iStock

ΜΠΙΡΑ ΣΕ ΚΟΥΤΑΚΙ VS ΜΠΟΥΚΑΛΙ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Οι λάτρεις της μπίρας δεν έχουν απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα: μπίρα στο γυάλινο μπουκάλι ή στο αλουμινένιο κουτάκι; Επιστήμονες αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα.

Οι λάτρεις της μπίρας δεν αναρωτιούνται μόνο αν είναι προτιμότερο να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό με ή χωρίς αφρό. Ταλανίζονται ταυτόχρονα και από ένα ακόμα ερώτημα: Να την απολαύσουν από μπουκάλι ή από αλουμινένιο κουτάκι;

Για αρχή να πούμε ότι το πού αποθηκεύεται η μπίρα έχει σημασία, επειδή... μπαγιατεύει. Ορίστε τι συμβαίνει: Η μπίρα, εκτός από νερό και αιθανόλη, περιέχει χιλιάδες γευστικές ενώσεις, μεταβολίτες που παράγονται από τη μαγιά, τον λυκίσκο και άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Κατά την αποθήκευση, ορισμένα από τα συστατικά αυτά διασπώνται, ενώ άλλα σχηματίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μπίρα να… μπαγιατεύει. Επομένως το ερώτημα αν η αγαπημένη μπίρα παραμένει πιο φρέσκια σε  μπουκάλι ή σε κουτί, έχει βάση.

Η μπίρα στο εργαστήριο

Οι ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο αναφέρουν στο περιοδικό της American Chemical Society, Food Science & Technology, ότι η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη και εξαρτάται από τον τύπο της μπύρας. Η μελέτη που διεξήγαγαν εστίασε σε δύο τύπους μπίρας: μια amber ale και μία IPA. Στην ουσία, εξέτασαν τη χημική τους σταθερότητα σε γυάλινα μπουκάλια και σε κουτιά αλουμινίου.

Κουτάκια και καφέ μπουκάλια μπήκαν στο ψυγείο για ένα μήνα, ενώ στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε μήνες. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μιμηθούν τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης. Κάθε δύο εβδομάδες, οι ερευνητές ανέλυαν τους μεταβολίτες στα δοχεία που ξεσφράγιζαν.

μπίρα
Unsplash Asier Astorkiza

Μπίρα σε μπουκάλι ή σε κουτάκι;

Στο διάστημα αυτό, η συγκέντρωση ορισμένων μεταβολιτών στις amber ale –συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αμινοξέων και εστέρων– διέφερε σημαντικά ανάλογα με το αν η μπίρα ήταν συσκευασμένη σε μπουκάλι ή σε κουτί. Οι IPA, ωστόσο, ήταν λιγότερο ευαίσθητες στον τύπο συσκευασίας, πιθανώς λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης πολυφαινολών από τον λυκίσκο. Αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν την οξείδωση και δεσμεύουν τα αμινοξέα, διατηρώντας τα στην μπίρα.

μπίρα
iStock

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το μεταβολικό προφίλ τόσο στις amber ale όσο και στις IPA άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, είτε συσκευάστηκαν σε κουτί είτε σε μπουκάλι. Ωστόσο, οι amber ale σε κουτάκι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη διακύμανση κατά τη διάρκεια της παλαίωσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.