ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΙΣ, ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Το μαγείρεμα απαιτεί χρόνο αλλά όταν γίνεται με όρεξη και καλή διάθεση, μοιάζει να διαρκεί λιγότερο. Απομυθοποιούμε τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που μπορεί να χρησιμοποιείς κι εσύ για να μην μαγειρέψεις και σου δίνουμε κίνητρα να το κάνεις.
Το σπιτικό φαγητό είναι πιο οικονομικό, πιο υγιεινό και –για μένα– πιο νόστιμο. Προφανώς, δεν έχουμε πάντα τον χρόνο ή τη διάθεση να μαγειρέψουμε, οπότε πολλές φορές μπορεί να προτιμάμε την εύκολη επιλογή του έτοιμου φαγητού. Όμως, καμιά φορά η μαγειρική, όπως και άλλα πράγματα, είναι θέμα προτεραιοτήτων.
Ένα από τα οφέλη του να μαγειρεύεις στο σπίτι είναι ότι εξοικονομείς χρήματα. Εκτός όμως από αυτό, μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι μακροβιότεροι και υγιέστεροι άνθρωποι στον κόσμο, εκείνοι που ζουν στις Μπλε Ζώνες, μαγειρεύουν στο σπίτι σε τακτική βάση για όλη τους τη ζωή!
Επιπλέον, θα τολμούσαμε να πούμε ότι το μαγείρεμα μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά, με τρόπο παρόμοιο όπως η κηπουρική ή η κεραμική. Συνολικά, βλέπουμε ότι προσφέρει ψυχική και σωματική υγεία και φέρνει κοντά οικογένειες, φίλους ή ακόμα και συγκατοίκους. Και γι' αυτό αξίζει μια δοκιμή.
Οι δικαιολογίες και πώς θα βρεις κίνητρο να μαγειρέψεις
Πολλοί θεωρούν το μαγείρεμα αγγαρεία ή σκαρφίζονται δικαιολογίες για να το αποφύγουν. Ακολουθούν ορισμένοι συνηθισμένοι λόγοι που προβάλλουμε ως δικαιολογίες για να μην μπούμε στην κουζίνα και προτάσεις για το πώς να αλλάξουμε την κατάσταση.
1. «Δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω»
Παρόλο που πολλές φορές αυτή η φράση δεν είναι δικαιολογία αλλά πραγματικότητα, υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την ιδέα της μαγειρικής περισσότερο ελκυστική μειώνοντας τον τελικό χρόνο μαγειρέματος. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες τεχνικές:
- Κάνε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα. Για παράδειγμα, ένα απόγευμα που θα έχεις χρόνο κόψε σε κομματάκια λαχανικά ή μανιτάρια και αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη έτσι ώστε να μειώσεις τον τελικό χρόνο μαγειρέματος.
- Χρησιμοποίησε φρέσκα υλικά και εκτέλεσε συνταγές που περιλαμβάνουν ωμές τροφές αλλά είναι εξίσου νόστιμες και ιδιαίτερες, όπως ο ντάκος με ντομάτα, φέτα και αβοκάντο!
- Φαντάσου το μαγείρεμα των γευμάτων ως μια ευχάριστη, χαλαρωτική εμπειρία και όχι ως αγγαρεία. Έτσι δεν θα σου φαίνεται τόσο χρονοβόρο.
- Μπορείς πάντα να μοιράσεις τις σχετικές με το μαγείρεμα δουλειές με τους συγκατοίκους ή την οικογένειά σου, έχοντας κατά νου ότι «team work makes the dream work».
2. «Είναι πιο φτηνό να τρως έτοιμο φαγητό»
Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι το να τρως κάθε μέρα τυλιχτό σουβλάκι, το οποίο ίσως αντιμετωπίζουν ως πλήρες γεύμα, συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων.
Μπορεί με μια πρώτη σκέψη να νομίζεις ότι σου κοστίζει λιγότερο να τρως έξω από το να μαγειρεύεις, όμως αν κάνεις τις κατάλληλες επιλογές μαγειρεύοντας στο σπίτι, μπορείς να εξοικονομήσεις πολλά περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα, ψώνισε πρώτες ύλες από τη λαϊκή που τα προϊόντα είναι πιο φτηνά και ιδιαίτερα ποιοτικά, ή καλλιέργησε κάποια από αυτά μόνος σου.
3. «Στο τέλος της ημέρας είμαι πολύ κουρασμένος για να μαγειρέψω»
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πει αυτή τη φράση κάποια στιγμή της ζωής μας. Ξεχνάμε, όμως, ότι το να φτιάξουμε μικρά, υγιεινά και χορταστικά γεύματα δεν απαιτεί απαραίτητα τεράστια προσπάθεια. Αν μάλιστα κάνουμε σωστό προγραμματισμό κάθε Σαββατοκύριακο (που θεωρητικά ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος), τότε τα γεύματα θα βγαίνουν ακόμα πιο εύκολα μέσα στην εβδομάδα.
Για παράδειγμα, μαγείρεψε σε μεγάλες ποσότητες και κατάψυξε το φαγητό ανά μερίδες, ώστε να τις ξεπαγώνεις όταν δεν έχεις χρόνο ή ενέργεια να μαγειρέψεις. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να θυμάσαι πόσο καιρό αντέχει κάθε φαγητό στην κατάψυξη αλλά και όσα δεν πρέπει να κάνεις όταν αποψύχεις τα τρόφιμα. Επίσης, μια κατάψυξη οργανωμένη και τακτοποιημένη θα διευκολύνει τη ζωή σου στην κουζίνα.
4. «Δεν ξέρω να μαγειρεύω»
Θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις και ως τη χειρότερη δικαιολογία απ' όλες. Γιατί, πρώτον, κανείς δεν γεννήθηκε με μαγειρικές ικανότητες και, δεύτερον, υπάρχουν και απλές συνταγές με τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει κανείς, όπως το απόλυτο comfort food μακαρόνια με κιμά ή το γρήγορο κριθαράκι με λαχανικά, και σιγά σιγά να εξελιχθεί.
Επίσης, δεν χρειάζεται να ακολουθείς κατά γράμμα μια συνταγή, μπορείς να κάνεις παραλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Και μην ξεχνάς ότι όσο πιο πολύ μαγειρεύεις τόσο καλύτερος/η γίνεσαι.
Tips για να ξεκινήσεις την ενασχόληση με τη μαγειρική
Όπως είπαμε, μαγειρεύω στο σπίτι σημαίνει μαγειρεύω υγιεινά. Επομένως, για να διασφαλίσεις ότι τα γεύματά σου θα ωφελήσουν την υγεία σου αλλά παράλληλα θα είναι και νόστιμα ξεκίνησε χρησιμοποιώντας φρέσκα και αγνά υλικά και περιόρισε την υπερβολική προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.
Επίσης, πειραματίσου με απλές συνταγές. Για παράδειγμα, ψήσε ένα φρέσκο ψάρι και συνόδεψέ το με μια σαλάτα ή κάνε πανεύκολα ζυμαρικά σε ένα σκεύος. Όταν αποφασίσεις να μαγειρέψεις, κάνε τη διπλάσια ποσότητα, ώστε να αποθηκεύσεις μερικά ταπεράκια στο ψυγείο και για την επόμενη μέρα. Θυμήσου μόνο ότι δεν διατηρούνται όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο για πολλές μέρες.
Και μην ξεχνάς ότι δεν πειράζει αν παραψήσεις μια μπριζόλα ή αν κάψεις μια πίτα. Με τον καιρό σίγουρα θα βελτιωθείς.