Καρολίνα Δωρίτη

ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TIKKA MASALA

Με ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών που είναι ευεργετικά για την υγεία μας, το κοτόπουλο tikka masala είναι ένα πιάτο με ινδικά αρώματα, καυτερό όσο το θέλουμε και πολύ γευστικό.

Είναι πιθανό όταν ακούτε «κοτόπουλο tikka masala» το μυαλό σας να ταξιδεύει στην Ινδία, όμως η προέλευση αυτής της συνταγής δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Το πιθανότερο είναι ότι δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, από μετανάστες που είχαν φτάσει εκεί από χώρες της Νότιας Ασίας, κυρίως την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Πρόκειται για κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, χωρίς τα κόκαλα, που πρώτα μαρινάρεται σε διάφορα μπαχαρικά, στη συνέχεια ψήνεται και τέλος μαγειρεύεται μέσα σε μια μυρωδάτη σάλτσα με ντομάτα και μπαχαρικά.

Ο συνδυασμός των υλικών και κυρίως των μπαχαρικών που περιλαμβάνει η συνταγή είναι εξαιρετικός για την υγεία μας. Ο κουρκουμάς και το τζίντζερ –ειδικά μαζί– έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, το σκόρδο είναι πολύ ευεργετικό, όπως και ο συνδυασμός του μείγματος μπαχαρικών που είναι γνωστό ως «garam masala» και χρησιμοποιείται ευρέως σε ινδικές συνταγές.

Το garam masala έχει συνήθως μπαχαρικά όπως μαύρο και άσπρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, δάφνη, το εξωτερικό περίβλημα του μοσχοκάρυδου, κάρδαμο, κύμινο, σπόρους κόλιανδρου και κόκκινο τσίλι – χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα καυτερό από μόνο του. Το πόσο καυτερή θα κάνουμε τη συνταγή εξαρτάται από την ποσότητα τσίλι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Προσωπικά, μου αρέσει να φτιάχνω αυτό το φαγητό συχνά στο σπίτι. Μου αρέσει επίσης να εκπαιδεύω την γευστική παλέτα του οκτάχρονου γιου μου σε μπαχαρικά και γεύσεις από διάφορες κουζίνες του κόσμου, γι’ αυτό και δεν το κάνω πολύ καυτερό!

Προτιμώ το φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, γιατί είναι πιο ζουμερό και γευστικό, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και με στήθος. Είναι επίσης ιδιαίτερα νόστιμο και με αρνίσιο κρέας.

Η παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί συνήθως κρέμα γάλακτος, αλλά εγώ προτιμώ το γάλα καρύδας. Προσοχή, όμως, στο γάλα καρύδας που επιλέγετε για μαγειρική. Αυτό που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ μαζί με τα υπόλοιπα γάλατα είναι πολύ αραιό και δεν κάνει για μαγείρεμα. Προσέχουμε, λοιπόν, να παίρνουμε αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου και η συσκευασία τους γράφει ότι είναι κατάλληλα για μαγειρική.

Το πιάτο αυτό το συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι, ενώ ταιριάζει πολύ και λίγο γιαούρτι στο πλάι, ή raita, μια Ινδική σος που μοιάζει κάπως με το δικό μας τζατζίκι.

Συνταγή για ασιατικό κοτόπουλο Tikka Masala

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 2-3 ώρες

κοτόπουλο Tikka Masala
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 650 γρ. μπούτι κοτόπουλο φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια περίπου 2,5 εκ.
  • 5 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 15 γρ. τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • ¼ κ.γ. κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο

Για τη σάλτσα

  • 4 κ.γ. βούτυρο ghee (μία παραλλαγή του κλαριφιέ που προέρχεται από την Ινδία) ή κλασικό
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 18 γρ. τζίντζερ φρέσκο, καθαρισμένο
  • 1 ½ κ.γ. garam masala
  • 1 κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
  • 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
  • 100 γρ. πελτές ντομάτας
  • ¼ κ.γ. κόκκινο τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν (μπορούμε να βάλουμε παραπάνω αν θέλουμε το πιάτο πιο πικάντικο, ή λιγότερο αν δεν το θέλουμε)
  • 250 γρ. πασάτα ντομάτας
  • 300 ml γάλα καρύδας, κατάλληλο για μαγείρεμα
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Βάζουμε σε μπλέντερ ή στο μούλτι το γιαούρτι, τον πελτέ ντομάτας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το τζίντζερ, το λεμόνι, το τσίλι και αλάτι λίγο ή κατά βούληση. Τα πολτοποιούμε ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα.

Βάζουμε το κομμένο κοτόπουλο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα την πάστα που ετοιμάσαμε. Αλείφουμε καλά με αυτήν το κοτόπουλο, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να μαριναριστεί.

Για τη σάλτσα, βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, και πολτοποιούμε.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ψήνουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο για περίπου 4-5 λεπτά, γυρνώντας το. Μόλις το κοτόπουλο γίνει, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε το μείγμα με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, και ανακατεύουμε απαλά να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και τον πελτέ, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά.

κοτόπουλο Tikka Masala
Καρολίνα Δωρίτη

Αφού σιγοβράσει για 5 λεπτά, προσθέτουμε το γάλα καρύδας.

Κρατάμε τη φωτιά χαμηλή και μόλις αρχίσει πάλι να κοχλάζει προσθέτουμε μέσα το κοτόπουλο με όλα του τα ζουμιά από τη μαρινάδα, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλάτι.

κοτόπουλο Tikka Masala
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και φρέσκα φύλλα κόλιανδρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.