Καρολίνα Δωρίτη

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΓΑΠΗΣΕΤΕ

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν τα συμπαθούν όλοι. Αν θέλετε να κάνετε τους πάντες να τα αγαπήσουν, βάλτε τα στον φούρνο με μπέικον, σταφίδες και κάστανα, και θα έχετε ένα υπέροχο συνοδευτικό για το τραπέζι σας.

Πάντα μου άρεσαν τα λαχανάκια Βρυξελλών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα μαγειρέψουμε και είναι ιδιαίτερα όμορφα για συνοδευτικό σε χειμωνιάτικα τραπέζια. Παρόλο που εμένα δεν με χαλάει η ελαφρώς πικρή τους γεύση, για να αρέσουν στο ευρύ κοινό θέλουν τον τρόπο τους στο μαγείρεμα. Έτσι, τα συνδυάζω με αποξηραμένα φρούτα, που φέρνουν μια ισορροπία. Τα τελευταία χρόνια, που τα έχω αγαπήσει ιδιαίτερα, δεν λείπουν ποτέ από τα γιορτινά μενού μου.

Εδώ μοιράζομαι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, η οποία περιλαμβάνει κορινθιακή σταφίδα (άλλη μια σούπερ τροφή), κάστανα και μπέικον. Το τελευταίο δίνει αυτή τη νόστιμη, «αλήτικη» πινελιά στη συνταγή, που θα κάνει και τους πιο δύσκολους να υποκύψουν στη γοητεία τους. Η συνταγή είναι εύκολη και «ψαγμένη», αρκεί να προσέξουμε τους χρόνους στον φούρνο.

Σύμφωνα με πηγές, τα λαχανάκια Βρυξελλών εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τον 13ο αιώνα.

Όπως και τα λάχανα, ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, παρέα με το κέιλ, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Είναι φτωχά σε θερμίδες, αλλά πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Η κύρια βιταμίνη που περιέχουν είναι η Κ, που συμβάλλει στην υγεία των οστών και στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Επίσης, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σε καμφερόλη, ένα φυσικό φλαβονοειδές με ευεργετική δράση για την καρδιά και τη θεραπεία του λιπώδους ήπατος, καθώς και αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Όπως συμβαίνει και με άλλα σταυρανθή λαχανικά, χάρη στις φυτικές ίνες και στο άλφα λιποϊκό οξύ που περιέχουν διατηρούν τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα χαμηλά. Τέλος, είναι πλούσια σε ωμεγα-3.

Συνταγή για λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον στον φούρνο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

λαχανάκια Βρυξελλών
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 80 γρ. κορινθιακή σταφίδα
  • 6 φέτες μπέικον, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 100 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1-2 κ.γ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολάκι και μουλιάζουμε μέσα τις σταφίδες για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα λαχανάκια αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, αν χρειάζεται. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα κόβουμε στη μέση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Τοποθετούμε πάνω τα λαχανάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, με την κομμένη πλευρά τους να κοιτά προς τα κάτω.

Τα ραντίζουμε με το λάδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

λαχανάκια Βρυξελλών
Καρολίνα Δωρίτη

Τα ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και τις σταφίδες. Προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε απαλά χωρίς να χαλάσουμε τη λαδόκολλα.

Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το μπέικον.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξύδι, το πετιμέζι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Κόβουμε τα κάστανα σε κομμάτια ακανόνιστου μεγέθους (μπορούμε να τα σπάσουμε με τα χέρια μας).

Βγάζουμε τα λαχανάκια από τον φούρνο και προσθέτουμε τα κάστανα, το μείγμα με το ξίδι και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και πάλι απαλά και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα.

λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε από τον φούρνο, βγάζουμε τη λαδόκολλα από το ταψί και γρήγορα, όσο είναι ακόμα ζεστά, ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο να λιώσει και να γυαλίσουν.

Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.