ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΛΥΝΕΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
Μπορείς να φας περισσότερο παγωτό επειδή είναι light; Ποιο είναι το πιο αγνό παγωτό και πώς θα απενοχοποιήσεις τη μεγαλύτερη απόλαυση του καλοκαιριού; Μια διαιτολόγος δίνει τις απαντήσεις.
Κάποτε, όσο περισσότερα παγωτά είχες φάει, τόσο πιο ψηλά στα μάτια των συνομηλίκων σου ήσουν. Τώρα, το άθροισμά τους ισοδυναμεί με ισάριθμες ενοχές. Λατρεύω το παγωτό και, παρότι είμαι ένας άνθρωπος που προσέχει τι τρώει, ποτέ δεν κατάφερα –και δεν θέλησα– να το κόψω. Κάνω καλά; Υπάρχει υγιεινό παγωτό;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι διάφορα, καθώς διάφορα είναι και τα παγωτά που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μας. Διαβήτης, δίαιτα, παιδί και παγωτό. Πολλές φορές οι γνώμες των ειδικών είναι αντικρουόμενες. Πώς μπορούμε να το απολαύσουμε απενοχοποιημένα; Αυτό είναι το ζητούμενο. Η διαιτολόγος Εύα Τσάκου απαντά σε 5 από τις πιο συχνές ερωτήσεις, για την πιο αγαπημένη λιχουδιά του καλοκαιριού.
1. Πώς μπορώ να κάνω πιο ελαφρύ ένα κλασικό παγωτό;
Ένας απλός και εύκολος τρόπος είναι να παραλείψετε τα επιπλέον υλικά, όπως μπισκότα, τρούφα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς και επικάλυψη σοκολάτας. Όλα αυτά προσδίδουν περισσότερα λιπαρά και σάκχαρα. Αν προτιμάτε χαμηλότερα λιπαρά και σάκχαρα, αποφύγετε ακόμη και τη γεύση σοκολάτας – όχι μόνο την επικάλυψη. Σκεφτείτε ότι ανάμεσα σε 1 scoop βανίλιας και 1 scoop σοκολάτας γάλακτος (65 γραμμ.), η σοκολάτα δίνει περισσότερες θερμίδες (20 επιπλέον), σάκχαρα (2,7% επιπλέον) και λιπαρά (3,2% επιπλέον), αλλά λιγότερες πρωτεΐνες.
- Αν μειώσετε ελαφρώς την ποσότητα και προσθέσετε λίγα φρούτα, θα έχετε πιο γρήγορο κορεσμό χάρη στις φυτικές ίνες.
- Μπορείτε επίσης να μειώσετε την ποσότητα των υδατανθράκων στο προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα.
- Να θυμάστε ότι οι γρανίτες και τα sorbet είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά όχι σε σάκχαρα. Μην το παρακάνετε με την ποσότητα, θεωρώντας ότι είναι πιο ελαφριά.
2. Έχω διαβήτη, επιτρέπεται να φάω;
Αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας. Το παγωτό πάντως έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI) και χαμηλό ως μέτριο γλυκαιμικό φορτίο (GL). Αυτά, βέβαια, όταν πρόκειται για μικρές μερίδες. Επομένως, αν έχετε ρυθμισμένο ζάχαρο, δεν είναι απαγορευτικό.
Eίναι σημαντικό να αποφεύγετε τις γρανίτες, γιατί «δίνουν» πολλά σάκχαρα χωρίς λιπαρά ή πρωτεΐνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει πιο γρήγορα το σάκχαρο του αίματος απ’ ό,τι θα συνέβαινε με έναν κλασικό εκπρόσωπο του είδους (δηλαδή με πρωτεΐνες και λιπαρά).
Να θυμάστε πως τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι ακίνδυνα. Τα παγωτά με υποκατάσταστα θα πρέπει να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σύνολο υδατανθράκων (σάκχαρα) και θερμίδων για να είναι κατάλληλα.
3. Είμαι σε δίαιτα, μπορώ να φάω τουλάχιστον ένα παγωτό;
Ασφαλώς και μπορείτε να φάτε. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα και η συχνότητα. Επιλέξτε τη γεύση που σας αρέσει και μείνετε στη 1 μερίδα την εβδομάδα. Η 1 μερίδα είναι ένα ατομικό, συσκευασμένο παγωτό ή 1 μπάλα χύμα.
4. Πόσο καλά είναι τα light παγωτά;
Light θεωρείται ένα παγωτό απαλλαγμένο είτε από ζάχαρη, είτε από λιπαρά, είτε και από τα δύο. Ο χαρακτηρισμός light μπορεί να αποδοθεί ακόμη κι όταν αυτά τα συστατικά περιέχονται σε αρκετά χαμηλό ποσοστό. Σε ένα sugar-free παγωτό, η ζάχαρη μπορεί να έχει αντικατασταθεί από στέβια, ασπαρτάμη, σιρόπι αγαύης, μέλι ή γλυκαντικά, όπως η πολυδεξτρόζη. Το sugar-free δεν είναι απαραίτητα και fat-free. Το fat-free περιέχει αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη ή φρέσκο, άπαχο και καθόλου αβγά. Τρία πράγματα είναι απαραίτητο να θυμάστε για αυτές τις κατηγορίες:
- Λόγω της έλλειψης ζάχαρης ή/και λιπαρών χρησιμοποιούνται διογκωτικές ύλες, σταθεροποιητές και γαλακτοματοποιητές, ώστε το παγωτό να αποκτήσει σταθερή σύσταση.
- Οι γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια, η ασπαρτάμη και η πολυδεξτρόζη δεν διασπώνται καλά από τον οργανισμό. Έτσι, σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές.
- Τα παγωτά light δεν είναι απαλλαγμένα και από θερμίδες. Για παράδειγμα, 1 ξυλάκι παγωτό light (0% σε ζάχαρη) με επικάλυψη σοκολάτας δίνει περίπου 180 θερμίδες. Όσες και 1 μπάλα παγωτό με γεύση σοκολάτας.
Επομένως, τα light παγωτά είναι μια λύση, όταν θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
5. Ποιο παγωτό να δίνω στο παιδί μου και πόσο συχνά;
Το παγωτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (σάκχαρα): περίπου 25 γρ. σε μία μερίδα 85 γρ. Περιέχει κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες. Το παγωτό είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δίνοντάς μας περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών A, D, B1, B2 και B12.
Το ότι περιέχει ωφέλιμα για τον οργανισμό στοιχεία δεν θα πρέπει να σας ξεγελά. Το παγωτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά, ούτε άλλα γεύματα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως γλύκισμα και να μην προσφέρεται καθημερινά. Μία με δύο φορές την εβδομάδα μια μικρή ποσότητα –ιδανικά χωρίς πρόσθετα σιρόπια και χρωστικές– είναι ό,τι πρέπει.
Προτιμήστε το παγωτό ενός ζαχαροπλαστείου που ξέρετε και εμπιστεύεστε. Ιδανικά, επιλέξτε gelato, επειδή περιέχει πιο αγνά υλικά. Τα fat-free και sugar-free παγωτά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες προκειμένου να αναπληρώσουν τις ιδιότητες των υλικών που λείπουν.
H Εύα Τσάκου είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος.