iStock

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟ E. COLI;

Πόσο επικίνδυνο είναι το γνωστό κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli - E. coli) και πώς μπορεί το σωστό μαγείρεμα του κρέατος να σε προστατεύσει από αυτό;

Οι φετινές μου διακοπές περιλάμβαναν ένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο, την πόλη με τις πολλές ανηφόρες, τα ανοιχτά cable cars, τα self-driving ταξί, κι έναν μικρό πανικό εξαιτίας της έξαρσης περιστατικών εύρεσης E. coli σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α., που οδήγησε στην ανάκληση μεγάλων ποσοτήτων βιολογικών καρότων και μοσχαρίσιου κιμά. Είχαμε ή δεν είχαμε καταναλώσει άραγε κάποιο από αυτά;

Οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν προέτρεπαν τους καταναλωτές να πετάξουν τα πιθανά μολυσμένα προϊόντα, ενώ η ανάκληση βόειου κιμά συνοδεύτηκε με την υπενθύμιση όλα τα προϊόντα κρέατος να μαγειρεύονται σε ασφαλή θερμοκρασία. Δύο είναι, λοιπόν, τα ερωτήματα που μας «καίνε»:

  • Σκοτώνει το μαγείρεμα το E. coli;
  • Είναι ασφαλής η κατανάλωση μιας τροφής που μπορεί να έχει μολυνθεί, αν τη μαγειρέψουμε σωστά;

Τι είναι το E. coli;

«Το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Τα περισσότερα είδη του είναι αβλαβή ή και επωφελή για τον οργανισμό. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο στομάχι των θερμόαιμων ζώων, όπως οι άνθρωποι, συμπληρώνοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου», αναφέρει ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Παρόλο που τα περισσότερα είδη E. coli δεν θα σε βλάψουν, μερικά μπορεί να σε αρρωστήσουν σοβαρά ή ακόμα και να σε σκοτώσουν.

E. Coli
iStock

Ένας από τους τρόπους μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου ή νερού. «Συνήθως, το μολυσμένο τρόφιμο είναι ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, φρούτα ή λαχανικά και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως μη παστεριωμένο φρέσκο γάλα, μαλακά τυριά και γιαούρτι. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί κατά την προετοιμασία του προς κατανάλωση από μολυσμένο άτομο, που δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας», ενημερώνει ο ΕΟΔΥ.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από E. coli

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του βακτηρίου, αλλά γενικά σε ήπιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν διάρροια, έντονες κράμπες στο στομάχι, έμετο ή χαμηλό πυρετό.

Σκοτώνει το μαγείρεμα τα βακτήρια;

Το μαγείρεμα του φαγητού σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει το E. coli. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει αναρτήσει λίστα με τις συνιστώμενες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, ο μοσχαρίσιος κιμάς πρέπει να μαγειρεύεται στους 71,1 °C. Για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, προμηθεύσου ένα θερμόμετρο τροφίμων, που το βάζεις στο κέντρο του κρέατος για να ελέγχεις τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Το να σκοτώσεις το βακτήριο σε μολυσμένα καρότα ή άλλα φρούτα και λαχανικά είναι λίγο πιο δύσκολο, καθώς αρκετά από αυτά συνηθίζουμε να τα καταναλώνουμε ωμά. Ωστόσο, αν τα μαγειρέψεις σωστά (η θερμοκρασία στο εσωτερικό πρέπει να είναι 71,1 °C), αυτό θα σκοτώσει τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

E. Coli
iStock

Λάβε τα μέτρα σου

Το σωστό μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να σκοτώσει το E. coli. Βέβαια, αν έχει γίνει ανάκληση σε κάποιο προϊόν ή φοβάσαι ότι ένα τρόφιμο μπορεί να έχει μολυνθεί, καλύτερα να ακολουθήσεις τις οδηγίες ανάκλησης και να το πετάξεις.

Είναι, επίσης, σημαντικό να καθαρίζεις σχολαστικά οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με το τρόφιμο αυτό, όπως π.χ. οποιοδήποτε φαγητό βρίσκεται κοντά του στο ψυγείο, καθώς και το ίδιο το ψυγείο.

Τέλος, μην ξεχνάς να καθαρίζεις σχολαστικά τις επιφάνειες επεξεργασίας των τροφών και τα χέρια σου, να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα για να αποφύγεις διασταυρούμενη μόλυνση, να τα μαγειρεύεις σε ασφαλή θερμοκρασία και να τα ψύχεις σωστά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.