ΑΠΛΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Η επιλογή και το μαγείρεμα των ψαριών ίσως σου φαίνεται μια πολύπλοκη υπόθεση, αλλά μπορεί να γίνει εύκολη αν μάθεις ορισμένα μυστικά.
Τα ψάρια εκτός από πολύ ωφέλιμη τροφή είναι και πολύ νόστιμα. Αρκεί να ξέρεις να τα μαγειρεύεις. Βέβαια, πριν από το μαγείρεμα, σημαντική είναι η επιλογή των κατάλληλων ψαριών και η προετοιμασία. Τα ψάρια είναι πραγματικά πολύ νόστιμα αν είναι φρέσκα. Γι' αυτό πρέπει να ξέρεις να τα ξεχωρίζεις.
Το φρέσκο ψάρι έχει καθαρά μάτια και γυαλιστερό δέρμα, ενώ το κρέας του είναι σφιχτό και ελαστικό. Για να το καταλάβεις αυτό πιέζοντας με το δάχτυλο το ψάρι, το βαθούλωμα που σχηματίζεται θα πρέπει να μπορεί να «επανέλθει» αμέσως.
Επιπλέον, το φρέσκο ψάρι δεν μυρίζει έντονα ψαρίλα, αλλά θάλασσα. Ένα έξυπνο tip είναι το εξής: ένα φρέσκο ψάρι, όταν το βάλεις σε κατσαρόλα με νερό, θα «καθίσει» στον πάτο της κατσαρόλας. Αν ανέβει στην επιφάνεια, σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο.
Πώς να καθαρίσεις και να «προετοιμάσεις» τα ψάρια σου
Τα ψάρια καθαρίζονται ευκολότερα αν τα βάλουμε για λίγα λεπτά σε ζεστό νερό και μετά τα ξεπλύνουμε με κρύο. Χρησιμοποίησε το ειδικό για το καθάρισμα εργαλείο και ξεκίνα από την ουρά προς το κεφάλι. Στη συνέχεια, χάραξε την κοιλιά, αφαίρεσε τα εντόσθια και κατόπιν τα βράγχια. Ξέπλυνε με άφθονο κρύο νερό.
- Τα λέπια καθαρίζονται πιο εύκολα, αν βάλεις τα ψάρια σε νερό με ξύδι.
- Μπορείς να φυλάξεις το φρέσκο, καθαρισμένο ψάρι, μέσα σε μια πλαστική σακούλα, στη συντήρηση του ψυγείου για 1-2 μέρες.
- Αφού τα καθαρίσεις, ράντισέ τα με ξύδι ή λεμόνι, άφησέ τα για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, αλάτισέ τα. Ιδανικά, πασπάλισε την επιφάνεια εργασίας με αλάτι και κύλησέ τα επάνω, ώστε να αλατιστεί καλά όλη η επιφάνεια. Τα ψάρια που θα μαγειρευτούν ολόκληρα τα αλατίζουμε μέσα-έξω.
- Μια ωραία και εύκολη μαρινάδα για τα ψάρια είναι αυτή που φτιάχνεται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μυρωδικά και σκόρδο.
- Τα φιλέτα ψαριού γίνονται πιο νόστιμα και τραγανά αν στο πανάρισμα προσθέσεις και λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Μυστικά για να μαγειρέψεις τα ψάρια σου
– Για το ψήσιμο
Μην ψήνεις το ψάρι μέσα σε αλουμινόχαρτο. Τοποθέτησέ το σε λαδόκολλα και βάλε από πάνω το αλουμινόχαρτο για να τη συγκρατήσει.
Τα μικρά φιλέτα ψαριού χρειάζονται περίπου 10 λεπτά μαγειρέματος, τα μεσαία 20 και τα μεγάλα περίπου 30 λεπτά.
Αν θες να μαγειρέψεις ολόκληρο το ψάρι, χάραξε ελαφρά τις 2 πλευρές διαγωνίως, 2-3 φορές. Δεν πρέπει όμως να κόψεις τη ραχοκοκαλιά.
Αν θες να ψήσεις ένα μεγάλο ψάρι, προκειμένου να μην χάσει το σχήμα του βάλε στην κοιλιά του ολόκληρα μικρά καρότα.
– Για τον ατμό και την κατσαρόλα
Αν θέλεις να μαγειρέψεις ψάρι στον ατμό, μια καλή ιδέα είναι να το τυλίξεις σε φύλλα μαρουλιού, ώστε να μην διαλυθεί.
Για να μην διαλυθεί το βραστό ψάρι και να αποκτήσει ζουμερή, λευκή σάρκα, πρόσθεσε στο νερό λίγο χυμό λεμονιού.
– Για το τηγάνι
Για το τηγάνισμα, ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού στο τηγάνι θα εμποδίσει την εξάπλωση της δυσάρεστης μυρωδιάς στο σπίτι.
Για να μην κολλήσει το ψάρι στο τηγάνι, ρίξε στο λάδι ελάχιστο αλάτι ή αλεύρωσε το ψάρι.
– Για τον φούρνο
Αν θες να μαγειρέψεις στον φούρνο με ντομάτα, προτίμησε τη φρέσκια ντομάτα και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τα ψάρια που ενδείκνυνται για τον φούρνο είναι η συναγρίδα, το φαγκρί και το λαβράκι.
Αν το ψάρι είναι στεγνό, λιώσε λίγο βούτυρο μαζί με λάδι, σόταρε 2 κουταλιές ψιλοκομμένα μυρωδικά και ρίξ' το στο ψάρι.