ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΦΑΕΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τι σχέση έχει η συνήθεια του παιδιού να μην τρώει λαχανικά με το χρώμα του πιάτου του; Μεγάλη, αν πιστέψουμε τους ειδικούς.
Είναι το παιδί ή/και το έτερόν σας ήμισυ δύσκολο στο φαγητό; Σταματήστε να μαγειρεύετε πολλά διαφορετικά πράγματα και να μηχανεύεστε τεχνάσματα για να πάρει το αγαπημένο σας πρόσωπο όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Και τι να κάνετε; Μπορείτε απλώς να σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο διαφορετικού χρώματος!
Οι παραξενιές στο φαγητό συνιστούν μια επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά, που συνήθως κατηγοριοποιείται ως:
- περιορισμένη δίαιτα,
- ειδική προετοιμασία φαγητού,
- έντονες αντιπάθειες,
- δυσκολία αποδοχής νέων τροφών.
Σε όλη τη διάρκεια ζωής του, ένας «picky eater» καταναλώνει λιγότερα από 20 διαφορετικά είδη τροφής. «Η περιορισμένη δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, όπως και σε προβλήματα υγείας – καρδιακές παθήσεις, κακή υγεία των οστών και οδοντικά προβλήματα», εξήγησε ο Dr Lorenzo Stafford, ερευνητής της όσφρησης στο Τμήμα Ψυχολογίας του University of Portsmouth.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει επίσης ένα κοινωνικό κόστος, επειδή συνήθως ευχάριστες στιγμές μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε καταστάσεις άγχους και συγκρούσεων, όταν οι επιλεκτικοί πιέζονται για να φάνε ή νιώθουν ντροπή που δεν τρώνε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους παράγοντες που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά».
Το πιάτο και τα μάτια σου!
Έως τώρα είχε μελετηθεί το πόσο επηρεάζεται η γεύση αυτών που δεν δοκιμάζουν νέα πράγματα από τη μυρωδιά και την υφή του φαγητού. Η ομάδα του Dr Stafford έγινε η πρώτη που μελέτησε πόσο μπορεί να επηρεάζεται η γεύση των picky eaters από το χρώμα του σκεύους που έχουν μπροστά τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χρώμα που έχει το πιάτο στο οποίο τρώνε επίσης επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference. Συμμετείχαν 50 άτομα, με τους μισούς να έχουν τροφική νεοφοβία (βλ. απροθυμία να φάνε ή να δοκιμάσουν τρόφιμα που δεν γνωρίζουν ήδη).
Δοκίμασαν το ίδιο σνακ, που σερβιρίστηκε σε κόκκινο, λευκό ή μπλε πιάτο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι επιλεκτικοί επηρεάστηκαν από το χρώμα και σε επίπεδο αντίληψης της αλμυρότητας και σε αυτό της επιθυμίας για δοκιμή. Κάτι που δεν ίσχυσε για όσους δεν έχουν πρόβλημα να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.
Συγκεκριμένα, το σνακ βαθμολογήθηκε ως υψηλότερο σε αλάτι στο κόκκινο και το μπλε πιάτο, έναντι του λευκού, και λιγότερο επιθυμητό όταν προσφέρθηκε στο κόκκινο.
Στη Μεγάλη Βρετανία, τα αλμυρά σνακ πωλούνται συχνά σε μπλε συσκευασία, γεγονός που οι επιστήμονες πιστεύουν πως εξηγεί ορισμένα από τα ευρήματα της αλμυρότητας. Η έρευνα καταλήγει στο ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ευρήματα εκτείνονται πέρα από τα τρόφιμα και τα χρώματα που ελέγχθηκαν.
«Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όσους προσπαθούν να επεκτείνουν την γκάμα των τροφίμων», τόνισε ο Dr. Stafford. «Αν θέλατε να ενθαρρύνετε έναν επιλεκτικό να δοκιμάσει περισσότερα λαχανικά –είναι γνωστό ότι τα θεωρούν πικρά–, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα σερβίρετε σε ένα πιάτο ή ένα μπολ που είναι γνωστό ότι αυξάνει την αίσθηση της γλυκύτητα. Μέσα από περαιτέρω έρευνα θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τρόπους, ώστε να επηρεάσουμε θετικά τη διατροφή αυτών των ατόμων και ως εκ τούτου την ψυχική και σωματική τους υγεία».