ΔΕΣ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Η γρήγορη απώλεια βάρους εξακολουθεί να είναι για πολλούς το ζητούμενο στην εποχή μας. Είναι όμως ασφαλής; Και πόσο εφικτό είναι να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου;
Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε στην εποχή του body positivity και της αποδοχής της εικόνας μας, μια ματιά στα σόσιαλ μίντια μεγάλων influencers, στις διαφημίσεις, στα θέματα ιστοσελίδων δείχνει ότι το λεπτό σώμα εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο ομορφιάς (και ενίοτε υγείας).
Οι γρήγορες λύσεις για απώλεια βάρους, τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς άμεσα από τα περιττά κιλά εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευση του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, περίπου το 90% των ανθρώπων που χάνουν βάρος γρήγορα καταλήγουν να το ξαναπαίρνουν.
Αν θες ή χρειάζεται να χάσεις βάρος, είναι σημαντικό για την υγεία σου να το κάνεις με τον σωστό τρόπο, αργά και σταθερά. Διαφορετικά, διάβασε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν αντιμετωπίζεις την απώλεια βάρους ως αγώνα ταχύτητας.
Χάνεις μυϊκό ιστό
Οι δύο βασικές στρατηγικές που επιλέγουν πολλοί για να χάσουν βάρος είναι ο περιορισμός των θερμίδων που λαμβάνουν και η αύξηση των επιπέδων φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, δημιουργείται θερμιδικό έλλειμμα που οδηγεί στην απώλεια κιλών. Όμως, μαζί με το λίπος, χάνεται και μυϊκή μάζα, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητά σου να σηκώνεις βαριά αντικείμενα και την ισορροπία σου. Η απώλεια αυτή μπορεί να επηρεάσει και άλλους μύες πέρα από τα μπράτσα, όπως τους μυς της καρδιάς και τους αναπνευστικούς μυς. Επίσης, προκαλεί αδυναμία και σε καθιστά πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Μπορεί να ξαναπάρεις κιλά
Η απώλεια μυϊκής μάζας επηρεάζει αρνητικά και τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, δηλαδή την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που δαπανάται ώστε το σώμα σου να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες.
Επιπλέον, η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας στον απότομο περιορισμό θερμίδων είναι να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επιβίωσης. Με απλά λόγια, μειώνεται ο μεταβολισμός σου, ώστε το σώμα θα αποθηκεύσει κάθε θερμίδα που καταναλώνεις, κάτι που προκαλεί αύξηση βάρους όταν σταματήσεις τη δίαιτα.
Απώλεια θρεπτικών συστατικών
Η δραστικές δίαιτες μπορούν, επίσης, να στερήσουν από το σώμα σου πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η οποία ανέλυσε το διατροφικό προφίλ τριών εμπορικών προγραμμάτων απώλειας βάρους, εντόπισε ελλείψεις όσον αφορά τη βιταμίνη D, τη βιταμίνη B12 και το ασβέστιο. Ελλείψεις που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια μαλλιών, αναιμία, κόπωση, αδύναμα οστά.
Μήπως νιώθεις κουρασμένος;
Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλοντας να δουν άμεσα αποτελέσματα στη ζυγαριά τους, περιορίζουν αρκετά τις θερμίδες που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους. Όμως, το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αν δεν του παρέχεις την ενέργεια αυτή, τότε είναι αναμενόμενο να αισθάνεσαι κόπωση και λήθαργο και να παρατηρείς πτώση στις αθλητικές σου επιδόσεις.
Η γρήγορη απώλεια βάρους βλάπτει την ψυχική υγεία
Η εμμονή με τη ζυγαριά και η πίεση για ένα συγκεκριμένο σωματότυπο μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική σου υγεία και ενδεχομένως να δημιουργήσουν μια προβληματική σχέση με το φαγητό και την εικόνα του σώματός σου. Σε περίπτωση που ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, μπορεί να βιώσεις συναισθήματα αποτυχίας, ντροπής, ενοχής ή χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Φρόντισε, επομένως, πριν ξεκινήσεις το ταξίδι της απώλειας βάρος να συμβουλευτείς ειδικού που θα σε καθοδηγήσουν με ασφάλεια στο ταξίδι αυτό.