ΑΠΙΘΑΝΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ
Η πατατοσαλάτα είναι ένα δροσερό πλήρες γεύμα, που μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα, ενώ ταιριάζει και ως συνοδευτικό με διάφορα πιάτα.
Τα δροσερά γεύματα είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι – και τι πιο δροσερό από μια σαλάτα; Ειδικά αν μπορεί να διατηρηθεί έτοιμη στο ψυγείο και να φαγωθεί ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Μία από τις καλύτερες λύσεις είναι η πατατοσαλάτα.
Οι φυλλώδεις σαλάτες και τα μαρούλια δεν είναι στο φόρτε τους το καλοκαίρι, αφού μαραίνονται με τη ζέστη. Οπότε, γενικά τα αποφεύγουμε, εκτός αν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα. Έτσι, ψάχνουμε τώρα για εναλλακτικές που να μπορούμε να έχουμε στο ψυγείο για να τσιμπήσουμε κάτι ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται συνέχεια να μαγειρεύουμε. Και που να μεταφέρονται άνετα σε δοχείο όπου κι αν πάμε, είτε για αναψυχή είτε για δουλειά.
Οι πατάτες διατηρούνται καλά, είναι χορταστικές και απολαυστικές. Εκείνο που θέλει προσοχή είναι το βράσιμο. Από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσο ωραία θα βγει η συνταγή. Δεν πρέπει να παραβράσουν και να λιώνουν. Θέλουμε να είναι μεν μαλακές αλλά να κρατάνε το σχήμα και την υφή τους.
Προσθέτουμε στην πατατοσαλάτα λαχανικά που θα διατηρηθούν καλά, όπως καρότο, αγγουράκι τουρσί και καλαμπόκι. Για ντρέσινγκ χρησιμοποιώ σπιτική μαγιονέζα με τσίλι και λάιμ, που είναι δροσερή και πικάντικη, αλλά μπορούμε βέβαια να βάλουμε και έτοιμη μαγιονέζα του εμπορίου.
Η πατατοσαλάτα είναι τέλεια μόνη της, αλλά ταιριάζει και ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα, όπως ψητά κρέατα, κοτόπουλο ή ψάρια. Επίσης, να πω εδώ ότι τη λατρεύω με σνίτσελ!
Συνταγή για πατατοσαλάτα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 2-4 μερίδες
- 600 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
- 3-4 ραπανάκια, ψιλοκομμένα
- 4 αγγουράκια τουρσί (cornichons), ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. καλαμπόκι βρασμένο, σουρωμένο
- 3-4 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 3-4 κ.σ. μαγιονέζα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε με τη φλούδα σε κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με νερό και τις βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά. Όσο βράζουν οι πατάτες, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας.
Για να τσεκάρουμε ότι έγιναν οι πατάτες, τις τρυπάμε με πιρούνι. Μόλις είναι άτοιμες, τις κρυώνουμε με νερό και, όταν μπορούμε να τις πιάσουμε άνετα, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια-μπουκιές.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις ανακατεύουμε με τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Μπορούμε να σερβίρουμε την πατατοσαλάτα αμέσως ή να τη βάλουμε στο ψυγείο να παγώσει πρώτα.