iStock

ΔΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΤΟΣΤ

Το τοστ δεν είναι μόνο η πιο εύκολη λύση για ένα γρήγορο σνακ. Είναι και μια μεγάλη απόλαυση, αν φτιαχτεί με τον σωστό τρόπο.

Να σου φτιάξω ένα τοστάκι; Αυτή την ερώτηση όλοι την έχουμε ακούσει πολλές φορές, σε διάφορες φάσεις και συνθήκες. Νομίζω ότι το τοστ είναι το εθνικό μας σνακ. Πάει με καφέ, με φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, πάει όμως και με μπίρα αν σε κόψει απότομη πείνα.

Και το φτιάχνουν παντού γιατί είναι δημοφιλές, οικονομικότερο από άλλα σάντουιτς, πρακτικό στο να το φας και εύκολο να γίνει στη στιγμή. Εντωμεταξύ, το ότι σερβίρεται ζεστό, με ψημένο το ψωμί και λιωμένο το τυρί, είναι απόλαυση!

Είμαι μεγάλη φαν του τοστ και εγώ. Αφορμή να γράψω αυτό το κείμενο στάθηκε η κακοποίηση που έχει υποστεί αυτό το απλό, ταπεινό σάντουιτς. Αυτή τη συνειδητοποίηση την κάνω σχεδόν κάθε καλοκαίρι που το δοκιμάζω στα διάφορα καφέ και beach bars των νησιών ή περιοχών που επισκέπτομαι. Και ενώ η τιμή του κάθε χρόνο αυξάνεται ραγδαία, δυστυχώς την ίδια στιγμή η ποιότητά του πέφτει το ίδιο ραγδαία. Ο κυριότερος λόγος είναι η ποιότητα των υλικών που βάζουν, γιατί το υπόλοιπο δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία.

τοστ
iStock

5+1 μυστικά για το απόλυτο τοστ

  1. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, που είναι το ψωμί. Μπορεί να είναι κλασικό σίτου, μπορεί να είναι ολικής, προζυμένιο ή ακόμα και ζέας, ανάλογα με τα γούστα μας. Το σημαντικό είναι το ψωμί να μην είναι μπαγιάτικο, γιατί θα το ψήσεις τόσο ώστε να είναι μεν φρυγανισμένο αλλά να μένει εσωτερικά μαλακό και σχετικά αφράτο, όχι ξερό σαν φρυγανιά.
  2. Για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα φρυγανίσματος αλλά και γεύσης, είναι βασικό να αλείψουμε τις φέτες του τοστ με λίγο βούτυρο. Όχι με μαργαρίνη, με βούτυρο! Αλείφουμε μια πάρα πολύ λεπτή στρώση εσωτερικά αλλά κυρίως εξωτερικά, από την πλευρά που ακουμπάει στην τοστιέρα.
  3. Το τυρί πρέπει να είναι εύγεστο και να λιώνει ωραία. Πρέπει επίσης το τοστ να είναι πλούσιο σε τυρί και όχι στεγνό. Αυτό κυρίως θα καθορίσει τη γεύση του τοστ μας και από αυτό εξαρτάται το πόσο ζουμερό ή στεγνό θα είναι το αποτέλεσμα. Προτείνω διπλό τυρί για καλύτερα αποτελέσματα. Λειτουργούν καλά τυριά όπως το γκούντα και το ένταμ, αλλά μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ και γραβιέρα Νάξου ή ένα ωραίο κασέρι.
  4. Είτε επιλέξουμε κλασικό ζαμπόν, βραστό, ψητό ή καπνιστό, είτε γαλοπούλα, πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι καλής ποιότητας. Αλλιώς, καλύτερα το τοστ να μην έχει κανένα αλλαντικό. Ένα φτηνό ζαμπόν –όπως μια χείριστη ποιότητα ωμοπλάτης που πολλοί επιλέγουν να βάλουν για λόγους οικονομίας– μπορεί να χαλάσει εντελώς την εμπειρία του τοστ αλλά και το στομάχι σου!  Το θέμα του αλλαντικού στα σάντουιτς που συναντούμε ευρέως στην Ελλάδα είναι πονεμένη ιστορία, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι καλό να διαλέγουμε αλλαντικά υψηλής ποιότητας και χωρίς πολλά συντηρητικά.
  5. Ντομάτα, ναι ή όχι; Εξαρτάται από τα γούστα, γιατί απαραίτητη δεν είναι. Το κακό επίσης με τη ντομάτα είναι ότι μπορεί να σου πανιάσει το ψωμί, αν είναι χοντροκομμένη, και να σου προκαλέσει έγκαυμα στο στόμα! Αργεί λίγο παραπάνω να κρυώσει, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι τη θεωρώ απαραίτητη όταν δεν βάζουμε ζαμπόν στο τοστ και είναι μόνο με τυρί. Οι βασικές συμβουλές της ντομάτας είναι να είναι λεπτοκομμένη, να έχουμε αφαιρέσει τα πολλά σπόρια και να είναι στεγνή από ζουμιά. Επίσης, μπορούμε να την έχουμε ελαφρώς αλατίσει, ενώ όταν μπαίνει μόνη με το τυρί μού αρέσει να προσθέτω λίγη ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό.
  6. Το ψήσιμο είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα αλλά όχι να μαυρίσει, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει λιώσει το τυρί. Τοστ με τυρί που δεν έχει λιώσει είναι σκέτη απογοήτευση και δυστυχώς συχνό φαινόμενο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.