ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΥΣ 4 ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ
Οι διατροφικοί μύθοι γύρω από την απώλεια βάρους είναι πολλοί. Ξεδιαλύνουμε ορισμένους από αυτούς με τη βοήθεια μιας ειδικού.
Όταν στοχεύουμε στην απώλεια βάρους, αναζητούμε σχεδόν πάντα την εύκολη και γρήγορη λύση. Το διαδίκτυο και τα social media βρίθουν ειδημόνων και διατροφικών συμβουλών και είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και τους αμέτρητους διατροφικούς μύθους.
Με τη βοήθεια της διαιτολόγου Μαρίας Δρίλλη, κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να διαχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα.
Διατροφικός μύθος #1: Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά αδυνατίζουν
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η επιλογή τροφίμων με χαμηλά λιπαρά είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα, όπως π.χ. η μαγιονέζα, εξακολουθούν να είναι πλούσια σε λιπαρά ακόμα και στη light εκδοχή τους, ενώ άλλα μπορεί να είναι light σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε ζάχαρη.
Επιπλέον, μπορεί τα παρεξηγημένα σε μεγάλο βαθμό λιπαρά να παρέχουν τη διπλάσια σχεδόν ποσότητα ενέργειας από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Απλά φροντίζουμε να καταναλώνουμε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και να αποφεύγουμε όσο γίνεται κορεσμένα και τρανς λιπαρά.
Διατροφικός μύθος #2: Τρώμε ό,τι θέλουμε, αρκεί να ασκούμαστε
Η αλήθεια είναι ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνουμε μέσω της τροφής που «καταναλώνουμε» και η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταφέρουμε. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Το να τρώμε οτιδήποτε με την ελπίδα ότι θα το κάψουμε στο γυμναστήριο δεν είναι υγιεινός τρόπος ζωής. Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, τερηδόνας και διαβήτη τύπου 2.
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και σύνθετους υδατάνθρακες θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για προπονήσεις και θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Μια λανθασμένη διατροφή θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ή πόσο σκληρά ασκούμαστε.
Διατροφικός μύθος #3: Ξεχνάμε τις λιχουδιές και τα σνακ
Δεν είναι όλα τα σνακ ίδια. Υπάρχουν υγιεινά σνακ και σνακ που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, για παράδειγμα, επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με όσα είναι πλούσια σε ζάχαρη. Μελέτη του 2021 από ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που επέλεξαν ένα σνακ από ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, πλούσιους σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, χόρτασαν πιο γρήγορα από εκείνους που επέλεξαν ένα σνακ φορτωμένο με υδατάνθρακες.
Διατροφικός μύθος #4: Κόβουμε τη γλουτένη, χάνουμε βάρος
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τη γλουτένη, προκειμένου να χάσουν βάρος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη τακτική οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Για πολλούς, μια gluten-free διατροφή έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός πιο ισορροπημένη διαιτολογίου, με λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο ένοχος για τα κιλά μας δεν είναι η γλουτένη, αλλά οι διατροφικές μας συνήθειες.
Η Μαρία Δρίλλη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.