Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΜΠΟΡΕΙ Η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΟΥ;

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίδραση στην ρύθμιση των ορμονών. Μάθε πώς να την κάνεις σωστά, γιατί οι ρυθμισμένες ορμόνες είναι απαραίτητο δείγμα καλής υγείας.

Αμέτρητοι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος «ορκίζονται» στη διαλειμματική νηστεία, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτή η διατροφική τάση μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα, όπως χρόνια φλεγμονή, κάποια αυτοάνοσα και ίσως κάποιες μορφές καρκίνου.

Σε περίπτωση που δεν έχει ακόμα υποπέσει στην αντίληψή σου, αναφερόμαστε σε μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις στη σύγχρονη διατροφολογία που –περιγράφοντάς την υπεραπλουστευμένα– σου προτείνει να μην τρως τίποτα ορισμένες ώρες μέσα στο 24ωρο και να λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός σου στις ώρες που απομένουν. Διάβασε εδώ αν μπορείς πράγματι να χάσεις βάρος δοκιμάζοντάς την και εδώ βρες τις απαντήσεις στα 16 συχνότερα ερωτήματα σχετικά με αυτήν.

Ενώ πολλοί την εκθειάζουν, δεν είναι λίγοι αυτοί που κρατούν τις επιφυλάξεις τους για τυχόν παρενέργειες. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα, η Dr. Sara Gottfried που ειδικεύεται στον ρόλο της διατροφής στην υγεία εξηγεί πώς η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάζει την ρύθμιση των ορμονών.

«Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίδραση στη ρύθμιση των ορμονών»

Στο δημοσίευμά της η γιατρός υποστηρίζει πως η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τις ορμόνες με θετικό και αρνητικό τρόπο:

  • Στη θετική πλευρά, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώνεται η σηματοδότηση της ινσουλίνης και η επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε απώλεια βάρους και μείωση του λίπους στην κοιλιά.
  • Στα αρνητικά, ορισμένες γυναίκες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής περιορίζουν τις θερμίδες σε βαθμό που χάνεται το σήμα που ενεργοποιεί την ωορρηξία, γνωστό ως παλμικότητα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η περίοδός τους τότε αρχίζει να γίνεται ανώμαλη ή ακόμα και να σταματά. Η λύση σε αυτό είναι ένα διατροφικό πλάνο που να επαναφέρει τις ορμόνες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεν η απώλεια βάρους, αλλά όχι σε βαθμό που να επιβαρύνεται ο κύκλος περιόδου.

Τι να προσέξεις ώστε η διαλειμματική νηστεία να μην καταστρέψει τον κύκλο σου

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει το ημερήσιο όριο θερμίδων στις γυναίκες ως μεγαλύτερο των 27,2 θερμίδων ανά κιλό άλιπης μάζας σώματος. Η άλιπη μάζα σώματος περιλαμβάνει τα οστά, τη μυϊκή μάζα, το νερό του σώματος, καθώς και τους συνδετικούς και οργανικούς ιστούς (η λιπώδης μάζα περιλαμβάνει το δομικό και αποθηκευτικό λίπος).

Αν λοιπόν η άλιπη μάζα σου είναι π.χ. 45 κιλά, χρειάζεται να τρως υγιεινές, ορμονο-ρυθμιστικές τροφές που να υπολογίζονται στις 1360 θερμίδες ημερησίως ή και λίγο παραπάνω.

Φυσικά, επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσεις την άλιπη και λιπώδη μάζα του σώματός σου μόνη σου, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο που θα υπολογίσει για εσένα ακριβώς πόσες θερμίδες ημερησίως χρειάζεσαι.

Την ίδια ώρα έχε υπόψιν σου ότι υπάρχουν διάφορα τεκμηριωμένα πρωτόκολλα (δηλαδή προγράμματα διαλειμματικής νηστείας) που έχουν ελεγχθεί σε τυχαιοποιημένες δοκιμές και μπορείς να δοκιμάσεις, ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις ακριβώς πόση άλιπη μάζα έχεις.

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να επηρεάσει τις ορμόνες σου;
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας που διατηρούν την ισορροπία των ορμονών σου

Η Dr. Gottfried προτείνει τρία τέτοια πρωτόκολλα, τα οποία έχουν καλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν την ισορροπία των ορμονών σου:

  1. Μία μέθοδος είναι τα 5/2 της εβδομάδας. Δηλαδή, περιορίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις για 2 ημέρες της εβδομάδας και τρως κανονικά (όπως συνηθίζεις) τις υπόλοιπες 5 μέρες.
  2. Μια άλλη μέθοδος είναι η γνωστή χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, κατά την οποία περιορίζεις το διατροφικό σου παράθυρο εντός του 24ωρου.
  3. Μια τρίτη μέθοδος είναι μια τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας. Αυτό σημαίνει εναλλαγή μεταξύ τροφής κατά βούληση και ημερών νηστείας (και κατανάλωση έως 600 θερμίδες την ημέρα). «Αυτή φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, παρά για αυτές που τώρα μπαίνουν σε αυτή τη φάση, αναφορικά με την απώλεια βάρους».

Η ίδια η γιατρός αναφέρει ότι για τις γυναίκες προκρίνει το πρωτόκολλο 16/8 ή την τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας, αν και η πρώτη είναι κατά τη γνώμη της πιο εύκολη.

Όπως η ίδια επισημαίνει: «Κάποιες γυναίκες διαπιστώνουν ότι το να μειώνουν σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνουν (σε 500-800) για δύο ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να ενεργοποιήσει στον οργανισμό τους τη λειτουργία επιβίωσης, με αύξηση της κορτιζόλης, και αυτό να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές». Στην περίπτωση αυτή το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να αλλάζει.

Και συνεχίζει: «Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του “menopot”, αυτού του επιπλέον βάρους που εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από την κοιλιά σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση».

Αποκαλύπτει, μάλιστα, τι προτείνει στις γυναίκες που παρακολουθεί: «Εφόσον κρίνω ότι το πρωτόκολλο αυτό ταιριάζει στο σωστό άτομο, ξεκινώ με το πρόγραμμα 14/10 (δηλαδή 14 ώρες νηστείας και 10 λήψης θερμίδων), για να φτάσω σταδιακά στο 16/8 και να δούμε αν έχει αποτέλεσμα. Αν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δοκιμάζω την επόμενη εναλλακτική, την τροποποιημένη νηστεία εναλλάξ ημέρας».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ίδια, «μπορώ να επιβεβαιώσω πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν μπορείς να επιτύχεις πραγματικά καλή υγεία, αν δεν είναι υγιείς και ισορροπημένες οι ορμόνες σου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.