. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόγια με τη ζάχαρη και το ξύδι.
Τοποθετούμε ένα γουόκ ή μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το τζίντζερ.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε με τη σόγια. Ανακατεύουμε και μόλις η σάλτσα μας ζεσταθεί καλά αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα noodles, ανακατεύοντας κατά προτίμηση με μια λαβίδα.
Προσθέτουμε το σουσάμι και το σησαμέλαιο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.