ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η πατάτα μαζί με τα ζυμαρικά είναι απαγορευμένες τροφές, αν θες να χάσεις βάρος, γιατί περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να το ανατρέψει αυτό, βρίσκοντας πως μπορείς να χάσεις βάρος τρώγοντας πατάτες.
Μεγάλη είναι η μάχη που δίνουν όσοι βρίσκονται σε δίαιτα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν ή ακόμη και να κόψουν τους υδατάνθρακες. Η πατάτα –σου λέει– δεν είναι καλό πράγμα, ακόμα και βραστή. Φάε –σου λέει– κουνουπίδι, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το τι τρως για να χάσεις βάρος. Μπορεί –σου λέει– να το πετύχεις ακόμη και τρώγοντας περισσότερο, αν τρως σωστά.
Ευτυχώς για τους λάτρεις της πατάτας, όπως συμβαίνει συχνά με τις επιστημονικές έρευνες, έρχεται μία καινούργια να ανατρέψει τα δεδομένα.
Μία νέα έρευνα απενοχοποιεί τις πατάτες
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 36 άτομα ηλικίας 18-60 ετών που ήταν υπέρβαρα, παχύσαρκα ή είχαν αντίσταση στην ινσουλίνη, και τα υπέβαλαν σε ένα πείραμα 8 εβδομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες έφαγαν 85 γραμμάρια κρέατος ή ψαριού στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, είτε με 57 γραμμάρια πατάτας είτε με 57 γραμμάρια μαγειρεμένων οσπρίων, μαζί με ψωμί, ρύζι ή ζυμαρικά.
Και οι δύο δίαιτες είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά , και οι εθελοντές έπρεπε να αντικαταστήσουν το 40% της συνηθισμένης κατανάλωσης κρέατος με τις μερίδες λαχανικών που τους αναλογούσαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι δίαιτες περιείχαν ίσα οφέλη για την υγεία, ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες έτρωγαν πατάτες ή όσπρια. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν πατάτες έχασαν 5,8 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ όσοι έτρωγαν φασόλια έχασαν 4 κιλά. Και οι δύο ομάδες είδαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μία εκ των επικεφαλής της έρευνας, η καθηγήτρια Candida J. Rebello, διαιτολόγος στο Pennington Biomedical Research Centre της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Αποδείξαμε ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι πατάτες δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη μας έχασαν βάρος».
Πού οφείλεται η απώλεια βάρους;
Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού για να αισθάνονται χορτάτοι, ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες περιέχει το γεύμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έτρωγαν πατάτες –οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα χορταστικές– ικανοποιούσαν το αίσθημα της πείνας γρηγορότερα, χωρίς να προσπαθούν να καταναλώσουν περισσότερα θερμιδικά τρόφιμα αργότερα.
Οι πατάτες περιέχουν περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια – περισσότερο από το διπλάσιο από άλλα λαχανικά, όπως τα καρότα και το μπρόκολο. Αλλά περιέχουν επίσης έως και τις μισές θερμίδες από το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, όταν καταναλώνονται στις ίδιες ποσότητες.
Το βασικό σημείο της μελέτης είναι ότι δεν μειώθηκαν οι ποσότητες της μερίδας των γευμάτων, αλλά το θερμιδικό τους περιεχόμενο συμπεριλαμβάνοντας τις πατάτες. Το γεύμα κάθε συμμετέχοντα ήταν προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες θερμιδικές του ανάγκες, ωστόσο αντικαθιστώντας κάποια ποσότητα κρέατος με πατάτα, οι συμμετέχοντες χόρταιναν πιο γρήγορα και συχνά δεν τελείωναν καν το γεύμα τους.
Πώς πρέπει να είναι μαγειρεμένες οι πατάτες;
Προτού βιαστείς να πανηγυρίσεις, να πούμε ότι φυσικά και παίζει ρόλο ο τρόπος που είναι μαγειρεμένες οι πατάτες. Οι τηγανητές και τα τσιπς εξακολουθούν να μην είναι υγιεινές επιλογές.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, όσοι έτρωγαν πατάτες τις έβραζαν ή τις έψηναν με τη φλούδα και στη συνέχεια τις κρύωναν στο ψυγείο για 12-24 ώρες, επειδή αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και μειώνει την απόκριση γλυκόζης στο αίμα που συνήθως προκαλούν οι πατάτες. Έτσι μαγειρεμένες, γίνονταν άλλοτε πουρές, άλλοτε πατατοσαλάτα και άλλοτε παρέμεναν ως είχαν.
Η ιδέα είναι να καταναλώνεις τρόφιμα με μεγαλύτερο βάρος που είναι όμως χαμηλά σε θερμίδες, ώστε να μειώνεις τη θερμιδική σου πρόσληψη. Στα συν της πατάτας, βέβαια, είναι και η τιμή της.