Unsplash Sahand Babali

ΔΥΟ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

Αν τα καρύδια είναι το αγαπημένο σας σνακ, είστε ήδη κερδισμένοι. Αν όχι, σας δίνουμε δυο λόγους για να τα βάλετε στο πιάτο σας.

Η καρυδόπιτα δεν ήταν ποτέ στη λίστα με τα αγαπημένου μου γλυκά. Βασικά, λόγω καρυδιών δεν είναι σε καμία λίστα μου. Ήρθε η ώρα, όμως, να αναθεωρήσω, γιατί όπως λένε ειδικοί τα καρύδια προάγουν την αύξηση των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, που λέγεται ότι είναι ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας. Μάλιστα, το μικροβίωμά του έχει γίνει και θέμα ενός ξεχωριστού ντοκιμαντέρ.

Πέρα όμως από την υγεία του εντέρου, τα καρύδια φαίνεται να προάγουν και την υγεία της καρδιάς. Πώς; Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Nutrition, η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου ξηρού καρπού φαίνεται να σχετίζεται με αύξηση ορισμένων βακτηρίων που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Η αύξηση αυτή συσχετίστηκε με βελτιώσεις σε παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακής νόσου.

Αν θέλουμε να επωφεληθούμε από την ευεργετική τους δράση, η Kristina Petersen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, μας συμβουλεύει να αντικαταστήσουμε ένα σνακ την ημέρα με καρύδια, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα ακόμα και μια μικρή αλλαγή (θετική, φυσικά) στη διατροφή μας, μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας.

«Η κατανάλωση 55 γρ. καρυδιών την ημέρα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ένας καλός τρόπος να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσετε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου», αναφέρει.

Δύο λόγοι να προσθέσουμε τα καρύδια στη διατροφή μας
Unsplash Esma

Τι μελέτησαν οι επιστήμονες

Πριν την έναρξη της συγκεκριμένης μελέτης, οι 42 συμμετέχοντες, άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κλήθηκαν να ακολουθήσουν για δύο εβδομάδες μια τυπική αμερικανική διατροφή, δηλαδή μια διατροφή δυτικού τύπου.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, καθεμιά από τις οποίες ακολούθησε ένα διαφορετικό διατροφικό μοντέλο: το ένα περιελάμβανε καρύδια, το άλλο άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε ίσες ποσότητες (όχι όμως καρύδια), ενώ στο τρίτο αντικατέστησαν μέρος του ελαϊκού οξέος με για την ίδια ποσότητα ALA που βρίσκεται σε καρύδια, χωρίς όμως τα καρύδια.

Οι συμμετέχοντες ακολουθήσουν για έξι εβδομάδες τις δίαιτες αυτές, όπου τα καρύδια ή τα φυτικά έλαια είχαν αντικαταστήσει κορεσμένα λιπαρά.

Δύο λόγοι να προσθέσουμε τα καρύδια στη διατροφή μας
Unsplash Leila Issa

Τα αποτελέσματα της μελέτης

«Τα καρύδια συνέβαλαν στον εμπλουτισμό ενός αριθμού εντερικών βακτηρίων που έχουν συσχετιστεί με οφέλη στην υγεία. Ένα από αυτά είναι το βακτήριο Roseburia, που έχει συνδεθεί με την προστασία του εντερικού τοιχώματος. Επίσης, παρατηρήθηκε πολλαπλασιασμός στα βακτήρια Eubacteria eligens και Butyricicoccus», εξηγεί η Petersen.

Παρατηρήθηκε, επίσης, συσχετισμός μεταξύ αλλαγών στο εντερικό μικροβίωμα και παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτεροι αριθμοί του βακτηρίου Eubacterium eligens σχετίστηκαν με μεγαλύτερες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των βακτηρίων του γένους Lachnospiraceae τόσο μεγαλύτερες ήταν και οι μειώσεις στην αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη και την μη-HDL χοληστερόλη (η ολική χοληστερόλη μείον την HDL χοληστερόλη).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.