ΑΠΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΑΒΓΑ
Αν το βράσιμο του αβγού αποτελεί και για εσάς μυστήριο, μια σεφ μας εξηγεί πώς να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά.
Πόσο εύκολο είναι να βράσετε ένα αβγό; Για πολλούς, ειδικά όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κουζίνα, το βράσιμο του αβγού αποτελεί μυστήριο. Πότε θα βγει μελάτο, πότε πολύ σφιχτό, πότε κάτι στο ενδιάμεσο. Λες και ισχύει το «άγνωσται αι βουλαί» του... αβγού.
Τα πράγματα, όμως, είναι πιο απλά από ό,τι νομίζουμε. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και την επόμενη φορά το θρεπτικό και νόστιμο αβγό θα υποκύψει στη θέλησή σας. Τα σκεύη που θα χρειαστείτε υπάρχουν ακόμα και στο σπίτι ενός single.
Οδηγίες για το βράσιμου του αβγού
Κατ’ αρχάς, βγάζετε τα αβγά από το ψυγείο 1 ώρα πριν το βράσιμο και επιλέγετε μια μεγάλη κατσαρόλα, ώστε να μην εφάπτεται το ένα με το άλλο και τσουγκρίσουν, γιατί θα ραγίσει το τσόφλι. Έχετε, επίσης, υπόψη ότι ο χρόνος μετράει από την στιγμή του βρασμού.
- Για πολύ μελάτα αβγά (à la coque), που τρώγονται με το κουταλάκι από την αβγοθήκη, χρειάζεται βράσιμο 90 δευτερόλεπτα. Αν προτιμάτε το ασπράδι λίγο πιο σφιχτό, βράζετε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, δηλαδή συνολικά 2 λεπτά.
- Για μελάτα αβγά (mollets) θα μετρήσετε 3 λεπτά από την στιγμή του βρασμού.
- Για σφιχτά αβγά μετράτε 6-8 λεπτά από την στιγμή του βρασμού. Πάντα κρυώνουμε τα αβγά πριν τα ξεφλουδίσουμε (αν ψάχνετε τρόπο να τα καθαρίζετε με επιτυχία, σας έχουμε έξι, για να βρείτε ποιος σας βολεύει περισσότερο).
Για αβγά ποσέ
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Δεν προσθέτετε αλάτι, αλλά αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε 3 κουταλιές λευκό κρασί ή λευκό ξύδι, για να σπάσει η μυρωδιά του αβγού.
Αφού βράσει το νερό, χαμηλώνετε ελάχιστα την φωτιά και σπάτε το αβγό μέσα στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε με καπάκι και περιμένετε 2 λεπτά να σφίξει το ασπράδι. Βγάζετε το αβγό, χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα αβγά, ένα ένα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.