ΑΛΜΥΡΟ Ή ΓΛΥΚΟ ΠΡΩΙΝΟ; Η ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ
Αν νομίζεις ότι το μοναδικό υγιεινό πρωινό είναι το αλμυρό, καιρός να το ξανασκεφτείς. Ή να δοκιμάσεις τη συνταγή που σου προτείνει μια διαιτολόγος, η οποία θα δώσει ενέργεια στη μέρα σου χωρίς περιττές θερμίδες.
Παρά τις διαφωνίες τους αλλά και τα νέα δεδομένα που συνεχώς ανατρέπουν τα προηγούμενα, γιατροί και διατροφολόγοι φαίνεται ότι συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρωινό πρέπει να τρώμε. Ακόμη κι αν κάνουμε διαλειμματική νηστεία, το πρώτο γεύμα της ημέρας το οφείλουμε στον οργανισμό μας.
Μάλιστα, μια σχετικά νέα μελέτη του 2024 διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού είναι προγνωστικός παράγοντας κατάθλιψης, ενώ μια φλεγμονώδης διατροφή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Όταν λέμε φλεγμονώδης διατροφή αναφερόμενοι στο πρωινό, εννοούμε τα αρτοσκευάσματα, τα επεξεργασμένα κρεατικά, όπως το μπέικον και το λουκάνικο, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη (εδώ περιλαμβάνονται τα περισσότερα δημητριακά πρωινού), οι μαρμελάδες και τα αλείμματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, και τα ζαχαρούχα ροφήματα.
Γιατί οι περισσότεροι ειδικοί αποφεύγουν το γλυκό πρωινό;
Η τάση της αποφυγής ενός γλυκού πρωινού πιθανότατα ξεκίνησε από τον Dr David Ludwig, καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T.H. Chan και διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης Παχυσαρκίας του Ιδρύματος New Balance στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, o οποίος το 1999 διεξήγαγε μια έρευνα σε παχύσαρκους εφήβους.
Διαπίστωσε ότι τα γεύματα υψηλού ή μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, ακόμη κι αν έχουν την ίδια θερμιδική αξία με γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό μέσα στην ημέρα, συνεπώς σε αύξηση βάρους. «Το καλύτερο πρωινό είναι το αλμυρό πρωινό, εκείνο που χάρη στην πρωτεΐνη την οποία περιέχει θα κρατήσει τα παιδιά χορτάτα για περισσότερη ώρα», κατέληγε ο καθηγητής.
Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη; Μερικές επιλογές
Την άποψή του –και όχι άδικα– ενστερνίστηκαν και άλλοι ειδικοί με το πέρασμα των χρόνων. «Η πρωτεΐνη μάς δίνει το αίσθημα του κορεσμού και μας κρατάει χορτάτους, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε μέχρι το μεσημεριανό και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα. Επίσης, βοηθά να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά μέσα στη μέρα, έτσι αποφεύγεται το κρασάρισμα ενέργειας μετά το φαγητό (εκεί γύρω στις 4 μ.μ.), που όλοι αναζητούμε κάτι γλυκό. Πολλοί δεν συνδέουμε τη λαχτάρα για ζάχαρη μετά το γεύμα με το τι έχουμε φάει το πρωί. Καλές επιλογές για πρωτεΐνη στο πρωινό είναι τα αβγά, το γιαούρτι και κάποιο smoothie λαχανικών και φρούτων εμπλουτισμένο με πρωτεΐνη» γράφει στο OW η Κορίνα Καραδήμου, διατροφοπαθητικός με εξειδίκευση στην υποστήριξη ογκολογικών ασθενών.
Το γλυκό πρωινό (υπό προϋποθέσεις) δεν βλάπτει
Διαφορετική άποψη έχει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου PhD(c), MSc, και αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω σε αυτή. «Έχω κουραστεί να ακούω τελευταία πως πρέπει να ξεκινάμε οπωσδήποτε με αλμυρό πρωινό. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Το θέμα δεν είναι αν είναι γλυκό ή αλμυρό, το θέμα είναι τι περιέχει αυτό το πρωινό, από ποιες τροφές αποτελείται», αναφέρει.
Η ίδια δεν αμφισβητεί ότι ένα πρωινό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες θα μας κρατήσει χορτάτους πιο πολλές ώρες. Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα γλυκό πρωινό και να τη συνεχίσουμε με ένα αλμυρό δεκατιανό. «Το μόνο που έχει σημασία είναι πόσο επεξεργασμένες είναι οι τροφές που το αποτελούν» τονίζει, προτρέποντάς μας να ακούμε το σώμα και τις ανάγκες μας.
Επεξεργασμένες, γλυκές τροφές που συνηθίζουμε να τρώμε στο πρωινό είναι:
- οι μαργαρίνες και τα αλείμματα,
- τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ,
- τα δημητριακά πρωινού,
- οι μπάρες ενέργειας,
- τα γιαούρτια με φρούτα, τα ροφήματα με φρούτα, τα σοκολατούχα ροφήματα,
- πολλές προψημένες πίτες που χρειάζονται μόνο ζέσταμα.
Η κ. Παπαμίχου είναι πολέμιος των υπερ-επεξεργασμένων τροφών και αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της στην εκπαίδευση για την αποφυγή τους. Στον λογαριασμό της στο Instagram προτείνει διάφορες συνταγές απαλλαγμένες από επεξεργασμένες τροφές, από τις οποίες έχω ξεχωρίσει μία για γλυκό πρωινό. Την προτιμώ όταν είναι να συνεχίσω με πρωινή γυμναστική, οπότε χρειάζομαι έξτρα ενέργεια.
Συνταγή για κρέμα σοκολάτα-μπανάνα
Υλικά (για 1 μερίδα)
- 1 ώριμη μπανάνα
- 1 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. νιφάδες βρόμης
- 1 κ.σ. πίτουρο βρόμης
- 1 κ.γ. κακάο σε σκόνη
- γάλα της αρεσκείας σας
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Λιώνουμε την μπανάνα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το ταχίνι και δημιουργούμε μια πάστα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη βρόμη και το κακάο και ανακατεύουμε. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και το μέλι, αν θέλουμε.
Συμπληρώνουμε με το γάλα της αρεσκείας μας (είναι το ίδιο νόστιμο και με φυτικό και με ζωικής προέλευσης γάλα), ώστε να γίνει η κρέμα μας όσο πηχτή θέλουμε, και ανακατεύουμε.